Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďarský premiér Orbán: Všichni teroristi jsou v podstatě uprchlíci

Autor: mb - 
25. listopadu 2015
11:25

Teroristé se rekrutují z řad uprchlíků a Západ tento fakt pokrytecky ignoruje. Tvrdí to aspoň maďarský premiér Viktor Orbán (52) v rozhovoru pro americký časopis Politico. Linku mezi teroristy a uprchlíky načrtl už dříve také český prezident Miloš Zeman.

„Samozřejmě že se o tom nemluví, ale faktem je, že všichni teroristé jsou v podstatě imigranti. Rozdíl je jen v tom, kdy se přistěhovali do Evropské unie. Většina západních lídrů tento fakt popírá,“ tvrdí Orbán a jako důkaz udává, že nejméně šest z devíti teroristů, kteří zaútočili na Paříž, se narodili v Evropě a jednalo se tak podle Orbána o imigranty v druhé generaci.

Dvě strany jedné mince

Podle maďarského premiéra je masová imigrace úzce spjata s terorismem. „Když přijmete tisíce, miliony neznámých lidí k sobě, hrozba terorismu výrazně vzroste,“ je přesvědčen Orbán a dodává: „Na Západě žijí v paralelní společnosti, mají evropské pasy, ale neuznávají evropské hodnoty.“

Orbánova vize evropských hodnot je ale v konfliktu s většinovým názorem současných evropských elit. Podle maďarského premiéra může za krizi evropské identity liberalismus.

„Jakmile s nimi nesouhlasíte, hned začínají říkat, že nejsem demokrat, že nejsem dobrý člověk, že patřím mezi špatné lidi. Pokaždé když se vzepřeme velmi agresivnímu a arogantnímu západnímu mainstreamu, například co se týče migrace, hned nás označují za xenofoby apod.,“ stěžuje si Viktor Orbán.

Orbán je vnímán v Evropě kontroverzně, jeho pravicová strana Fidesz je obviňována z populismu a podporování xenofobních nálad. Doma se však Orbán těší obrovské přízni voličů, nyní má podporu skoro 50 procent občanů. Cenné body mu získala stavba plotu, který zastavil příliv imigrantů do Maďarska. EU naopak krok kritizovala.

Samotný Orbán se ale považuje za Evropana, který se snaží zachránit EU. „Chceme zachránit Schengen, chceme zachovat evropské svobody včetně volného pohybu osob v EU,“ říká prezident, jenž se domnívá, že tyto svobody ohrožuje masová migrace uprchlíků z neevropských zemí.