Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Jak se vyrábí hranolky z mekáče? Je v nich hovězí příchuť a dalších 17 přísad

Autor: šim - 
22. ledna 2015
15:19

„Zaplať Pánbůh, jsou v nich brambory,“ oddechl si slavný bořitel mýtů Grant Imahara, když se dověděl výsledky složení oblíbených hranolek z fastfoodového řetězce McDonald‘s. Informace o dalším složení však už nepotěší například vegetariány…

Imahara, který přes deset let moderovat pořad Bořitelé mýtů, v němž spolu s kolegy objasňoval nejrůznější „záhady“, se vypravil do jedné z továren, kde McDonald’s vyrábí své hranolky. V americkém státu Idaho zjistil, z čeho je populární bramborová pochutina vlastně složená.

Během svého průzkumu zjistil, že hranolky procházejí hned dvojím procesem smažení. Zjistil také, že obsahují opravdu překvapivé ingredience – dimethylpolysiloxan, který obsahuje také například inteligentní plastelína nebo lepidla, octem čpící silikonové tmely či další maziva na bázi silikonu. Ptáte se, proč je tato látka v hranolcích? Tato látka má zabránit, aby olej při jejich smažení pěnil.

Další ingrediencí, nad kterou jistě povytáhnete obočí, je konzervant, který se zkráceně nazývá TBHQ a je na bázi benzinu. Ač se to zdá s podivem, obě látky se mohou v potravinářském průmyslu používat.

Jak tedy vznikají hranolky? Poté co jsou brambory sklizeny z pole, jsou oloupány a vyběleny. Krájení probíhá ve stroji rychlostí 112 km/hod. Jakmile jsou nasekány do perfektního tvaru, přijde na řadu smažení ve směsi řepkového a sójového oleje, do kterého je přidáno přírodní hovězí aroma (takže něco pro vegetariány), hydrolyzovaná mouka, mléko, kyselina citronová a zmíněný dimethylpolysiloxan proti pěnění oleje.

Na hranolky se pak nastříká ve spreji dextróza neboli cukr (glukóza), aby hranolky chytly pěknou zlatavou barvu. Následně se přidá jedlá fosforečná sůl, která má zabránit změnám barvy do šedých odstínů. Pak se hranolky osolí a následně zmrazí. 

Mražené se rozvezou do provozoven po celé zemi. Jakmile se dostanou do restaurace, usmaží se podruhé. Olej obsahuje stejné látky jako ten v továrně.

jotopir ( 23. ledna 2015 09:12 )

Cokoliv smaženého, i když mám ve friťáku nový a kvalitní olej, vždycky je cítit ještě druhý den. Z toho důvodu jsem friťák zrušil a na hranolky si zajdu jednou za čas do mekáče.

e.44 ( 23. ledna 2015 01:11 )

Naopak, doma z brambor dělané bez jakýchkoliv přidaných srágor, smažené v čistém oleji, který se často mění a na nic jiného nepoužívá, jsou skutečně výborné a po bytě nic nesmrdí.

e.44 ( 23. ledna 2015 01:08 )

No jo, no, když některý prasata ten olej mění jednou za měsíc a cpou do něj všechno možný, tak to je pak problém

e.44 ( 23. ledna 2015 01:03 )

Taky jsem tam v životě nebyla, nikdy tam nic nejedla, Mekáči se z dálky vyhýbám, smrdí mi umělinou a chemií. Jenom z toho smradu se mu dělá zle.

vladimir1950 ( 22. ledna 2015 23:50 )

Holá pravda..

Zobrazit celou diskusi