Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vánoční zázrak: Praha se konečně dohodla na rozpočtu. Zeman podepsal ten státní

Autor: ČTK, zst - 
17. prosince 2015
16:40

Dlouho hrozilo, že Praha skončí pro příští rok bez rozpočtu a řídit se bude provizorně. Nakonec se 14 dní před koncem roku zastupitelé dohodli. Minusový výsledek bude město dorovnávat ze státní kasy. Její rozdělení pro změnu podepsal ve čtvrtek prezident Miloš Zeman.

Pražští zastupitelé ve čtvrtek po více než šestihodinové diskusi schválili rozpočet na rok 2016. Příjmy mají být 43,6 miliardy a výdaje 58,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná ze státních příspěvků. Na investice plánuje Praha 12,71 miliardy korun, což je o 1,6 miliardy víc než letos.

Rozpočet kritizovala opozice a TOP 09 hned na začátku jednání navrhla úpravy. „Návrh rozpočtu běžných výdajů na rok 2016 je oproti schválenému rozpočtu roku 2015 vyšší o 1,138 miliardy korun. Na základě této skutečnosti je navrhováno plošné snížení tempa navyšování běžných výdajů,“ řekl zastupitel za TOP 09 Jiří Hrabák. Méně než letos by měl podle opozičních zastupitelů dostat třeba dopravní podnik – o 250 milionů korun.

V už schváleném dokumentu stoupnou oproti letošku běžné výdaje o 400 milionů. Zvýšení způsobilo například zprovoznění úseku metra A do Motola a o půl miliardy bude vyšší částka, kterou dá Praha městským částem. Příjmy pak mají být asi 43,6 miliardy, tedy o 1,5 miliardy vyšší než letos.

Nejvíce peněz jde do dopravy, začne se také předělávat čistička

Nejvíce peněz z investic půjde do dopravy a rozvoje města a infrastruktury. Společně to bude téměř 8,8 miliardy korun, sama doprava pak 4,72 miliardy. Peníze město v oblasti infrastruktury a rozvoje plánuje investovat zejména do první fáze přestavby čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, a to 2,23 miliardy. Výstavbu nové vodní linky zahájila Praha letos na začátku listopadu a stavba vyjde na téměř šest miliard.

Návrh rozpočtu kritizovala opozice. „ODS zásadně nesouhlasí s nárůstem běžných výdajů. Pokud by město mělo pokračovat tímto stylem, nebude mít v budoucnu z čeho platit svůj chod,“ řekla zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Zastupitel Petr Hrabák (TOP 09) zase kritizoval navýšení peněz pro dopravní podnik.

Původně Praze hrozilo rozpočtové provizorium, neboť ANO a ČSSD nechaly materiál 1. prosince z jednání rady stáhnout. Schválen byl až o den později na mimořádném jednání.

Prezident podepsal rozpočet státu

Definitivně schválen je také státní rozpočet, který podepsal ve čtvrtek prezident Miloš Zeman. Ten počítá se schodkem 70 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému schodku o 30 miliard méně. Celkové výdaje rozpočtu budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda v něm počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta.

vi3ol ( 19. prosince 2015 09:55 )

 Řídit stát jako firmu..to si mohl Bureš dovolit v začátcích, když potřeboval vytunelovat pár firem pro počáteční kapitál!..kdyby teď řídil své firmy jako stát, do roka zkrachujou!..

rumungro ( 17. prosince 2015 23:02 )

To je fakt zázrak,to já se zatím nemůžu dohodnout ani sám se sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa