Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ransdorf byl pro Švýcary tuctový kriminálník. Imunita ho tu nijak neochránila

Autor: vr, val - 
4. prosince 2015
17:25

Miloslav Ransdorf (KSČM) byl ve Švýcarsku zadržen i přesto, že se na něj vztahuje imunita poslance Evropského parlamentu. Ta platí totiž jen v členských zemích Evropské unie, mezi kterými země helvétského kříže není.

Europoslanci ze zákona disponují imunitou. V jejich domovských zemích se na ně v tomto ohledu vztahují stejná pravidla jako pro poslance místních parlamentů, v ostatních členských zemích EU platí, že europoslanec nesmí být zadržený nebo vyšetřovaný, pokud jej nechytí přímo při činu. Ransdorfa zadrželi ve Švýcarsku, které není součástí EU.

„Imunita pana Ransdorfa je právně složitý případ. Ale můj úsudek je, že imunita europoslance se vztahuje jenom na území Evropské unie, stejně jako imunita českého poslance se vztahuje jen na české území,“ řekl Blesku europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09).

„Kdyby třeba českého poslance zadrželi někde v Bulharsku, mohou ho tam obvinit. Domnívám se, že tedy pan Ransdorf může být obviněn ve Švýcarsku. Představa, že by švýcarská policie musela žádat Evropský parlament o zrušení imunity, je nesmyslná. Jiná věc je, jestli má status diplomata a jak s ním může být nakládáno (europoslanci mají právo si zažádat o diplomatický pas, pozn. red.). To už je však otázka mezinárodních konvencí mezi Švýcarskem a Unií,“ dodal.

Ransdorfa zadržela švýcarská policie v Curychu. Zatím není jasné, kvůli čemu. Podle časopisu Respekt ale měla tamní policie v jedné z curyšských bank zadržet skupinu lidí kvůli snaze získat na falešné doklady větší finanční obnos. Česká policie zároveň spolupracuje se švýcarskou ohledně pokusu o podvod, na kterém se měl podílet český občan.

6010 ( 5. prosince 2015 09:42 )

S tou jejich imunitou ať se jdou bodnout.Ale že by byl až tak blbej, že si na ten podvod vybral Švýcarsko, které jeho imunitu neuznává, to mi nějak nesedí.A když ho pustili, tak teď někam zdrhne a bude.Ale alespoň nebudeme muset koukat na ten jeho blbej ksicht.

vi3ol ( 4. prosince 2015 21:26 )

HM, tak já se aspoň za něj moc stydím..taky za to, že někdo ještě může věřit v budování komunismu...

lepabrena ( 4. prosince 2015 20:48 )

Pospíšil se mýlí- ČR by se neměla stydět za údajné kriminální chování Ransdorfa, ale za to, že ještě existuje strana s názvem komunistická.

eyhel ( 4. prosince 2015 19:11 )

naHonzíno, jdu zpět k miliardám

honza54.. ( 4. prosince 2015 19:06 )

Jako správný komunista se stydím za soudruha Ransdorfa a měl by být za svoje pravicové chování vyloučen ze strany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa