„Inspirovali mě umělci, kteří jsou celí zlatí nebo šediví. Tak jsem se nechal nastříkat namodro, ani nevím, koho jsem představoval. Já jsem tomu říkal šmouloavatar,“ popisuje Matěj.

Stoupl si do spodní části Václavského náměstí a před sebe umístil kasičku. „Do té jsem vhodil drobné. Měl jsem pocit, že lidé pak nebudou mít takový ostych mi něco vhodit. Ale ukázalo se, že jsem byl naivní,“ směje se.

Lidé kolem Matěje chodili, nikomu se však přispět nechtělo. Někteří nechápavě kroutili hlavou, ušklíbali se, jiní se usmáli. Až po 15 minutách přišel první dárce. „Jelikož jsem natáčel reportáž do pořadu Selfie z Prahy, tak jsem před sebou držel mobil na selfie tyči. Cizinec přišel se svou tyčí a vyfotil si se mnou selfie,“ vypráví Matěj.

Když dalších třicet minut nepřispěl nikdo, zvolil reportér novou taktiku. Dal si před sebe blok s otázkou, zdali si s ním chtějí kolemjdoucí udělat selfie. Nakonec se slitovala až jen jedna paní, která vhodila do kasičky dvacku a vyfotit se ani nechtěla.

Závěrečná bilance: Koupil jsem si barvy za 850 korun, vydělal jsem 25,“ dodává Matěj.

Video
Video se připravuje ...

Zkusili jsme žebrat v Praze: Dopadlo to hrozně! A tajné komnaty Klementina Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Vystupovat zakázáno jen na pár místech

Pouličním umělcem může být v Praze opravdu každý. Žádná pravidla prakticky neexistují.

Pouliční produkce je zakázána jen na několika místech. Například na Křižovnickém, Letenském a Řezáčově náměstí, v parku v Tusarově ulici a také v určitých oblastech Staroměstského náměstí. Dále na hřbitovech, u kostelů a modliteben v době bohoslužeb, u škol v době výuky, u zdravotnických zařízení a na nástupních ostrůvcích.

Zároveň město chystá vyhlášku, která omezí hlasitou hudbu a vystupování se zvířaty. „Návrh novely nyní projednaly poradní orgány města – výbory. Po projednání v radě bude návrh předložen zastupitelstvu,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.