Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pospíšil odmítl jít na Hrad. Kvůli Werichovi a herečce s cejchem StB

Autor: val - 
27. října 2015
11:20

Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) odmítl pozvání Hradu zúčastnit se předávání státních vyznamenání. Vadí mu, že se prezident Miloš Zeman chystá ve středu ocenit i herečku Jitku Frantovou Pelikánovou, která měla podle komunistické Státní bezpečnosti donášet na Jana Wericha. Slavnému herci chce Pospíšil příští rok otevřít muzeum. Dodejme, že herečka informaci ze svazků StB odmítá a že na Hradě budou chybět kvůli sporům se Zemanem i rektoři.

„Z důvodu morálních pochybností jsem odmítl pozvání Kanceláře prezidenta republiky zúčastnit se zítřejšího ceremoniálu předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, které se koná při příležitosti oslav státního svátku České republiky,“ informoval Pospíšil.

Vadí mu zejména to, že se Zeman chystá vyznamenat i herečku Jitku Frantovou Pelikánovou, která měla pro StB donášet na své kolegy. „Její minulost vyvolává důvodné otazníky, neboť dle dochovaných informací pocházejících z Archivu bezpečnostních složek měla aktivně spolupracovat s StB a donášet informace například i na Jana Wericha,“ řekl europoslanec za TOP 09.

Wericha jsem nikdy neviděla, tvrdí herečka

Zdůraznil, že svou účast odmítl nejen jako zástupce ČR v Evropském parlamentu, ale také jako zástupce Nadace Jana a Medy Mládkových, která se podle něj chystá příští rok zřídit právě muzeum Jan Wericha.

Herečka odmítá, že by jakýmkoli způsobem spolupracovala s Stb nebo že by na někoho donášela. Wericha prý v životě ani neviděla a celou kauzu chápe jako mediální pomstu Zemanovi.

Prezident se chystá ocenit ještě jednoho člověka, jehož minulost halí stín StB. Jak v pondělí informoval Blesk.cz, zakladatel babyboxů Ludvík Hess je veden v Archivu bezpečnostních složek jako osoba s bytem propůjčeným k aktivitám Státní bezpečnosti. Hess tvrdí, že se jednalo o miniaturní byt, který sám téměř nepoužíval, ale půjčoval ho svým přátelům.

Nedorazí ani europoslanec Svoboda

Na slavnostním ceremoniálu bude ve středu chybět také lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Tomu vadí zejména to, že na Hrad nebyli pozváni kvůli sporu se Zemanem také někteří rektoři vysokých škol. 

 „Jsem přesvědčen, že se jedná o svátek státní, národní, a váš prezidentský úřad vám umožňuje rozhodnout, které okruhy reprezentantů českého národa budou pozvány. Ovšem nepovažuji za společensky přijatelné, aby byli v rámci těchto okruhů vybíráni jednotlivci na základě osobních sympatií. Rovněž jako člen akademické obce nemohu přehlížet, že někteří představitelé vysokých škol pozváni byli a někteří nikoliv,“ uvedl Svoboda v dopise, kterým odmítl pozvání na Hrad. 

novinky ( 29. října 2015 20:39 )

 já bych jmenovala i tady dalšího zde: http://adf.ly/1QhZl5

zpytihnev ( 27. října 2015 22:09 )

tomikoomik ( 27. října 2015 21:40 )

Borec.

eyhel ( 27. října 2015 21:04 )

Nevím a nezajímá mě co jsi dal v odkazu, ale vidím že se tu chováš jako dobytek. Patříš bez ty blce, co zmiňuju u článku vybombardované nemocnice.

st.rec ( 27. října 2015 20:59 )

Pospíšil ať drží hub-ůsta zavřená,protože másla na palici má dost a jede třeba v případech asi jako .... https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa