Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozlišujte uprchlíky a nepořádejte hon na čarodějnice, vybízí ministr Herman

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. listopadu 2015
19:02

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) společně se šéfem ODS Petrem Fialou či Markétou Kutilovou, která se vrátila ze Sýrie, diskutoval ve vroucím „kotli“ moderátorky Michaely Jílkové. Řeč byla o uprchlících a strachu z nich po teroru v Paříži. Herman připustil, že i s migrační krizí jsou spjatá bezpečnostní rizika. Varoval ale před honem na čarodějnice.

Za humanitární katastrofu pro miliony lidí označil migrační krizi v pořadu Máte slovo ministr kultury Daniel Herman. Posteskl si při tom, že je „válka vždycky velký byznys“, což označil za hluboce nemorální.

Upozornil však, že člověk, který potřebuje pomoc, ji musí dostat. Pod naší kontrolou a za našich podmínek. „Je třeba rozlišovat mezi lidmi, kteří utíkají z bezprostředního nebezpečí, ale i tam je třeba věci regulovat a řídit. Protože není možné, aby se po Evropě potuloval kde kdo, jak chce. Ani my nemůžeme, i my máme určité doklady. A je třeba respektovat právo a pořádek,“ řekl Herman.

Připustil, že bezpečnostní rizika spojená s migrační krizí tu jsou, protože válka s ISIS je velmi nebezpečná. „Ale musí se naše jednání odehrávat v hranicích humanity. Protože jsme kultivovaná evropská společnost. To znamená ne nějaké hony na čarodějnice bez rozlišování, to by bylo špatně,“ dodal ministr kultury.

Šéf ODS Petr Fiala varoval, že není možné strkat před riziky hlavu do písku. „Migrace znamená v současné době nekontrolovaný pohyb obrovských mas lidí po Evropě. To už samo o sobě je nebezpečné. Z řad bývalých migrantů se rekrutují stoupenci Islámského státu, stoupenci IS se rekrutují také v uprchlických táborech. Samozřejmě to neznamená, že každý uprchlík je terorista, ale je jasné, že s migrací se bezpečnostní rizika pojí a my si to musíme uvědomit,“ uvedl Fiala.

A vytáhl „koláč“, který měl vypovídat o podpoře Islámskému státu ze strany uprchlíků. Fiala uvedl, že jde o výzkum univerzity v Dauhá. Poukázal na to, že naprostá většina imigrantů sice islamisty nepodporuje, ale 13 % má k Islámskému státu pozitivní vztah.

Arabista a islamolog Bronislav Ostřanský souhlasil, že to tak být může. A že to odráží rozložení sil na syrském bojišti. „Část lidí utekla před terorem Islámského státu, část lidí utekla před terorem jednotek Bašára Asada. Nechtěl bych ale, aby to vyznělo tak, že pro samou obavu z potenciálních teroristů se zatvrdíme vůči všem uprchlíkům,“ apeloval Ostřanský.

Z publika reagoval i Hassan Atalay, kaskadér tureckého původu a někdejší účastník seznamky Farmář hledá ženu. Je muslimem, od šesti let žije v ČR, manželku má z Maroka. „Základ Islámského státu je v tom, aby oni využili migrační krizi, a každopádně si myslím, že mezi nimi nějací fundamentálně smýšlející muslimové jsou. Jednoznačně to využít museli, jinak by byli absolutně hloupí. Tady tohoto chaosu. Protože Evropa byla absolutně nepřipravená a dokázalo se útokem v Paříži, že jeden z teroristů byl uprchlík,“ uvedl Atalay v Máte slovo s M. Jílkovou. 

Kutilová po návratu ze Sýrie: Uprchlíky tam vracet nelze

Mezi hosty byl i bezpečnostní expert a bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor či Markéta Kutilová – česká novinářka a humanitární pracovnice, která společně s Lenkou Klicperovou vyrazila letos přímo do Sýrie.

„Jedním z hlavních důvodů, proč lidé utíkají, je strach, protože IS stále útočí na jejich vesnice, útočí často v noci, útočí na civilisty. Za další lidé ztrácejí naději, že to bude lepší, protože už čtyři roky žijí ve válce,“ říkala v České televizi Kutilová. Za další důvody uvedla touhu po vzdělání pro děti, protože většina škol v Sýrii nefunguje, dále pak obrovskou inflaci, která zvedla mnohonásobně ceny všeho.

„V neposlední řadě je tím důvodem i to, že první vlna Syřanů do Evropy již odešla, oni jsou s nimi ve spojení a pochopili Angelu Merkelovou, její výzvu a prohlášení, že bude přijímat Syřany, jako výzvu: My vás chceme. Oni pochopili, že teď je naše šance. Teď, nebo nikdy,“ vzpomenula Kutilová slovy německé kancléřky, která však od své původně otevřené náruče přece jen postupně ustupuje.

I když se řešila především bezpečnostní rizika, Kutilová varovala i před dalším problémem: „Lidi do Sýrie nelze vracet, protože není kam. Ze Sýrie je jedno velké bojiště. Je potřeba válečným uprchlíkům pomáhat, ale Evropa by měla oddělovat zrno od plev a vybírat si, koho přijme.“

Češky v syrském Kobani: Véčka se stala gestem pro kurdské vítězství nad džihádisty. Češky v syrském Kobani: Véčka se stala gestem pro kurdské vítězství nad džihádisty. | Archiv L. Klicperové a M. Kutilové

Video se připravuje ...
Další videa