Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministr Pospíšil byl u papeže. Víme, čím udělal Františkovi radost

Autor: val, kal - 
4. listopadu 2015
18:15

Papež František přijal českého europoslance Jiřího Pospíšila (za TOP 09). Jako dárek Pospíšil předal Svatému otci sošku Pražského Jezulátka. Podle europoslance je to symbol hodnot, které papež hlásá, tedy rodiny, lásky a odpuštění. A František z něj měl prý radost.

Zatímco z účasti na předávání státních vyznamenání se prezidentovi Miloši Zemanovi minulý týden omluvil, do Vatikánu přijel s úsměvem na rtech. Bývalého ministra spravedlnosti, který patří v Česku v posledních letech mezi rekordmany ve sbírání preferenčních hlasů, totiž přijal přímo Svatý otec.

Při středeční generální audienci předal Pospíšil papeži dárek: sošku Pražského Jezulátka. „Pražské Jezulátko je pro mne symbolem hodnot, které papež František hlásá, tedy rodina, láska a odpuštění. Z reakce papeže Františka na zvolený dárek bylo zřejmé, že jsem mu udělal radost,“ uvedl pro Blesk.cz.

Europoslanec Jiří Pospíšil a papež František na generální audienci ve Vatikánu Europoslanec Jiří Pospíšil a papež František na generální audienci ve Vatikánu | Observatory Romano

O Anežce České a pádu komunismu

Pospíšil navštívil Vatikán při příležitosti koncertu na počest výročí kanonizace Anežky České, který je v plánu na páteční večer. „Patronka České země svatá Anežka Česká je pro mne symbolem milosrdenství. Její prohlášení za svatou v listopadu roku 1989 je u nás silně spjato s pádem komunismu, a proto jsem přesvědčen, že bychom si výročí kanonizace této světice měli připomínat,“ zmínil Pospíšil.

Na audienci u papeže byl Pospíšil už před pěti lety – tehdy ještě jako ministr u Benedikta XVI. Z českých politiků byl u Svatého otce naposledy ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který do Vatikánu zamířil v polovině září jako člen delegace evropských ministrů životního prostředí.

Video Zeman ve Vatikánu: Podívejte se, jak ho přijal papež. - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

V dubnu se s hlavou katolické církve setkal prezident Miloš Zeman, který mimo jiné oznámil, že papež přijal jeho pozvání do České republiky. O měsíc později byla na generální audienci u papeže pětičlenná delegace senátorů a policejní prezident Tomáš Tuhý.

salto ( 5. listopadu 2015 12:05 )

Přidržel mu???

st.rec ( 5. listopadu 2015 08:45 )

Pospíšil si byl pro odpustky a vykoupení hříchů,radost mohl udělat jedině přiznáním k zapálení exekutorského úřadu v Plzni a možná požehnání do qeer soužití. https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo .

misha46 ( 4. listopadu 2015 19:40 )

Jak by krásně naše země vzkvétala bez takových pravdoláskařů..

avina ( 4. listopadu 2015 18:33 )

Pospíšiule, máš to marný. František je stále proti homosexuálům. Zvednou se hlasy jedině tím, že církev je v dnešní době OK.Frčí to v politice- viz Kalousek. Pomodlí se a hříchy smazány. Kárl žije s milenkou i manželkou- více bv Č. než Rakousku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa