Dýško do zákona, navrhuje Hospodářská komora. Jak by to mohlo fungovat?
Zakotvit spropitné v zákoně? Právě s takovým návrhem přišla Hospodářská komora. Přineslo by to prý větší jistoty pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance. Těm by se zjednodušily třeba žádosti o úvěry, a gastroobor by se tak stal atraktivnějším. Politici před volbami mlží.
Komora návrh představila v dokumentu nazvaném Pět kroků pro férovější a jednodušší podnikání v gastronomii. „Podle statistik je průměrná mzda v gastru mírně nad 28 tisíci korun, což je zhruba o 15 tisíc pod celkovým průměrem. Je to dáno právě tím, že většinou je spropitné převedeno zaměstnanci v nějaké nestandardní formě. Ten zaměstnanec tak nemůže žít úplně normální život jako ostatní zaměstnanci. Například nemůže příjem deklarovat v bance při žádosti o půjčku,“ vysvětlil Blesku předseda odborné sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství Hospodářské komory Luboš Kastner.
Tato právní nejistota je podle něj hlavním důvodem, proč v sektoru stále chybí lidé. „Chceme příjem zaměstnanci převést oficiální cestou, vnitřním předpisem v každé provozovně. Bylo by to osvobozené od sociálního a zdravotního pojištění a příjmové daně,“ předestřel. Zákazník tak by tak měl mít možnost ocenit práci číšníka, třeba několika desítkami korun a ten by následně mohl s takto získanými penězi nakládat, jako se svým příjmem.
„Dýško je dar. Je to součást příjmu, ale není to součást mzdy,“ vysvětlil Kastner. Podobný systém podle něj funguje v Německu, Rakousku, Itálii a Maďarsku a podle Kastnera tam dokázal sektor značně ožít. „Pokud by bylo spropitné nějakým způsobem sjednoceno a osvobozeno od daní, tak to určitě pomůže větší zaměstnanosti v oboru. To je asi bez diskuze,“ sdělil Blesku také president Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek (61).
Politici na tahu
Jak to nakonec s dýšky bude dál, bude záležet na politicích. Podle ministerstva financí, kterému šéfuje Zbyněk Stanjura (ODS), jsou ale informace Hospodářské komory příliš stručné. „Ministerstvo financí proto zaujme stanovisko až ke konkrétní podobě návrhu, pokud bude předložen,“ napsal Blesku Ondřej Macura z tiskového odboru úřadu.
Blesk se zeptal i Stanjurovy předchůdkyně ve funkci, Aleny Schillerové (ANO), jak se na plán Komory tváří. Ta jen odkázala na chystané zveřejnění programu hnutí ANO v Ostravě 4. září. V dřívějších vyjádřeních se politici hnutí ANO, ODS i Pirátů shodovali na tom, že evidenci a zdanění dýšek rozhodně neplánují.
Spropitné hýbalo i americkou politickou scénou před loňskými prezidentskými volbami. Jak prezident Donald Trump, tak bývalá viceprezidentka Kamala Harris totiž nabízeli voličům osvobození dýšek od daní.
Češi a spropitné
Za spokojenost se službami je v Česku obvyklé nechávat na spropitném přibližně 5 až 10 % z celkové útraty. Spropitné dle statistik společnosti Dotypay není samozřejmost a Češi nechávají v restauracích nejčastěji 20 až 40 Kč. Kolem 10 % z útraty personálu nechává jen každý pátý host.
Co ještě Komora navrhuje?
• Odstranit byrokracii a méně kontrol
• Upravit pravidla pro dohody o provedení práce a umožnit pružněji nastavit i hlavní pracovní poměry
• DPH 12 % pro všechny nealkoholické nápoje
• Digitální evidenci tržeb
Přesně tak..