Šéf asociace hotelů: Návrat EET vítáme, dýška pro gastro by byla diskriminační
Hosté letos od července do září strávili v tuzemských hotelech 21 milionů nocí. Celkem se v nich ubytovalo skoro 5 milionů hostů. Právě na hosty i provozovatele hotelů se ale zřejmě chystají velké novinky. Nově vznikající vláda totiž uvažuje o znovuzavedení EET nebo nových pravidlech u spropitného. Jaké to může mít dopady a co to přinese v praxi? Na to v Epicentru odpovídal prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Nově vznikající vláda ve složení hnutí ANO, SPD a Motoristé sobě v návrhu programového prohlášení mluví o podpoře gastrosektoru. A to třeba tím, že dýška - nebo-li spropitné, zaplacená v hotovosti i kartou, by se měla stát oficiálním příjmem zaměstnanců v gastronomii. Tato změna by se ale podle šéfa Asociace hotelů a restaurací měla týkat všech oborů, ne jen hospod a restaurací. Očekávají proto o tom otevřenou debatu, jakmile nový kabinet vznikne.
„Až ta debata otevřena bude, tak je třeba se zamyslet nad tím, jestli hovoříme jenom o gastro provozech, nebo o spropitném jako takovém. Nemůžeme podle mého názoru vybrat jednu část služeb a tu nějakým způsobem zvýhodnit oproti těm ostatním,“ vysvětlil Václav Stárek.
Dýška dostávají i v dalších profesích...
„To by nebylo systémové, bylo by to částečně i diskriminační a bylo by to i v praxi těžko proveditelné,“ dodal k tomu. Zmiňoval se i o dalších oborech, kde pracovníci běžně dýška dostávají, a nejde jenom o obsluhu…
„Třeba v hotelovém provozu máte běžně dveřníka, recepčního, někoho, kdo je ve wellness službách a někoho v obsluze v restauracích a nemůžete rozlišovat, jestli ten zákazník nechá dýško tomu, nebo někomu jinému,“ popsal Stárek s tím, že právě toto rozlišování by v budoucnu mohlo dělat v praxi problémy.
Spropitné jako oficiální příjem
Stárek zároveň dodal, že lidé z těchto oborů mají často problém získat půjčku. Kdyby ale byl příjem z dýšek oficiální, tak by na úvěr dosáhnout mohli. „Čili toto je asi ta myšlenka, která tam byla na počátku, pokud, já vím, na Hospodářské komoře,“ vysvětlil Václav Stárek.
Právě Hospodářská komora komora přišla letos obdobný nápadem. Navrhovala rovněž uzákonit spropitné jako oficiální součást mzdy – bez daně z příjmu, bez odvodů na sociální a zdravotní pojištění.
Když EET, tak ale i nižší DPH...
Naopak s dalším návrhem vznikající vlády Stárek problém nemá. Návrat EET naopak šéf Asociace hotelů a restaurací ČR vítá. V Epicentru Blesku prozradil, že ještě před sněmovními volbami rozeslali všem politickým uskupením jejich priority, mezi něž patří právě i obnova elektronické evidence tržeb. Zároveň ale počítají také se snížením DPH.
„Byli bychom rádi, kdyby se srovnalo DPH, to, že tady vznikla 21procentní daň na nealko nápoje, vnímáme jako velmi negativní krok,“ řekl Stárek. Vznikající vláda v programovém prohlášení slibuje sjednocení DPH na stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů na sazbě 12 %.
„Už v roce 2016 jsme se zasadili o to, aby když přijde elektronická evidence tržeb, aby se zároveň snížily sazby DPH pro restaurace,“ dodal k tomu šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.












Proč by to číšníci dělali? Vám spropitné dávají? 😃