Tak tohle se Brnu asi moc nevyplatilo. Když v roce 1994 uzavřeli nájemní smlouvu s fastfoodem McDonald's buď pořádně nečetli každý její bod, nebo zde zapracovaly jiné síly. „Nájemné bude upravováno indexem, založeným na vývoji hrubých cen následujících šesti produktů prodávaných v restauraci: Big Mac, hamburger, cheeseburger, malé hranolky, střední Coca-Cola a káva 0,“ stojí přesně ve smlouvě. Cenami svých produktů tak McDonald's, který má smlouvu uzavřenou do poloviny roku 2017, přímo ovlivňuje svůj nájem. 

„Jejich jednání jednoznačně porušilo veškeré dobré mravy, firma krutě zneužila vágně a nešťastně sepsané ujednání ze smlouvy uzavřené v roce 1994,“ uvedl na svém Facebooku zastupitel městské části Brno-střed Svatopluk Bártík. Dodal, že bude požadovat změnu nájemníka po ukončení nájmu restaurace. „Nedovedu si představit pokračování smluvního vztahu po roce 2017 s někým, kdo město vědomě a aktivně po celou dobu poškozuje, i když mu to umožňuje nešťastně uzavřená smlouva.“

V době podepsání oné podivné smlouvy Brně vládla ODS, kterou vystřídali Sociální demokraté. Nyní se místa na radnici ujalo hnutí Žít Brno, které zakládal právě Bártík.

Na žádost o vyjádření k celé věci mluvčí McDonald's nebyla příliš sdílná. "Detaily nájemní smlouvy na náměsti Svobody nebudeme komentovat," uvedla pro Blesk.cz

V roce 1995 se pak vypočítal měsíční nájem za 522 metrů čtverečních. A za dvacet let se nezměnil ani o korunu – je to 116 tisíc, jenže okolní domy platí trojnásobné sumy. A jak je to možné? 

Smlouva má totiž i další problémové části. „Ve smlouvě byla dohodnuta úprava nájemného dle indexu založeného na vývoji cen určených produktů ve stanoveném obchodním řetězci, město Brno nemá tyto podklady k dispozici a smlouva ani neobsahuje závazek nájemce k jejich poskytování. S ohledem na tyto skutečnosti se úprava nájemného neprovádí,“ vysvětlila serveru Hlídacípes.org Dana Škarvadová z odboru správy majetku.

Smlouvu na svém Facebooku uveřejnil zastupitel městské části Brno-střed Svatopluk Bartík
Autor: Facebook

A dále například vypovězení nájemní smlouvy: „Pronajímatel může tuto smlouvu vypovědět s šestiměsíční výpovědní lhůtou jen v případě vyšší moci, nebo kdyby nájemce nezaplatil ani po písemném upozornění za 3 měsíce nájemné.“

Vyšší moc očividně nezasáhla, nájem je stále neúnosně nízký a ještě dva roky asi bude. Na dotazy, zda věc řešit teď, nebo počkat do roku 2017, na magistrátu neodpověděli. „Jediné, co si dovedu představit, že sám McDonald's navhrne přiměřenou kompenzaci v řádu milionů. Teď má nájem 3 500 Kč/m2/rok, přičemž realita je v této lokalitě na mnohonásobku této ceny,“ dodal Bártík.