Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Příběh Mynářovy vily: Patřila Židovce, která nepřežila holokaust!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. ledna 2015
14:48

Kolem téhle prvorepublikové vily na Praze 10 se strhla mela. Koupil ji totiž hradní kancléř Vratislav Mynář – za překvapivých 5,5 milionu korun. Nemovitost má údajně temnou minulost. Po druhé světové válce byla vyvlastněna – zabavil ji československý stát. Před válkou patřila vila Anně Andraschkové, ženě, která se patrně stala obětí nacistického vyvražďování Židů.

Hradní kancléř Vratislav Mynář si buduje svůj vlastní hrad. Ve Strašnicích na Praze 10! Koupil tam pro sebe a svou těhotnou partnerku Alexandru Noskovou prvorepublikovou vilu. Za velmi solidních 5,5 milionu. Takovou cenu má přitom jen samotný pozemek. 

Mynář argumentuje tím, že je vila ruinou a bude třeba rozsáhlá vnitřní rekonstrukce. „Ten objekt je v dezolátním stavu, a pokud se zachrání obvodové zdivo, budeme rádi. Vevnitř není použitelné nic a možná bude zapotřebí i nějaká injektáž, aby se stavba vůbec zachovala,“ uvedl Zemanův kancléř v rozhovoru pro denik.cz.

Příběh vily

Vila skutečně pamatuje mnohé. Před vyvlastněním po 2. světové válce patřila Anně Andraschkové, rozené Hübnerové. Poukazuje na to Referát pro národní správu majetku a následující agendy, tedy dokument Inventáře Archivu hl. m. Prahy, mapující majetkové změny v metropoli v letech 1945–1949.

Podle zdroje MF Dnes šlo v případě téhle majitelky strašnické vily o Židovku, která nepřežila holokaust. „Z architektonického hlediska jde o zajímavý dům. Vypadá to, že ho zřejmě navrhl pražský německý židovský architekt,“ řekl Mladé frontě historik architektury Zdeněk Lukeš.

Po druhé světové válce dům zkonfiskoval stát. Za komunistů sloužil např. jako dům mládeže a pionýrů Prahy 10. Po revoluci jej městská část využívala jako kancelářské prostory, které pronajímala různým firmám. V roce 2005 město dům prodalo soukromníkovi – za 8,25 milionu získal vilu podnikatel, který kšeftoval s pražským kmotrem Tomášem Hrdličkou.

V lednu 2013 však vila opět měnila majitele, stal se jím advokát Vít Široký, známý ze zastupování lobbisty Romana Janouška. Od Širokého pak nemovitost s rozlehlou zahradou získal za podivných 5,5 milionu kancléř Mynář. „Nyní je na panu kancléři, aby veškeré pochybnosti vyvrátil,“ komentoval dnes tenhle až podezřele výhodný nákup mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Video Zprávy: Kancléřova Alex dostala vilu! Podlahův syn bez dědictví a záchrana ženy! - Blesk TV
Video se připravuje ...

mak ( 9. ledna 2015 18:12 )

Tak snad na to památkáři dohlídnou, a nenechají zdevastovat historické hodnoty, dispozce, řešení atp.

vagen ( 8. ledna 2015 20:24 )

krimi gang mynar janousek nam zase predved tunelovani v primem prenosu

mirkazam ( 7. ledna 2015 08:47 )

Tak pan dobroděj Mynář vlastně udělal dobře, když zachránil tuto,,zdevastovanou " ruinu...

mirkazam ( 7. ledna 2015 08:45 )

Tak pan dobroděj Mynář vlastně udělal dobře, když zachránil tuto,,zdevastovanou " ruinu...

kverul ( 7. ledna 2015 02:27 )

Přijde kostra do baru a říká: Dejte mi jedno pivo a hadr na podlahu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa