Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový palác pro Národní galerii i muzeum vláčků. Ministr má plány do roku 2020

  • Autor: David Klempíř - 
    23. 12. 2015
    05:02

    Koncertní sál pro Českou filharmonii s kapacitou 1800 posluchačů, nová budova pro Národní galerii či Národní technické muzeum, ale i výstavba Železničního muzea. Takové plány má ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Blesk.cz přináší detaily z jeho materiálu Státní kulturní politika na léta 2015 až 2020. Dokument projedná vláda.

  • 1.Koncertní sál pro Českou filharmonii

    Pražské Rudolfinum prochází od loňského léta nejrozsáhlejší rekonstrukcí za 25 let. Počítá se s úpravami Dvořákovy síně, Dvorany, Sukovy síně, Sloupového sálu, Galerie Rudolfinum a zázemí účinkujících. Na střeše budovy možná vznikne i skleněný jazzový klub.

     

    Ministerstvo kultury ovšem chystá vybudovat pro Českou filharmonii zcela nový koncertní sál. Ten by měl mít kapacitu 1800 posluchačů. Projekt je teprve v rámci úvah, pracovní tým složený z odborníků působících v dané oblasti by měl poprvé zasednout v roce 2017. Následně bude zpracována architektonická studie.

     

    Pražské Rudolfinum prochází dvouletou rekonstrukcí. Uvažuje se o zcela nové budově. Pražské Rudolfinum prochází dvouletou rekonstrukcí. Uvažuje se o zcela nové budově. | ČTK

  • 2.Rekonstrukce, nebo nová budova?

    Po dvacetiletém využívání Veletržního paláce pro potřeby prezentace umění se debatuje o tom, zda je tato náplň domu postaveného pro jiné účely ideální.

     

    Budova má velmi drahý provoz a potřebuje rekonstrukci pláště, která by snížila veliké energetické ztráty. Objekt potřebuje na roční provoz 78 milionů korun, což je 55 procent z nákladů na provoz všech objektů Národní galerie.

     

    V roce 2016 bude hledat Národní galerie zadání pro architektonickou soutěž o návrh rekonstrukce paláce. Plány na proměnu počítají s poměrně velkým zásahem do budovy. Velká dvorana by pro dosažení větší výšky výstavních prostor musela být přepatrována, šlo by tedy o vestavbu do současného objektu. Alespoň 60 procent výstavní plochy by mělo být vyšších než sedm metrů, dnes má většina výstavních prostor výšku pouhé tři metry.

     

    Veletržní palác by se měl proměnit i zvenčí. Pravděpodobně zmizí rampa, která dům odděluje od ulice. Ve spolupráci s Prahou 7 by se mělo okolí paláce stát přirozeným těžištěm živé umělecké čtvrti. Samotná rekonstrukce za přibližně 250 milionů korun by měla začít v roce 2019.

     

    Ředitel galerie Jiří Fajt se kromě proměny Veletržního paláce nevzdává myšlenky na zcela novou budovu. To podporuje i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), podle níž Praha zvažuje stavbu nové galerie – otázka je, co tomu řekne její případný nástupce. Být by prý mohla na Letné v místech, kde býval Stalinův pomník, a náklady na ni by nesl stát.

     

    Veletržní palác má nesmírně drahý provoz, a to zejména kvůli únikům tepla. Rekonstrukce je nevyhnutelná, uvažuje se o nové budově. Veletržní palác má nesmírně drahý provoz, a to zejména kvůli únikům tepla. Rekonstrukce je nevyhnutelná, uvažuje se o nové budově. | ČTK

  • 3.Železniční muzeum přímo na nádraží

    Až 150 historických lokomotiv, vagonů či drezín si budou moci lidé za pár let prohlédnout v Železničním muzeu v prostorách dílen bývalého depa v Praze na Masarykově nádraží. Přestěhovat by se sem měly železniční sbírky Národního technického muzea.

