Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová přemýšlí několik tahů dopředu, chválí přístup k uprchlíkům Štefan Füle

Evropa se ještě pořád nepoučila. Vždycky, když přijde velká krize, tak první instinkt všech politiků, je začít přijímat opatření k ochraně své země. Tady začíná problém.
Evropa se ještě pořád nepoučila. Vždycky, když přijde velká krize, tak první instinkt všech politiků, je začít přijímat opatření k ochraně své země. Tady začíná problém.  (Autor: Reuters/EPA/Blesk)
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. listopadu 2015
05:21

Kancléřka Merkelová přemýšlí několik tahů dopředu – je o tom přesvědčen bývalý český eurokomisař a exministr Štefan Füle, podle nějž bude letošní zima pro Evropskou unii nesmírně důležitá. Osmadvacítka během ní musí dostat migrační vlnu pod kontrolu, i když zatím pouze projela první zatáčku a cíl je daleko. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz během Pražského evropského summitu.

Blesk.cz: Začněme prohlášením maďarského ministra zahraničí Szijjárta. Podle něj Evropa čelí masové migraci, která nemá limity. Může být další problém skutečně třeba migrace z Afriky, i když Afričané na to zatím nemají peníze?

Potenciál má Afrika obrovský. Nárůst migrantů může pokračovat i v letech příštích, proto bude strašně důležité, jak na to zareaguje Evropská unie ještě v tomto roce. Aby se sem nedostával stále větší počet lidí, kteří nehledají ochranu před nebezpečím, ale kteří hledají jen lepší živobytí. Pro takové lidi jsou stropy v členských zemích jasně dané.

Blesk.cz: V těchto dnech probíhá summit na Maltě, ale s Afričany se zatím spolupráce na téma uprchlíci nedaří příliš dohodnout. Bude muset Evropa hodně ustoupit, aby se dohodla?

Budeme muset hlavně začít jinak přemýšlet. To už není jen o Sýrii a Somálsku, tohle začíná být o lidech, kteří přicházejí z oblastí, kde působí mimořádně nevlídné klimatické podmínky. Tohle jinak, než v rámci evropského řešení, v rámci mnoha konkrétních kroků, což bude stát peníze a čas, nepůjde.

Blesk.cz: Bude to taky zřejmě spousta politických ústupků…

Evropa se ještě pořád nepoučila. Vždycky, když přijde velká krize nebo výzva, tak ten první instinkt všech politiků, je začít přijímat opatření k ochraně své země. Je to logické, ale tady začínají problémy. Jakékoliv opatření na národní úrovni jde v zásadě na úkor sousedních a dalších zemí EU. Proto se vždy nakonec vrací politici k evropskému řešení. Stalo se to i v době českého předsednictví. Topolánkově vládě trvalo poměrně dlouho sjednotit členské země kvůli důsledkům ekonomické krize v roce 2008.

Blesk.cz: Jaké kroky by měla Evropská unie stihnout podle Vás ještě letos?

Nastavit ty podmínky takovým způsobem, aby se ti, kteří se do EU dostávají nelegálně a nemají šanci dostat azyl, aby se do Evropy nevydávali. Aby věděli, že v Evropě existují určitá pravidla a že jsou dodržována ne jen někde, ale na celém území. Naše rozvojová pomoc musí být směřována do oblastí, jejichž rozvoj zabrání, aby se hnuly tak velké masy lidí směrem na Evropu.

Blesk.cz: Znamená to tedy spíš propracovanější informační kampaň, funkční hot-spoty nebo obojí?

Je to módní slovíčko „komplexní přístup“ a málokdo si za tím představí něco konkrétního, ale ono to jinak nepůjde. Tahle krize nemá jednoduché řešení. Musí to začít společným postupem EU.

Blesk.cz: Jak byste v tomto směru hodnotil přístup české vlády? Který je poměrně konzistentní, ale možná trochu jednosměrný…

Základní postoj, který poukazoval na to, že kvóty nejsou šťastným řešením, byl správný. Kde jsme měli udělat víc? Měli jsme nabídnout ihned vlastní vizi. A to nám trvalo dost dlouho. Teď už to překonáváme. Důležitá je například schůzka V4 se šesti zeměmi západního Balkánu (odehraje se v pátek – pozn. red.) – poprvé se s nimi Evropská unie chce bavit o migraci a konkrétní spolupráci. A to je moment, kdy Česká republika vychází z té defenzivy.

Blesk.cz: To znamená, že už Česko nebude to „zlobivé dítě“ Evropské unie?

Když se podíváte, jak dnes hovoří někteří z těch politiků ze starších zemí EU a jak hovořili před dvěma měsíci, tak vidíte, že to je spíš přibližování k takovým těm pragmatičtějším pozicím našeho regionu. Nechci, aby to vyznělo, jako „kdo vyhrál tyhle dohady“, protože jsme ještě zdaleka nevyhráli… Ale Česká republika je zpátky v tom mainstreamu a to je velmi důležité, protože ta řešení se budou hledat někde kolem…

Blesk.cz: Když jsme u toho sbližování názorů. Jak byste ohodnotil ten obrat, kterým prošlo v posledních měsících Německo? Od otevřené náruče téměř k zavírání hranic…

Kdyby Německo něco podobného neudělalo – otevřenou náruč – tak ta krize mohla změnit mapu západního Balkánu. Německo tu zátěž vzalo na sebe, jenže to nejde dělat celou dobu. Teď je důležité vzájemně konzultovat, aby byly kroky dělány dohromady.

Blesk.cz: Může to stát Angelu Merkelovou její pozici?

Myslím, že ne. Jsme ještě na začátku a ne na konci. Jsme za první zatáčkou, není důležité, jak jste vybrali první zatáčku, je důležité, v jakém stavu doběhnete do cíle. Jak znám kancléřku, tak ona přemýšlí několik tahů dopředu.

Blesk.cz: Byla otevřená náruč promyšlený tah dopředu?

Myslím, že to byl jediný promyšlený krok, který v té době mohl alespoň krátkodobě vyřešit situaci a dát víc času celé Evropské unii.

Blesk.cz: Kromě Afriky bude důležité také Turecko. Jedná se s ním ale až v posledních týdnech. Co tam se dá udělat?

Vždycky to bude o penězích. Teď je otázka, zda je budeme vydávat v členských zemích nebo zda je lze efektivněji použít poblíž těch rizikových míst. Nemám problém se zvýšením pomoci Turecku, pokud to má oslabit tlak na EU. Těch lidí v táborech je tam podle odhadů až 2 miliony.

Blesk.cz: Co přijde na jaře?

Už teď se začíná formovat společný evropský přístup. Politika, kroky, opatření, která zabrání tomu, aby ten trend pokračoval tak, jak jsme ho svědky dnes. Záleží na nás, jak nastavíme podmínky. Buď přijde dalších několik set tisíc lidí, nebo se nám podaří držet to pod kontrolou…