Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kancléř Mynář tají svůj plat: Zveřejnit ho přitom může, vzkazuje úřad!

Autor: poe, simao - 
21. ledna 2015
18:30

Zemanův kancléř Vratislav Mynář odmítá řešit dotazy, kolik na Hradě bere. Ohání se tím, že plat nemůže zveřejnit kvůli možné pokutě. Z Úřadu pro ochranu osobních údajů však kancléři vzkazují: O sobě si zveřejněte, co chcete! Otazníky se přitom vznáší i nad tím, co Mynář přesně na Hradě dělá.

Řeč na Mynářův plat se stočila hlavně v souvislosti s pořízením vily za 5,5 milionu v Praze-Strašnicích, kterou se hradní kancléř chystá za další miliony zrekonstruovat. „Peníze, které jsem použil na nákup nemovitosti, nejsou peníze, které jsem vydělal jako kancléř,“ tvrdil přitom Mynář nedávno Blesku a poukázal na své podnikatelské aktivity.

Jenže i tak by člověka zajímalo, kolik si na Hradě vydělá... „To nemá žádný vliv na to, jestli jsem si pořídil vilu za 5,5 milionu a jestli mám na rekonstrukci,“ odmítl Mynář komentovat svůj plat. A Lidovým novinám pak v rozhovoru dodal: „Nechal jsem si udělat od našich právníků posudek, který mě neujišťuje v tom, že by po mém zveřejnění platu nehrozily kanceláři pokuty.“

Mynářovi za zveřejnění platu pokuta nehrozí

Pokuta v minulosti za neoprávněné zveřejnění platů padla např. v případě šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové. Ta odhalila, že bere 108 tisíc, ale prozradila také, kolik berou ostatní zaměstnanci úřadu. A to se podle soudu nesmí.

Kancléře by proto patrně čekal postih, kdyby se rozhovořil o platech ostatních zaměstnanců Hradu. „Za to, že někdo zveřejní osobní údaje o sobě samém, postih od nás nehrozí,“ vzkázal Mynářovi přes Lidové noviny David Pavlát, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů. Vyplývá z toho tedy jediné – Mynář vlastní plat zveřejnit může. Ale nechce. Je to pro něj ostatně ráj po česku: lebedí si v hradním nebi, za nic podstatného neodpovídá, takže ho zákon nemůže nutit, aby zveřejnil, co si ve funkci pořídil a za kolik.

Co Mynář přesně dělá na Hradě?

Mynář je označovaný jako druhý nejvlivnější muž po prezidentu Miloši Zemanovi na Pražském hradě. Jaká je ale skutečnost? Co všechno a koho řídí? O čem rozhoduje? Po oficiálních dotazech jsme zjistili, že na Hradě neodpovídá za nic podstatného nebo drahého.

Blesk oslovil kompetentní ministry, aby se vyjádřili, zda Mynář coby kancléř má zveřejnit své příjmy a majetek. „Po konzultacích s mnoha právníky z vládní legislativy nejsme bohužel schopni odpovědět tak, ani tak. Nemáme dostatek informací k vydání jednoznačného stanoviska,“ uvedl Jiří G. Souček z odboru kabinetu ministra pro lidská práva.

Stejně jako i ministerstvo spravedlnosti vysvětlil, že v zákoně o střetu zájmů jsou pro povinnost přiznání majetku nabytého za trvání funkce specifikovány podmínky, například zda dotyčný „nakládá s finančními prostředky orgánu veřejné správy…, pokud hodnota finanční operace přesáhne 250 000 Kč či podílí se na rozhodování při zadávání veřejné zakázky“.

Blesk se proto obrátil znovu na Hrad, aby Mynářovu pozici v této souvislosti upřesnil. Podle vyjádření Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka kancléř Mynář žádnou z těchto podmínek nesplňuje. Vratislav Mynář jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky tedy za nic podstatného na Hradě nezodpovídá, v opačném případě by musel podat zmíněné majetkové přiznání. Má tak dost času shánět po Praze božské vily pod cenou.

Video Vila VyVolených? Tohle koupil kancléř Mynář za 5,5 milionu! - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

tgbb. ( 22. ledna 2015 23:26 )

Nějaká banda socanských zlodějů se nebude nikomu zpovídat.

tgbb. ( 22. ledna 2015 18:58 )

Největšího zloděje - ČSSD jsi zapoměl, ale my ti rozumíme, musíš tu svou zlodějskou pakáž chránit.

krakonos500... ( 22. ledna 2015 12:11 )

Máš to v krvi a musíš se s tím všude chlubit.

salto ( 22. ledna 2015 10:27 )

Takže komu předali komouši moc v 89? OF,ODS,ODA,KDU-ČSL,US, Zelení, TOP... Sakra to je ale komoušů... A tito, ti kradli poctivě, ani neděli nedrželi

lydyna ( 22. ledna 2015 09:36 )

Já měla také prověrku, viděli mi do účtů, musela jsem uvést všechen majtek, jinak bych tu práci dělat nemohla. Tak, že pan Mynář nemá na Hradě co dělat. Mrzí mě, že se ho pn president zastává a chrání jeho nečestné jednání. Pan president povolbách slíbil 10 000 000 lidí, že je tu pro ně. Pochybuji,zase je tu jen pro své šmejdy kamarády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa