Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlíci v Calais kamenují policisty. „Do Džungle!“ křičí na ně strážníci

Autor: mb - 
12. listopadu 2015
20:39

Desítky zraněných policistů, na smrt vyděšení obyvatelé a tisíce uprchlíků v provizorním uprchlickém táboře, tzv. Džungli. Takový je dnes francouzský přístav Calais, kde již několik nocí bojují policisté s běženci, kteří strážce pořádku zasypávají kamením.

„Vrať se do Džungle! Dělej, dělej, zpátky do Džungle!“ křičí policista na uprchlíka a vystrkuje ho kamsi do tmy. Policisté jsou na pokraji svých sil, již několik nocí válčí s migranty, kterým se nelíbí, že Británie zlepšila zabezpečení Eurotunelu a pro běžence je nyní těžší dostat se do Spojeného království.

Za tři dny při střetech s imigranty nejméně 27 policistů utrpělo zranění, a to se většinou jednalo o policisty speciálně vycvičené na zvládání demonstrací. „V úterý jsme nasadili 250 policistů z pořádkové jednotky,“ potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. „Je to poprvé, co máme tolik zraněných kolegů po násilných střetech,“ neskrýval své zděšení Gilles Debove, šéf pořádkové jednotky v Calais.

Lidé se bojí otevřít i okno

„Už se tu necítím jako doma, bojíme se i otevírat okna, žaluzie máme zatažené. Nemůžu jít s dětmi ani na vlastní zahradu,“ popisuje situaci v Calais tamní obyvatelka Sandy. Třesoucím se hlasem pak dodává: „V noci nás probudil pláč našich dětí, slyšeli jsme obrovské rány, třásl se celý dům… Nemohli jsme ani vyjít ven, začali nám hned vyhrožovat. Zabarikádovali jsme se doma… Nemůžu žít se svými dětmi v takových podmínkách. Bojím se, už to dál nevydržím.“ Další obyvatel obce, který své jméno neprozradil, její slova potvrzuje: „Venku s policisty válčily zhruba dvě stovky uprchlíků, my se zabarikádovali ve svém domě. Naši zahradu zasypali kamením. Byla to válka!“Dle ředitele přístavu v Calais uprchlíci již nerespektují místní obyvatele a vloupávají se na jejich pozemky, kde hledají něco, čím by mohli zablokovat silnici. „To už se nedá vydržet, útočí na kamiony železnými tyčemi. Nemluvíme tu už o uprchlících, ale o lidech, kteří sem přišli vyvolávat problémy,“ neskrývá své rozhořčení Jean-Marc Puissesseau.

V tzv. Džungli, kde uprchlíci žijí, dokud se jim nenaskytne příležitost překročit nelegálně hranici do Británie, žije několik tisíc uprchlíků. Ani úřady přesně neví, kolik imigrantů se tam nachází. Počet běženců v Džungli se odhaduje na čtyři až šest tisíc.Úřady přislíbily, že v nadcházejících dnech posílí bezpečnostní opatření, ale dle starostky Calais Natachy Bouchart je třeba radikálnějších opatření: „Říkala jsem to předtím a říkám to i nyní. K obnovení pořádku je třeba nasadit armádu.“