Válka o legalizaci spropitného: Co říkají na návrh hospodští? „Současný model je špatný,“ míní expert

Autor: Miloš Cihelka - 
29. září 2025
05:00

Spropitné představuje pro pracovníky v pohostinství 20 až 50 procent jejich příjmu. Oficiálně ovšem často pobírají jen minimální mzdu. To je však problém třeba při žádosti hypotéku.

Profesní organizace pracovníků v pohostinství včetně odborů žádají, aby se spropitné, které obsluze dávají v restauracích hosté, stalo oficiálním příjmem. Legalizovat dýška navrhuje také hnutí ANO, současná vláda je však proti.

Většina spropitného podle odhadů zůstává v šedé zóně, personál restaurací oficiálně tedy vydělává méně než v reálu. „Přiznané spropitné znamená více čistých peněz v oběhu. Zároveň tím podpoříme preferenci bezhotovostních plateb,“ tvrdí místopředsedkyně ANO Alena Schillerová (61).

Německo jako vzor

Návrh podporují také příslušníci oborových organizací. „Současný model ilegality spropitného je špatný. Proto se snažíme o změnu po vzoru Německa,“ uvedl například Luboš Kastner (46), předseda gastronomické sekce Hospodářské komory.

Podle něj i dalších zástupců pracovníků v gastronomii mají zaměstnanci kvůli současné praxi oficiálně nižší příjmy než v reálu a to jim například komplikuje přístup k úvěrům či hypotékám. V důsledku toho není zaměstnání v pohostinství příliš atraktivní, a hospodám tak chybí stále více personálu.

Vláda je proti

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (44, KDU-ČSL) ovšem uvedl, že by taková reforma ublížila jiným oborům.

„Byl bych rád, abychom se snažili vytvářet férové, jednoduché a efektivní prostředí ze strany státu. Ne další výjimky vedoucí k tomu, že to pro jiné podnikatele není fér,“ prohlásil.

Zpackaná sezona

Mimořádně chladné počasí v červenci a srpnu připravilo české restaurace o velkou část příjmů. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka. Ze srovnání s předchozím rokem vyplývá, že třeba červencové tržby si meziročně pohoršily o 4 %.

Bohužel se znovu potvrzuje, že nejmocnějším manažerem v oboru gastronomie je počasí,“ komentuje ředitel Dotykačky Petr Menclík (53). „Zatímco slunce dokáže zvednout denní tržby i o desítky procent, déšť a zima způsobují pravý opak,“ tvrdí.

Za uplynulý rok ovšem ceny jídel a nápojů v hospodách, barech a restauracích zdražily o 3 %. Od léta roku 2022 ceny stouply dokonce o celých 20 procent. Tržby gastronomických podniků v Česku byly přitom v letošním červenci ve srovnání s loňskem nominálně nižší o 3,6 procenta, v srpnu naopak o 1,4 procenta vzrostly.

Video  Podcast: Opulentní žranice může být umění, přesvědčí fanoušky pražské ikony Kryštof Bartoš.  - Ivan D. Hladík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


jajas ( 29. září 2025 10:37 )

Já taky netušil, že se v kadeřnictví dávají dýška, ale manželka mne brzy vyvedla z oylu. Většinou je to tak, že zákaznice už mají "tu svou" kadeřnici, která ví, co dělat a se kterou jsou spokojeni, proto se objednávají právě k té své a odměňují ji za to.
Co se týká dýšek v pohostinství, je fakt, že platba kartou je nejčastější, takže kdo by lovil peněžence nějakou hotovost.....navíc za něco, co patří do celkové služby restaurace. Prostě kuchař uvaří a pingl donee.....to je přece ta služba, za kterou se do restaurací chodí.....

sekebo ( 29. září 2025 10:36 )

Tak ještě jednou: úměrně se zdraží jídla i nápoje, což bude mít za následek další zavírání hospod, zdražování a další propad v tržbách a odvodech státu.

nika f ( 29. září 2025 10:33 )

Pokud jdu někam, kde mi dělá služnu sám živnostník (masáž, kadeřnictví...), dám ji tolik, kolik mi řeknou. Však si nastavili ceny a já jim je zaplatím, tak jako v obchodě. Co se týče restaurací, tak tam sice nechávám nějaký tringelt, ale většina číšníků je tak nepříjemná nebo neosobní, že by si nezasloužili ani korunu. Jen je člověku blbý jim něco nenechat, když je to tak zavedený. Ale stalo se mi, že jsem si byla koupit pizzu (Rudy´s pizza) a u jejich pokladny stála plechovka s nápisem: Na spropitné. Tak to už je nechutný, že si o to ještě sami řeknou. 👎 Ať jim zaměstnavatelé dávají normáoní platy a ne, že to místo nich budou dělat zákazníci. Suplujeme to, co jim má dát on. 👎

Uživatel_5814834 ( 29. září 2025 09:47 )

dávat v kadeřnictví dýška je blbost, stačí se podívat na ceny a v pohostinství spousta mladých dýška vůbec nedává zvláš´t když se platí kartou

Nemajitel Niceho ( 29. září 2025 09:46 )

Ti meteorologiti kteří letos předvídali nejteplejší léto v dějinách vesmíru taky dostávají spropitný, nebo jak je platí? Jestli je tedy vůbec za co je platit. Ti by mohli těm pinglům jejich ztráty dorovnat.
V Anglii dodnes platí zákon, že za tohle činnost, hlásání počasí můžou být upálení na hranici. Voni ti předkové opravdu blbí nebyli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa