Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro komunisty tržní ceny neplatí? Pronájmy v Praze mají za pakatel

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. listopadu 2015
05:15

„Komunismus v našem hlavním městě zvítězil,“ rozohnil se na sociální síti pražský zastupitel Jakub Michálek (Piráti). Upozornil na to, že má KSČM od magistrátu pronajaté kanceláře v centru Prahy o rozloze 75 metrů čtverečních za pouhých 1 200 korun měsíčně. Asistent Marty Semelové a šéf OV KSČM Viktor Pázler pro Blesk.cz potvrdil, že o nízkém nájemném i pirátském útoku ví. Zveřejnění částky však přisuzuje bitvě o nový zákon na registr smluv.

Pražská KSČ si pronajímá prostor 75m² od magistrátu za 1200 Kč měsíčně v Jungmannově ulici. To je třikrát větší a čtyřikrát levnější než můj byt (ale nezávidím, komunista bych být fakt nechtěl...). Teď už chápeme, proč ve sněmovně sabotují zveřejňování smluv,“ zaútočil na Facebooku místopředseda Pirátů a pražský zastupitel Jakub Michálek. KSČM popíchl nejen zmínkou o nízkém nájmu, ale i (záměrným?) předrevolučním označením KSČ.

Michálek se přitom odvolával na zjištění svého stranického kolegy a dalšího pražského zastupitele Adama Zábranského. Ten se dostal k materiálům, které dokazují, že má OV KSČM v centru města skutečně pronajaté nebytové prostory na ploše 75 m². Smlouva byla uzavřena 29. srpna 1990 a od té doby KSČM platí 18 Kč/m². Ostatní nájemníci – podnikatelské subjekty – mají výdaje podstatně vyšší. Někteří desetkrát, jiní mnohem více. Magistrátu odvádí měsíčně od 125 do 1 254 Kč/m². Velká část z nich platí právě kolem 1 000 Kč/m². 

Bohužel to není jediný případ, kdy Praha nezvládá hospodaření se svými baráky, dává levné nájmy, ze kterých se financují politické strany, nebo nechá barák chátrat a vymlouvá se, že nejde pronajmout, postěžoval si na sociální síti Pirát Michálek. Jako řešení navrhoval transparentní soutěže o nájmy prostor a také důsledné zveřejňování smluv, o kterém se nyní hojně mluví kvůli chystanému registru smluv.

Pázler (KSČM): Řešíme to. Možná půjdeme pryč

Předseda OV KSČM Praha 1 Viktor Pázler pro Blesk.cz nízký nájem potvrdil. Vím i o této reakci Pirátů. Taková smlouva existuje a je to pochopitelně smlouva, která je z roku 1990, a od té doby nebylo ze strany majitele požadováno navýšení nájemného,“ upozornil Blesk.cz Pázler. 

Jde přitom o porevoluční výhodu pro politické strany, u kterých bylo rozhodnuto, že jim nebude vyměřováno tržní nájemné. O takovém dotování politických stran ze strany radnic se ví dlouhou dobu. Postoj některých radnic k politickým stranám se však proměnil a nájem jim zvýšily.

Některé radnice jsou ale nadále až příliš štědré, upozornil před časem server Aktualne.cz. A tak platí komunisté za kanceláře v centru Prahy dál zvesela mrzký peníz. „V současné době tuto otázku už od léta řešíme a buď půjdeme na to nájemné zhruba desetkrát vyšší, anebo ten prostor opustíme. Bude se to řešit do konce tohoto roku, řekl Blesk.cz komunista Pázler. 

Odmítl přitom „konstrukci“ Pirátů, že by KSČM na základě tohoto jednoho případu v Praze byla proti schválení zákona o zveřejňování smluv. „To je naprosto mimo mísu, taková souvislost neexistuje. My se zveřejňováním smluv nemáme problémy jako KSČM ani na magistrátu, ani v Zastupitelstvu hl. m. Prahy, ani centrálně,“ bránil se ataku Pázler, který je zároveň poslaneckým asistentem Marty Semelové, šéfky pražských komunistů.

Politický boj o registr smluv. Zapojuje se i Babiš

Právě kolem toho, kdo a jak bude hlasovat kolem zákona o registru smluv, se přitom vede vášnivá diskuze. Zákon se totiž vrací již v úterý do Poslanecké sněmovny. Ve hře jsou dvě varianty tohoto zákona. Původní poslanecká a „osekaná“ senátní, která chce ze zákona vyjmout pasáž, podle které by nezveřejněná smlouva v registru nebyla platná. Mají za to padat „jen“ pokuty.

Ministr financí Andrej Babiš však ve videu na Youtube takový „vykoštěný“ zákon o registru smluv odmítl. „Registr smluv se vrací do sněmovny na základě projednání v Senátu, který odmítá tu nejdůležitější část, a to je neplatnost smlouvy, pokud nebude zveřejněna. Korupce v naší zemi je skutečně jev, který tady byl léta budován a máme ji všude. Boj proti ní je velice složitý. Tento zákon by měl ukázat občanům, jak stát nakupuje. Myslím, že všichni na to mají právo, aby věděli, od koho a za jakých podmínek stát a další instituce, obce, kraje nakupují,“ uvedl k návrhu zákona Babiš, který chce, aby byly vidět všechny smlouvy – i ty již uzavřené a zděděné.

ivoadler ( 24. listopadu 2015 10:15 )

Stejné nájemné platí i ostatní politické strany, pokud v té době uzavřely nájemní smlouvy. Naši antikomunisté ovšem vytahují jen KSČM.

tgbg ( 24. listopadu 2015 09:44 )

Nikdo nemůže věřit této bulvární stoce,tomu,co ze svých útrob vyblije,jsou spřaženi s těmi kavárenskými gaunery,ruskými teroristickými špiony a placenými rozvraceči v čele se Lavrovem,kterého měl už dávno náš pan prezident Ovar vyhnat z této země,takže jen další snaha v očích veřejnosti potupit Ovara,nic víc.Jenže cca 7 milionů lidí u nás má naštěstí jasno a Ovar se musí obávat,že by národ byl s ním.Vždyť on je jediná záruka toho,že -a to se stane-budeme muset na ulicích schovávat před rusko-muslimskou verbeží,která si dělá beztrestně cokoli se jí zachce,jako je to v bývalém Německu a Francii,dnes shodně v Muslim-rusko-landech.A že někdo nazývá pana Konvičku a jeho příznivce extremisty,to přesně svědčí o charakteru těchto sprostých kavárenských povalečů,komunistických potkanů,kteří by za pár dolarů prodali svoji vlastní matku,pro ně je extremista ten,kdo brání historii,čest a tradice vlastního národa,kdežto muslimové,sprostí vrazi a teroristé,ale i např.Cikáni,jsou pro ně obětní beránci,chudáčci,které je třeba naopak ještě více v jejich zlodějsko vražedném poslání ještě více podporovat.Inu,není divu,kavárenská komunistická lůza je stejného povalečského a zlodějského založení jako Cikáni,jako muslimové,černoši..Pane prezidente,táhněte, držíme palce abyste odešel jen jednu poznámku-sbohem.

tgbg ( 24. listopadu 2015 09:37 )

 Komunističtí kolaborantští gauneři mají všechno zadarmo, to je ten jejich komunizmus.Slušní občané tohoto státu musí za všechno platit.

jana999 ( 24. listopadu 2015 09:00 )

kníže udělal ještě větší podfuk, dal se adoptovat a majetky si vrátil podle rakouzského práva, jelikož u nás tenkrát nebylo možné adoptovat dospělého, tenhle dement totiž neměl na ně ani nárok, nebyl příbuzný té větve

jana999 ( 24. listopadu 2015 08:57 )

ale tady nepochybylo ksčm ale majitel, nebo chce ten pirát snad říct, když měl regulovaný nájem, že šel z majitelem a sám mu řekl podívejte se to je nespravedlivý, vy za ten nájem nejste schopen zaplatit ani poplatky do fondu oprav já chci platit víc. Já jednoho neplatiče dotovala 7 let a stejně mě ho soud nezbavil a nikdy jsem ty peníze ni ty náklady nedostala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa