Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na vytvoření chaosu v Česku stačí jen 800 džihádistů, varuje expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. listopadu 2015
16:41

Islamistické bojůvky jsou nebezpečím pro Evropu, Česko není výjimkou. Vojenský analytik Jaroslav Štefec proto chápe snahy české armády, pořídit narychlo i kvůli migrační krizi chybějící vybavení a napravit chyby minulosti. Podle něj by totiž k „totální destabilizaci“ Česka za současného stavu stačilo zhruba 800 lidí.

„Existuje staré, prastaré přísloví: Chceš-li mír, připravuj válku… Budování armády má jednoznačně smysl i v míru, ale ta armáda musí být účelná,“ upozornil v pořadu Máte slovo Jaroslav Štefec. 

Podle bývalého ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování nakupovala česká armáda v minulosti chaoticky a udělala řadu chyb. I v souvislosti se současnou migrační krizí se však snaží personálně i materiálně posílit. Chce nakoupit vybavení za 1,5 miliardy korun – útočné pušky, pistole, granátomety, ale i lehká obrněná vozidla či nákladní tatry.

Na pozadí nejnovějšího zbrojení se však ve studiu u moderátorky Michaely Jílkové řešily i případné vojenské hrozby spojené s migrací. Podle Štefce jsou nebezpečné „islamistické bojůvky, které nám jednoznačně v současné Evropě hrozí“.

„Pokud by tady došlo k interním útokům, česká armáda proti tomu nemá v současné době co postavit,“ upozornil Štefec s tím, že pro destabilizaci Česka postačuje zhruba 800 lidí, kteří se dokáží velmi rychle vyzbrojit a dokáží totálně destabilizovat prostředí ČR.“

Vojenský analytik: Přichází k nám lidé, kteří prošli válkou

Jak expert došel k osmi stovkám džihádistů, vysvětlil následně na dotaz Blesk.cz. „Je to můj vlastní model. Jde o modelování – v rámci teorie chaosu – určitého systému, který vypadá stabilní, ale má určité kritické meze nestability. V určitém momentě, když na tyto body nestability lehce zatlačíte, tak se celý systém začíná hroutit a rozpadat do chaotických skupin. K tomu, aby se toto dalo provést, potřebujete určité množství energie, které je dáno určitým počtem lidí, kteří jsou schopni ta lehká zatlačení v určitých místech systému provést,“ říká Štefec.

Pro lepší pochopení uvedl příklad z dávné historie. Také k dobytí Říše Inků Franciscem Pizarrem stačilo 400 lidí. „Riziko útoků reálně existuje, otázka je, v jakém časovém horizontu. Do ČR vstupují lidé, o jejich minulosti téměř nic nevíme, ale můžeme si být ve značném procentu případů jistí, že to nejsou doktoři, inženýři a podobně, ale že to jsou lidé, kteří prošli válkou a jsou ze zcela jiného kulturního okruhu, který je s naším neslučitelný,“ míní vojenský analytik.

Pokud se u nás rozhodnou škodit a úmyslně vyzbrojit, nikdo jim v tom podle Štefce nezabrání. Jejich cílem se mohou stát zbrojní sklady soukromých firem, ale i policie či armády. Jde o katastrofický scénář, kterým Štefec nechce strašit, nabádá však k obezřetnosti.

„Stávající vláda by měla zvážit regulérní rizika, která zde jsou. Včetně útoku fanatické skupiny několika set lidí a zásahů na kritické infrastruktury v rámci ČR, tedy zásobování vodou, elektrikou, zemním plynem či potravinami. Tyto systémy jsou u nás velmi zranitelné a mají relativně minimální ochranu. Až na výjimky jako jsou jaderné elektrárny. Ochrana je mizerná, na střety s fanatickými protivníky, kteří jsou ochotni se nechat zabít, nejsou vycvičeni vojáci ani policisté,“ upozornil Blesk.cz expert.

Generálmajor ve výslužbě: Imigranti jako pátá kolona

Nad možným nebezpečím, skrytým mezi imigranty, se však ve studiu u Jílkové střetly dva tábory. Jeden před ním varoval, druhý jej odmítal. „Víme moc dobře, že mezi nimi je x teroristů. Čím víc imigrantů, tím více teroristů,“ tvrdil předseda poslaneckého výboru pro obranu David Kádner (Úsvit-Národní koalice). Dokonce někdo říká, že tito lidé jsou tzv. pátá kolona a my s tím máme dobré zkušenosti, že? S pátou kolonou,“ pokračoval generálmajor ve výslužbě Hynek Blažko.

Předseda Humanistické strany Jan Tamáš něco takového zásadně odmítal, kvůli uprchlíkům obavy nemá. „Pokud se tady bavíme o tisících lidí, kteří hledají bezpečí, jídlo a pití, tak si myslím, že se jich rozhodně nemusíme bát,“ uvedl a oponentům vyčítal, že straší veřejnost. Zastala se ho i Dana Feminová z Organizace bez válek a násilí. Divila se, proti čemu se chce Česko vyzbrojovat: „Proti těm unaveným a zmrzlým lidem?“

tgbg ( 13. listopadu 2015 19:42 )

Rusko má na svědomí celou uprchlickou krizi. Vraždí civilisty v Sýrii po tisících a buduje tam své vojenské základny. Rusko ví proč. V ruské populaci je již dnes 40% muslimů.

kolemdokola ( 13. listopadu 2015 18:21 )

 Tgbg, jsi neskutečnej pablb. Rusové s Putinem jsou jediní, kdo může vše zastavit. Němci by se měli probrat a táhnout za jeden provaz s Putinem. Jedině tak se ubráníme zvrhlé politice amíků, my v Evropě. Lidé to chápou, žoldáčtí politici nechtějí mír. Národy Evropy musí každý začít u sebe, ale rychle. Do roku bude pozdě.

kerloss ( 13. listopadu 2015 18:16 )

v roce 1993? nejsem si jist. s velkou slavou nas opustil posledni vojak a vzapeti sem prislo pres milion rusky mluvicich jako civilove a nikdo jim v tom nezabranil. Ceske mesto Karlovy Vary jsou ruske, driv to byly Milovice ted Vary. Postupne se rozlezajio do vsech mest a vesnic. Putin sem taky posila malou civilni armadu a nic se nedeje.

kerloss ( 13. listopadu 2015 18:11 )

800 dzihadistu? tak to jsou zabari. Kdyz vemu ze u nas staci jen par politiku co delaji velky chaos mezi lidma v cele s Kalouskem tak ty jsou nebezpecni pro Cesko. Dzihadisti jsou nebezpecni pro cely svet, to je ten rozdil mezi nima.

ivoadler ( 13. listopadu 2015 18:11 )

Senátor Jirsa tuším v Právu napsal, že šel kus s cesty s imigranty. Naši přiblblí sluníčkáři jim tam jezdí mazat chleby, které imigranti za chvíli odhodí. Kdy by se s tím tahal. Lidi kolem cesty už sbírají potraviny jako krmivo pro zvířata. Bundy, deky, spacáky? Je to těžké, pryč s tím, však na příští zastávce dostaneme nové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa