Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlíci prorazili ostnatý drát na hranici. Z Makedonie je vraceli těžkooděnci

Autor: ČTK, zst - 
26. listopadu 2015
20:09

Situace na řecko-makedonských hranicích se vyhrocuje. Jít dál může jen ten, kdo je z Iráku, Sýrie či Afghánistánu. Ten je totiž nejen pro Makedonii skutečným uprchlíkem. Zbytek běženců se ale bouří a krátce se jim dokonce podařilo policejní kordon překonat. Neutekli ale daleko.

Stovky Maročanů, Alžířanů a Pákistánců se pokusily dostat přes řecko-makedonské hranice. Imigranti strhávali ostnatý drát a požadovali, aby směli pokračovat v cestě na sever, informovala agentura Reuters.

Šlo o část z celkového počtu zhruba 1500 běženců, kteří uvízli u pohraničního města Idomeni na severu Řecka v důsledku unijní politiky filtrace migrantů – uprchlíci, kterým ve vlasti nejde o život, dál nesmí.

Někteří protestující házeli po policii kamení, jiní padali na kolena a volali „Chceme do Německa!“. Jen několika jednotlivcům se podařilo proniknout do Makedonie, ale policisté je rychle zadrželi. Těžkooděnci obsadili asi čtyřicetimetrový úsek hranice, kde byl strhán ostnatý drát. Na místě byli i jejich kolegové vyzbrojení útočnými puškami.

"Balkánský špunt" funguje společně s počasím

Makedonie zhruba týden pouští do země jen utečence ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. Ostatní migranti dál nesmějí. Makedonské úřady poukazují na to, že k tomu byly přinuceny poté, co obdobné opatření přijaly další země na migrační trase – Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko.

Na řecké straně u přechodu Idomeni/Gevgelija tak uvízlo až několik tisíc lidí, kteří čas od času protestují a dožadují se volného průchodu. Domů se prý už vrátit nemohou.