Podle smlouvy platí řetězec 3500 Kč za metr čtvereční ročně. Výše nájmu se měla upravovat podle indexu cen big macu, hamburgeru, cheeseburgeru, malých hranolků, střední coca-coly a kávy. Na smlouvu upozornil portál Hlídacípes.org.

„Takové podmínky bychom chtěli rozhodně také,“ zkoprněle řekla Blesku manažerka oděvního řetězce Tally Weijl Lenka Hrnčárová (26). Firma prodává šaty jen pár kroků přes ulici a měsíčně platí nájem 850 000 Kč, což je v přepočtu 3917 Kč za metr čtvereční. A 10 200 000 Kč ročně! McDonald’s vyjde roční nájem za provozovnu v centru moravské metropole na 1 395 470 Kč...

Raději skončila

V Brně se nízkému nájmu pro řetězec s rychlým občerstvením diví. Někteří přitom na jinak vysoké nájemné už doplatili. Majitelka dalšího oděvního butiku s měsíčním nájmem 625 Kč za metr čtvereční raději kvůli vysokým poplatkům radnici sama od sebe živnost odpískala.

Magistrát se vymlouvá, že podklady k indexu cen nemá k dispozici a smlouva ani neobsahuje závazek nájemce je poskytnout. „S ohledem na to se úprava nájemného neprovádí,“ šokovala šéfka správy majetku magistrátu Dana Škarvadová. Přitom stačí zajít na oběd a jednotlivé položky si koupit.

Například big mac stál při otevření prodejny 50 Kč. Dnes stojí 70 korun. Tedy o 40 % více. Nájemné ale nestouplo ani o korunu… „30. listopadu letošního roku tam zajdu a ceny zjistím,“ zareagoval až nyní zastupitel Svatopluk Bartík.

Fotogalerie
5 fotografií