Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový majitel památky UNESCO: Stát vrátí zámek v Kroměříži olomouckému arcibiskupství!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
31. ledna 2015
06:45

Stát vydá v církevních restitucích olomouckému arcibiskupství barokní zámek v Kroměříži. ČT to prozradil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zámek je spolu s okolními zahradami zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

"Je to otázka jenom času, v tomto případě ne dlouhého, kdy dojde k převodu tohoto majetku původnímu majiteli a staviteli, protože to byli právě olomoučtí arcibiskupové," řekl České televizi Herman.

Stát při rozhodování o vydání památky dlouho prověřoval, zda přilehlá Podzámecká a nedaleká Květná zahrada vždy patřily historicky k zámku. "Požádali jsme o zámek, protože tvoří jeden celek s inventářem, který nám nepřestal patřit," řekl ČT olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Církvi patří momentálně v zámku desítky tisíc předmětů. Mezi nejcennější se řadí například Tizianův obraz Apollo a Marsyas. Obrazy a mobiliář kroměřížského zámku projdou nyní rukama restaurátorů. Projekt za 19 milionů korun zahrnuje práce na 36 obrazech a 28 kusech historického nábytku. Většinu prostředků na akci, jejímž smyslem je záchrana ohrožených předmětů z uměleckých sbírek arcibiskupství, přislíbilo ministerstvo financí v rámci norských fondů, sdělil už ve středu ČTK mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Obrazárna kroměřížského zámku je po Národní galerii druhá nejvýznamnější v Česku. Celý soubor více než 500 obrazů představuje unikátní sbírku i v evropském měřítku. Obsahuje plátna a desky věhlasných autorů, jako jsou Tizian, van Dyck, Brueghel, Cranach či Veronese.

kukuku ( 31. ledna 2015 12:26 )

První z kvanta lží, na nichž je církev postavena je, že nějaký Bůh existuje.

mak ( 31. ledna 2015 09:32 )

Dostuduj si historii a jak Církev funguje, práší se Ti od huby neznalost

1tigrusenka ( 31. ledna 2015 09:11 )

Nikdá jsem na tom zámku nebila a ani nebudu, je mi docela jedno koho je, jestli Graubnera nebo Sobotky, ani ty opilce Tiziana, van Dycka, Brueghela, Cranacha či Veronese jsem osobně neznala a je mi fuk co načmárali a kolik to stojí, nejlíb stejně maluje božský Kája, achjo

kukuku ( 31. ledna 2015 08:45 )

"Většinu prostředků na akci, jejímž smyslem je záchrana ohrožených předmětů z uměleckých sbírek arcibiskupství, přislíbilo ministerstvo financí v rámci norských fondů..." - slizkým černým svi*ním napřed vydat majetek a pak jim ještě posílat peníze na jeho údržbu ??? - co zbylo z keců, že po církevních restitucích klesnou odvody státu církvím ???

nicolla ( 31. ledna 2015 08:29 )

Ti budou mít pořád málo a pořád budou chtít víc a víc. Stačí si poslechnout Hermana(udělat ho ministrem kultury, to byla taky trefa vedle) a Duku. Žádná víra a nebo křesťnské zásady, jen majetek a majetek. Je to zlé.

Zobrazit celou diskusi