Válka o legalizaci spropitného: Co říkají na návrh hospodští? „Současný model je špatný,“ míní expert

Autor: Miloš Cihelka - 
29. září 2025
05:00

Spropitné představuje pro pracovníky v pohostinství 20 až 50 procent jejich příjmu. Oficiálně ovšem často pobírají jen minimální mzdu. To je však problém třeba při žádosti hypotéku.

Profesní organizace pracovníků v pohostinství včetně odborů žádají, aby se spropitné, které obsluze dávají v restauracích hosté, bylo oficiálním příjmem. Legalizovat dýška navrhuje také hnutí ANO, současná vláda je však proti.

Většina spropitného podle odhadů zůstává v šedé zóně, personál restaurací oficiálně tedy vydělává méně, než v reálu. „Přiznané spropitné znamená více čistých peněz v oběhu. Zároveň tím podpoříme preferenci bezhotovostních plateb,“ tvrdí místopředsedkyně ANO Alena Schillerová (61).

Německo jako vzor

Návrh podporují také příslušníci oborových organizací. „Současný model ilegality spropitného je špatný. Proto se snažíme o změnu po vzoru Německa,“ uvedl například Luboš Kastner (46), předseda gastronomické sekce Hospodářské komory.

Podle něj i dalších zástupců pracovníků v gastronomii mají zaměstnanci kvůli současné praxi oficiálně nižší příjmy než v reálu a to jim například komplikuje přístup k úvěrům, či hypotékám. V důsledku toho není zaměstnání v pohostinství příliš atraktivní a hospodám tak chybí stále více personálu.

Vláda je proti

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (44, KDU-ČSL) ovšem uvedl, že by taková reforma ublížila jiným oborům.

„Byl bych rád, abychom se snažili vytvářet férové, jednoduché a efektivní prostředí ze strany státu. Ne další výjimky vedoucí k tomu, že to pro jiné podnikatele není fér,“ prohlásil.

Zpackaná sezóna

Mimořádně chladné počasí v červenci a srpnu připravilo české restaurace o velkou část příjmů. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka. Ze srovnání s předchozím rokem vyplývá, že třeba červencové tržby si meziročně pohoršily o 4 %.

Bohužel se znovu potvrzuje, že nejmocnějším manažerem v oboru gastronomie je počasí,“ komentuje ředitel Dotykačky Petr Menclík (53). „Zatímco slunce dokáže zvednout denní tržby i o desítky procent, déšť a zima způsobují pravý opak,“ tvrdí.

Za uplynulý rok ovšem ceny jídel a nápojů v hospodách, barech a restauracích zdražily o 3 %. Od léta roku 2022 ceny stouply dokonce o celých 20 procent. Tržby gastronomických podniků v Česku byly přitom v letošním červenci ve srovnání s loňskem nominálně nižší o 3,6 procenta, v srpnu naopak o 1,4 procenta vzrostly.

Video  Podcast: Opulentní žranice může být umění, přesvědčí fanoušky pražské ikony Kryštof Bartoš  - Ivan D. Hladík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


Věra Dobešová ( 29. září 2025 07:34 )

Za co chtějí spropitné? Kdo vám dá v práci spropitné??
Ludvík také dostával spropitné?

jajas ( 29. září 2025 07:17 )

Já bych to nechal tak, jak to je. Pokud chce zákazník dýško dát, tak ho dá (hotově). Ale ne vždy asi si hospodští dýško zaslouží. I když já do restaurací nechodím, tak nevím, jenže třeba manželka dává dýška své kadeřnici a ta říká (když se s ní o tom bavila), že je ta hotovost pro ně lepší.
Myslím, že ta dýška nelze jednoznančně vyřešit, každému (státu, hospodským nebo v jiných službách) vyhovuje něco jiného.

orca ( 29. září 2025 06:50 )

Svádět drahotu na počasí to je panečku majstrštych 🤣🤣🤣🤣🤣

sekebo ( 29. září 2025 06:38 )

Pávice měla dodat i to B, což takticky jako vždy zamlčela. Za minimální mzdu nikdo z Čechů dělat v restauraci nebude. Pokud nebudou mít dýška, tak se úměrně zdraží jídla i nápoje, což bude mít za následek další zavírání hospod a zdražování.

jan pulman ( 29. září 2025 06:38 )

jedna možnost. zaplatit zamněstnance, zdanit dyška, dyska zakázat, najit si jinou práci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa