Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Migranty před táborem vítaly prasečí hlavy. Uříznuté a naražené na plot

Autor: mb - 
26. listopadu 2015
14:45

Nepříjemné, ba až nechutné přivítání čekalo na uprchlíky v nizozemském azylovém středisku. Neznámí vandalové umístili ke vchodu uřezané prasečí hlavy. Pro muslimy je to přitom nečisté zvíře, vepřové nejedí a neměli by se ho správně ani dotýkat.

Krev. Na plotu, na zemi i u vchodu uřezané prasečí hlavy. Takové „přivítání“ přichystali Nizozemci běžencům v azylovém středisku Eschmarkerveld poblíž města Enschede. Hrůzné scény byli běženci naštěstí ušetřeni, 14 prasečích hlav objevila brzy ráno policie a okamžitě zahájila vyšetřování.

K nízkému činu se zatím nikdo nepřihlásil, ale na internetu už kolují snímky s komentáři typu: „Vítejte v pekle, když selže demokracie, lidé se naštvou!“ Ačkoliv vandalové nezanechali přímo na místě žádný vzkaz, policie je poměrně optimistická. Přes identifikační štítky v uších prasat chce najít vlastníky zvířat.

Úřady zřídily azylové středisko teprve v září tohoto roku nehledě na silný odpor místních obyvatel, kteří vyjádřili obavy o svou bezpečnost a proti vzniku zařízení protestovali.

Nizozemí dlouhá léta uplatňovalo liberální přistěhovaleckou politiku, ale v posledních letech nabírají preference extrémně pravicové strany brojící proti imigrantům. Holandsko obzvláště šokovala vražda režiséra Theo Van Gogha (†47), kterého zabil muslimský radikál Mohammed Bouyeri narozený v Nizozemí.