Češi mají ke spropitnému dobrý vztah, podle jednoho z posledních průzkumů dává při placení peníze navíc devět lidí z deseti. Většina z nich útratu zaokrouhlí a neohlíží se na procenta z útraty. Češi navíc někdy nechávají spropitné, i když nejsou spokojeni, což u cizinců není běžné.
V zahraničí se výše spropitného značně liší a někde je dokonce neslušné. To je příklad třeba Japonska, kde můžete číšníka dokonce urazit, když se mu pokusíte dát peníze navíc. V Asii obvykle postačí přátelský úsměv a poděkování, ačkoliv ve více turistických oblastech, např. v Thajsku, se místní přizpůsobují západním zvyklostem a desetiprocentním spropitným je nijak neurazíte. Na druhé straně v Americe se tuzér očekává automaticky a je velmi neslušné nenechat nic. Vzhledem k tomu, že se v USA a Kanadě dává v restauraci i při jízdě taxi navíc zhruba 15–20 % z celkové útraty, se dovolená může pořádně prodražit.
Jak se platí v dovolenkových rájích Čechů?
V Chorvatsku se velké spropitné příliš nevyžaduje a obvykle se jen zaokrouhluje. Pokud jste ale nadmíru spokojeni, nechte obsluze zhruba 10 % z celkového účtu. Někde může být poplatek zahrnut automaticky, proto si dobře prohlédněte účtenku. U taxi stačí zaokrouhlit cenu, řidiči se spropitným nepočítají.
V Itálii si rovněž pozorně prohlédněte účtenku, spropitné bude patrně většinou započítáno (položka servizio či coperto). Pokud není a jste se servisem nadmíru spokojeni, očekává se zhruba 10 %. Řidiči taxi spropitné nemusíte nechávat, ale jde o hezké gesto, zvláště pokud vám například pomůže s kufry.
Slováci obvykle účty zaokrouhlují, za výborný servis můžete dát 10 %. Za jízdu taxíkem se spropitné nedává.
V Řecku bývá součástí útraty až šestnáctiprocentní spropitné, na účtence ale tuto položku nemusíte vůbec najít. Informace bývá uvedena v menu, které by si tak hosté měli dobře prohlédnout. Další spropitné už není třeba, jen se očekává, že útratu zaokrouhlíte. Pokud není spropitné součástí útraty, můžete dát navíc zhruba 5–10 %. V taxi stačí zaokrouhlit na celá eura.
V arabských zemích počítejte „bakšiš“ za součást místní kultury. V restauraci i taxíku byste v případě spokojenosti měli dát spropitné přibližně 10 %. Tuzér se dává diskrétně, abyste neurazili obsluhu.
Jak je to se spropitným jinde po světě?
Austrálie a Nový Zéland – v restauraci 10–15 %, v taxi zaokrouhlit útratu
Belgie a Nizozemsko – v restauraci nic, v taxi zaokrouhlit na celá eura
Bulharsko – v restauraci i v taxi přibližně 10 %
Brazílie – v restauraci nic, v taxi zaokrouhlit útratu
Čína a Japonsko – spropitné se nedává ani v restauraci, ani v taxi
Francie – v restauraci je obvykle spropitné součástí útraty (cca 10 %), v taxi se dává 10 %
Indie – v restauraci 10 %, v taxi zaokrouhlit útratu
Jihoafrická republika – v restauraci 10–12,5 %, v taxi zaokrouhlit útratu
Jihovýchodní Asie – v restauraci spropitné není vyžadováno a v případě spokojenosti postačí (i taxikáři) menší obnos
Maďarsko – v restauraci zhruba 10–15 %, v taxi přibližně 10 %
Mexiko – v restauraci 10 %, za jízdu v taxi nic
Německo a Rakousko – v restauraci obvykle 10 %, v taxi stačí zaokrouhlit útratu
Skandinávie – spropitné je obvykle zahrnuto v ceně, za jízdu v taxi nic
Španělsko a Portugalsko – v restauraci 10–12,5 %, v taxi zaokrouhlit útratu
Velká Británie – spropitné může být zahrnuto v ceně (jinak 10–15 %), taxi stačí zaokrouhlit na celé libry
Video: Češi si dopřávají, za dovolenou dají i několik výplat. Jak se cestování změnilo?
Video: „Jsme nároční, milujeme moře a jídlo,“ říká šéf cestovky o Češích na dovolené.