Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka ve švédské vesničce: Po nastěhování uprchlíků začalo peklo

Autor: lm - 
26. listopadu 2015
21:59

Hořící auta, létající kameny a časté výjezdy policie. To není scéna z válečné zóny, ale každodenní život ve švédské vesničce Tärnsjö, kam vláda nastěhovala 20 uprchlických rodin.

Obec Tärnsjö se nachází asi 150 kilometrů od hlavního města Stockholmu a obývá ji zhruba 1221 lidí. Vláda sem před nedávnem nastěhovala také 20 uprchlických rodin, které do země přišly. Rezidenti s tím ale nejsou spokojeni a život v malé vesnici teď připomíná spíše život ve válečné zóně.

Starousedlíci a nově příchozí po sobě křičí, vzduchem tu létají kameny, a dokonce několik aut lehlo popelem. Konflikt prý začal v září, kdy migranti začali házet na auta místních kameny a ti jim to vrátili. Obě strany konfliktu se nyní bojí vycházet na ulici. Děti uprchlíků musí do školy doprovázet policie, protože na ně místní křičeli a plivali.

„Integrace nefunguje, protože místní zde migranty nechtějí. Bývala tu šťastná komunita, ale teď se místní rozdělili (na odpůrce a podporovatele uprchlíků) a už se tu nežije příjemně,” vysvětlil portálu MailOnline místní radní Michal Ohman. „Z celého kraje máme nejvyšší daně, protože musíme platit uprchlíky. Každý, kdo přijde, dostane dávky ve výši 200 švédských korun (asi 600 Kč) na týden a ubytování zdarma. A kdo to platí? My, daňoví poplatníci.”

„Imigranti nám způsobili mnoho problémů. Mým přátelům vykradli sklepy a odcizili jim kola. Jde zejména o jednu rodinu. Ta způsobuje všechny problémy,” uvedl místní Tobias Willhall.

Švédsko je hned po Německu druhou „nejoblíbenější” zemí, kam míří uprchlíci. Ač je co do velikosti populace Švédsko téměř stejně velké jako ČR (zhruba 10 milionů), očekává se, že letos může do Švédska dorazit až 190 tisíc lidí. Dosud tolerantní obyvatelé ale ztrácí trpělivost. Za poslední měsíc žháři podpálili celkem 17 ubytoven pro azylanty.