Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Merkel je největším ohrožením Evropy.“ Zahradil drtil kancléřku za uprchlíky

Autor: simao, ČTK - 
26. listopadu 2015
16:45

Zastánkyně uprchlických kvót německá kancléřka Angela Merkel dál hájila nutnost zavést přerozdělovací systém na imigranty. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) ji za to tvrdě zkritizoval. Označil ji dokonce za „největší ohrožení Evropy“. 

Co Zahradila tolik rozčílilo? Proslov Angely Merkel ve Spolkovém sněmu, kde opět prosazovala zavedení trvalého mechanismu na přerozdělování uprchlíků. Kvóty na uprchlíky dala do souvislosti se Schengenem. Pokud podle ní má vnitřní prostor v EU bez kontrol na hranicích jednotlivých členských států dál fungovat, je zkrátka systém na rozdělování uprchlíků třeba.

„Stejně jako pro udržení společné měny bylo nutné udělat další integrační kroky, bude je nutné udělat i v tomto případě, protože se ukazuje, že současný systém není dostatečný,“ vysvětlovala kancléřka.

„Solidární rozdělení běženců podle hospodářské síly a připravenost k zavedení trvalého mechanismu proto není žádná drobnost. Naopak to je rozhodující otázka pro to, zda může být schengenský prostor nadále udržen,“ dodala Merkel.

Podle kancléřky není zkrátka EU dostatečně integrovaná. A proto má potíže v situacích, kdy je vystavena velké zátěži. Merkel se vyslovila také pro vytvoření celoevropských kvót pro počet běženců, které by Unie vyzvedla přímo z krizových zemí, a tím by snížila zatížení tamních úřadů. Podle kancléřky by to mohlo zlepšit situaci běženců v uprchlických táborech v Turecku, takže by se jich méně vydávalo na cestu do Evropy.

Zahradil: Merkel je největším ohrožením EU

Stanoviska německé kancléřky rozlítila českého europoslance Jana Zahradila (ODS). „Merkelová absolutně, absolutně nic nechápe. Je to děsivé, vidět ji úplně zaslepenou tou eurofederalistickou ideologií. Jestli lidé, zejména ve střední a východní Evropě, mají volit mezi trvalými kvótami na přerozdělování uprchlíků a obnovením hraničních kontrol, vyberou si hraniční kontroly, tím jsem si jist,“ uvedl na Facebooku Zahradil.

„Budiž jasně, jednoznačně, nedvojsmyslně řečeno: největším ohrožením EU a celého procesu evropské integrace je v tuto chvíli německá kancléřka Angela Merkelová,“ dodal později na sociální síti a Merkel dál rozhodně nešetřil. 

Europoslanec Jan Zahradil se opět pustil do kancléřky Angely Merkel. Europoslanec Jan Zahradil se opět pustil do kancléřky Angely Merkel. | Facebook

Do Německa letos přišlo přes 900 000 žadatelů o azyl. Podle Merkel se Německo snaží také o to, být příkladem v péči o běžence. Nabízí proto uprchlíkům např. jazykové a integrační kurzy a snaží se jim také zajistit praxi ve firmách. „Od lidí, kteří nás žádají o pomoc, ale na oplátku očekáváme, že přijmou naše hodnoty a že se aktivně budou snažit integrovat,“ zdůraznila ve svém projevu kancléřka.