     

    Dvorana mezi bývalými dílnami a lakovnou dostane podle jednoho z návrhů skleněné zastřešení a muzeem bude možné projít z Hybernské, Trocnovské i Husitské ulice. Muzeum by tak mohlo znamenat kulturní spojení Žižkova s centrem metropole.

     

    Má dojít k obnově některých původních kolejových vjezdů do hal a v místě bude i funkční parní stroj. To by mělo přispět k dotvoření autentické atmosféry. Pro roky 2016 až 2017 je plánována architektonická soutěž. Samotná rekonstrukce areálu a vybudování expozic je plánována na období od roku 2019. Celkové náklady jsou předpokládány ve výši přibližně 750 milionů korun.

     

    Železniční muzeum by mělo vyrůst přímo vedle Masarykova nádraží a „propojit“ Žižkov s centrem města. Železniční muzeum by mělo vyrůst přímo vedle Masarykova nádraží a „propojit“ Žižkov s centrem města. | ČTK

  • 4.Nová budova pro Národní technické muzeum

    Technické muzeum bylo založeno už v roce 1908, nová budova na Letné se ale začala stavět až o 30 let později. V roce 2011 skončila několikaletá rekonstrukce a v roce 2013 muzeum poprvé ve své historii zaplnilo všechny prostory 12 stálými expozicemi. Opravy a úpravy expozic vyšly na více než půl miliardy korun.

     

    Stále je to však zřejmě málo a muzeum potřebuje další místo pro „Dějiny průmyslu a techniky“.  Monumentální syntetická expozice dějin průmyslu a techniky v českých zemích má být největší svým rozsahem v České republice.

     

    Důvodem je podle ministerstva kultury především potřeba „rozšíření trvale přístupných expozičních prostor muzea a zpřístupnění dalších zcela unikátních sbírek veřejnosti. Pro novou budovu se počítá s víceúčelovými expozičními a výstavními sály včetně nezbytného zázemí. Předpoklad zahájení přípravy je rok 2019.

     

    Národní technické muzeum je plné. Zaplnilo 12 stálých expozic a chystá se expandovat. Národní technické muzeum je plné. Zaplnilo 12 stálých expozic a chystá se expandovat. | ČTK

  • 5.Rekonstrukce Náprstkova muzea

    Rekonstrukce by se mělo dočkat i Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Na opravy budov tohoto muzea se počítá s investicemi ve výši 650 milionů korun. V tom je zahrnuto i vybudování nového depozitáře na pozemcích Národního muzea v Horních Počernicích.

     

    Do Počernic by se měly následně přenést některé ze sbírek dosud deponovaných v Náprstkově muzeu. S rekonstrukcí se podle resortu kultury počítá po roce 2018.

     

    Náprstkovo muzeum potřebuje další prostory pro přesun části depozitáře. Náprstkovo muzeum potřebuje další prostory pro přesun části depozitáře. | ČTK

  • 6.Stranou nezůstane ani Olomouc

    Muzeum umění Olomouc sídlí v pozdně secesní budově a spravuje asi 65 tisíc sbírkových předmětů. V plánu je novostavba Středoevropského fóra Olomouc s mezinárodním badatelským centrem, archivem a odbornou knihovnou pro 200 tisíc knih a katalogů.

     

    Součástí záměru je také nový centrální depozitář pro 100 tisíc sbírkových předmětů, stálá expozice poválečného středoevropského umění na obou stranách železné opony a dostatečně dimenzovaná vstupní dvorana pro 1000 lidí.

     

    S výstavbou by se mělo začít v roce 2019 a předpokládaná cena za kompletní novostavbu včetně technologií činí 350 milionů korun.

     

    Středoevropské fórum Muzea umění Olomouc plánuje badatelské centrum, archiv i knihovnu. Středoevropské fórum Muzea umění Olomouc plánuje badatelské centrum, archiv i knihovnu. | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa