Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Uprchlíci jsou posledním krokem k dokonalé bouři.“ Lídr EU načrtl řešení

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. listopadu 2015
12:05

Perfektní bouřku podle místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse rozpoutali uprchlíci v Evropě. Jde ale prý také o důsledek řady předchozích problémů – ekonomické krize nebo obav z terorismu, které přetrvávají od přelomu milénia.

Druhý muž Evropské komise přijel do Česka na Prague European Summit bránit postupy evropských institucí v boji s uprchlickou krizí. Obává se prý o budoucnost Evropské unie, protože státy nedokážou jednat společně.

„Musíme čelit krizi, která podkopává naši víru v jednotnou Evropu,“ řekl v úvodu svého půlhodinového projevu. Timmermans zároveň varoval před nebezpečím, které tvoří politici využívající strachu lidí a staví na tom svou politickou kariéru. „Mohou to ale dělat jen proto, že jiní to berou zodpovědně a snaží se s tím problémem něco dělat,“ zdůraznil.

„Evropská unie není nezničitelná“

„Jednou z mých největších obav je, že příliš věříme v nezničitelnost Evropské unie. Všechno, co vytvořil člověk, ale přece může být odstraněno,“ poukazoval na možné problémy první místopředseda Junckerovy komise.

Timmermans přiznal, že při řešení problémů hrají role odlišné historické zkušenosti, včetně těch z 20. století. Žádal proto představitele členských států o větší porozumění, pak podle něj přijdou řešení, která budou mít podporu všech.

Druhý muž Evropské komise v Praze. Bránil postup EU v rámci uprchlické krize. Druhý muž Evropské komise v Praze. Bránil postup EU v rámci uprchlické krize. | Blesk / Zuzana Štíchová

Řešení současných problémů s uprchlíky má podle nizozemského politika tři základní kroky. Zaprvé lepší ochranu vnějších hranic, do které se musí zapojit státy celé osmadvacítky, za druhé spolupráci s tranzitními zeměmi mimo EU, jako je třeba Turecko. A do třetice také „musíme zajistit důstojný život těm, kteří žijí v táborech v Jordánsku nebo třeba Libanonu. Musí tam být například školy,“ dodal Timmermans.

V podstatě tak zopakoval postoje, které česká vláda prosazuje už řadu měsíců, a nepřímo potvrdil i názor bývalého českého eurokomisaře Štefana Füleho. „Když se podíváte, jak dnes hovoří někteří z těch politiků ze starších zemí EU a jak hovořili před dvěma měsíci, tak vidíte, že to je spíš přibližování k takovým těm pragmatičtějším pozicím našeho regionu,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Timmermans poukázal také na potřebu informovat lépe uprchlíky. „Pašeráci jim říkají, aby nespolupracovali, aby s nikým nemluvili a jen opakovali Německo, Německo. A v tom musíme udělat rychle jasno,“ je přesvědčen první místopředseda Evropské komise.

Na závěr dodal, že si stojí za povinným relokačním mechanismem, proti kterému tolik bojovalo Česko, Slovensko a Maďarsko. Podle Timmermanse jsou tři země zatíženy migrační krizí více než ostatní a je potřeba jim pomoci.

Druhého muže Evropské komise dovezl do Prahy přímo z maltského summitu EU v La Vallettě český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).