Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komunistka Semelová chce obrat ústav mapující totalitu. O 50 milionů ročně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. listopadu 2015
11:35

Snížit rozpočet Ústavu pro studium totalitních režimů o 30, respektive 50 milionů navrhli tento týden ve sněmovně hned dva poslanci KSČM. Jmenovitě předlistopadový příslušník SNB Zdeněk Ondráček a Marta Semelová, která ve straně patří ke stalinistickému křídlu a chodí na hrob Klementu Gottwaldovi.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stal terčem útoku komunistů. I když pouze slovního. Semelová při projednávání přesunů v rámci rozpočtu ČR na rok 2016 navrhla, aby byla z rozpočtu ÚSTR ukrojena podstatná část – celých 50 milionů. Upozornil na to server lidovky.cz.

„Dlouhodobě tvrdím, že tento ústav tady nemá opodstatnění, že víceméně činnost, kterou vyvíjí, tak je to činnost na politickou objednávku, účelová činnost a máme tady řadu dalších ústavů, které se zabývají historií vůbec, a to ústavů, které jsou skutečně vědecké,“ sdělila Blesk.cz poslankyně Marta Semelová (KSČM).

„Já opravdu považuji ÚSTR za nadbytečný a i z toho důvodu jsem navrhovala tu částku sebrat právě z tohoto ústavu,“ dodala komunistka Semelová, která však mnohdy sama předvádí svérázný výklad historie. Dokázala to například, když se pustila do kritiky doktorky Milady Horákové, popravené komunisty po vykonstruovaném monstrprocesu v roce 1950. Nebo když se rozhodla hájit příjezd sovětských tanků v roce 1968 jako internacionální pomoc.

Miliony, určené pro ÚSTR, by však podle ní byly třeba jinde. Podle plamenné řečnice a šéfky KSČM v Praze „vláda hodně dluží v oblasti, která v sobě zahrnuje potřeby nejrůznějších skupin obyvatel. Nezaměstnanost, dostupnost bydlení, sociální dávky a příspěvky, důchody, sociální služby.“ A navrhla tuto částku přesunout i na financování ošetřovatelské péče. Hrozí totiž podle ní mj. další utíkání zdravotních sester z domovů seniorů. „Kdo se o ty lidi bude starat?“ ptala se ve sněmovně.

Ohrožují existenci ÚSTR?

Nikoli náhodou pak alespoň 30 milionů žádal odebrat ÚSTR další komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Právě on coby člen SNB obhajoval před revolucí zásah pohotovostních pluků proti studentům. Také Ondráček, který se před časem dostal do sporu s Miroslavem Kalouskem, jenž ho označil za „komunistického fízla“, si našel důvod pro méně peněz pro ÚSTR.

„Instituce by byla paralyzována,“ reagovala však na žádosti Ondráčka a Semelové šéfka rady Ústavu Emilie Benešová pro lidovky.cz. Podle ní by takový zásah do jeho rozpočtu mohl vést až k likvidaci Ústavu, uvedl server.

Také komunista Ondráček si přitom našel důvod pro to, proč ukrojit ÚSTR z rozpočtu. Ohání se bezpečnostní občanů Česka a chce peníze převést pod ministerstvo vnitra, především na platy zaměstnanců ozbrojených složek. Oháněl se přitom i hrozbou terorismu.

„V situaci, kdy nelze predikovat další bezpečnostní vývoj v Evropě, natožpak v naší zemi, v situaci, kdy prakticky ze dne na den může dojít k zásadnímu zhoršení naší bezpečnostní situace a třeba i teroristickým útokům nebo kdy v důsledku nezvládání migrační krize může dojít ke znovuzavedení kontrol na státních hranicích nebo k zúžení Schengenského prostoru, přičemž ČR by se mohla stát zemí s vnější hranicí, kterou by bylo potřeba náležitě střežit, je třeba mít dostatečný počet dobře vycvičených a připravených policistů,“ vysvětloval ve sněmovně Ondráček.

A dodával, že policisty je třeba také náležitě odměňovat. Podle míry rizika, které při výkonu podstupují. Proto chce 30 milionů vzít z rozpočtu ÚSTR. Jenže také on připustil, že mu činnost Ústavu vadí. „Vidím, že tento úřad neplní, pro co byl zřízen, a po šestadvaceti letech je nadbytečný. Výsledky vidět nejsou,“ řekl LN Ondráček. 

villi ( 9. ledna 2016 18:46 )

AŤ ŽIJE KSČM !!! KSČM JE PRAVDA !!! KDO NECHCE SLYŠET PRAVDU JE ZLOČINEC,ROZVRACEČ A VLASTIZRÁDCE !!! DANĚ,PRÁCI,ŽIVOTY A JISTOTY VÁM NEBEROU KOMUNISTÉ !!! CHCETE SI DÁL UTAHOVAT OPASKY???

tgbg ( 27. listopadu 2015 18:25 )

 A co tak konečně komunisty zakázat. Mají toho na svědomí víc než fašisti.

villi ( 27. listopadu 2015 15:24 )

TOTALITA JE VŠECHNY VLÁDY OD ROKU 89!!! VŠECHNO SE PROSAZUJE NÁSILÍM,ZA ÚČELEM OBOHACENÍ SE ČERNÝCH FIREM ZNÁMÝCH VLÁDNOUCÍCH POLITIKŮ !!! OSTATNÍ PODNIKATELÉ ABY BRALI ÚVĚRY,ZADLUŽILI SE A NECHALI TOHO !!! NAPŘ !! NÁSILÍM SCHVÁLILI BALÍČEK CÍRKEVNÍCH RESTITICÍ !!! ATD !!! PRASÁCKÁ TOTALITA ODS,TOP,KDU,ČSSD !!!!!NEVOLIT !!!

vi3ol ( 27. listopadu 2015 14:38 )

Vrať se do hrobu, čůzo..rok se neozvala, co ji hrozila basa za předešlé výrony..nebo v base byla?..spíš ji poslali na Krym..

fjdksla ( 27. listopadu 2015 14:37 )

Tenhle ústav je zbytečný jak plavky na severním pólu. Na zkoumání dějin máme Historický ústav Akademie věd, kde pracují historici a ne takyhistorici, rádobyhistorici a kamarádi kamarádů. Je to taková vokovická sorbona v modrém. Semelová a Ondráček navíc navrhují peníze dát na potřebnější věci- na financování ošetřovatelské péče pro seniory například. A to mi přijde- Havlovými slovy- smysluplnější a je úplně jedno, že je to nápad komunistky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa