Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ježíš Kristus se srpem a kladivem: Levičák zaskočil papeže podivným darem

Autor: ČTK, simao - 
10. července 2015
07:11

Papež František je skromný, na dary si příliš nepotrpí. A tenhle patrně opravdu nemusel vůbec být. Levicový prezident Bolívie mu totiž předal krucifix, na kterém je vyobrazený Kristus nikoli na kříži, ale na srpu a kladivu. Není divu, že se František mračil a byl poněkud zaskočený.

Nečekaného dárku se dostalo papeži Františkovi od levicového prezidenta Bolívie během jeho návštěvy tohoto chudého jihoamerického státu. Originálními gesty proslulý indiánský vůdce země Evo Morales předal hlavě katolické církve krucifix stylizovaný do podoby srpu a kladiva, symbolu komunismu, pod nímž katolická církev v mnoha zemích trpěla útlakem.

 

Politik známý svým nijak vstřícným postojem k církvi se za to dočkal kritiky z řad kléru i domácí opozice. Papež na televizních záběrech působil poněkud zaskočeným dojmem, když mu Morales předával sošku Ježíše Krista, jehož ruce byly místo kříže rozpřaženy na masivním kladivu. Vzápětí vyšlo najevo, že jde o repliku díla jezuitského kněze Luíse Espinala, který byl v roce 1980 zavražděn příslušníky tehdejší pravicové diktatury.

Papeže prý neurazil

Bez ohledu na to se kolem kontroverzního daru rozpoutala hlasitá debata. „Vrcholem arogance je používat Boha, aby sloužil ateistickým ideologiím,“ reagoval na Twitteru španělský biskup José Ignácio Munilla. Bolivijská opozice obvinila Moralese, že se chce opět vymezovat vůči církvi, s níž měl během svého působení v čele země řadu konfliktů.

František, který dnes končí návštěvu Bolívie a na své jihoamerické cestě se přesune do Paraguaye, se k daru nevyjádřil. Vatikán na překvapivý dárek zareagoval ústy mluvčího Frederika Lombardiho smířlivě. „Můžete diskutovat o významu a užití toho symbolu, ale jeho původ je u Espinala a jeho smyslem byl otevřený dialog, nikoli specifická ideologie,“ prohlásil Lombardi, který se podle agentury AP necítí krucifixem uražen. Zda to podobně vnímá sám František, to mluvčí nesdělil.

František požádal o odpuštění za prohřešky církve proti indiánům

Papež František přitom sám naopak během čtvrteční návštěvy Bolívie požádal o odpuštění za prohřešky, jichž se v minulosti katolická církev dopustila na jihoamerických domorodcích. V jedné z nejdelších řečí od nástupu pontifikátu, která byla podle agentury Reuters nebývale emotivní, uvedl: „Pokorně žádám o odpuštění, nejen za prohřešky samotné církve, ale i za zločiny spáchané na domorodých obyvatelích během takzvaného dobývání Ameriky.“

Papež v bolivijském Santa Cruzu před aplaudujícím davem uznal, že „ve jménu Boha“ byly na domorodcích spáchány těžké hříchy. Někdejší argentinský arcibiskup zmínil, že se za tato pochybení omluvili již latinskoameričtí duchovní. V roce 1992 se za „bolest a utrpení“ domorodých obyvatel Latinské Ameriky omluvila i tehdejší hlava katolické církve Jan Pavel II.

Prezident s nášivkou Che Guevary

František si získal přítomné i tvrdou kritikou současného ekonomického řádu, který podle něho nedbá na strádající lidi ani ničení přírody, ale je zaměřen čistě na maximalizaci zisku. „Nebojme se to říci: chceme změnu, opravdovou změnu, strukturální změnu,“ prohlásil papež.

Současný „nový kolonialismus“, který zhoršuje postavení chudých, na sebe podle Františka bere například podobu úvěrových společností, dohod o volném obchodu či přísných úsporných opatření, která „vždy utáhnou opasek pracujícím a chudým“. Vedle toho však papež na předchozí mši v Santa Cruzu odrazoval také od konzumního způsobu života, který podle něho jen buduje překážky mezi lidmi.

Františkovým předřečníkem byl právě prezident Morales. Ten zaujal tentokrát pro změnu bundou, na které měl našitý portrét radikálního revolucionáře Che Guevary.

Papež si v Bolívii udělal šatnu z restaurace Burger King

Zatímco obvykle chodí do restaurace Burger King v bolivijském městě Santa Cruz desítky lidí na rychlé občerstvení, ve čtvrtek si ji pro sebe rezervoval jediný muž coby rychlou převlékárnu. Papež František proměnil provozovnu hamburgerového řetězce na improvizovanou "sakristii" před mší, na které o chvíli později před stovkami tisíc lidí kritizoval konzumní způsob života.

Papež si v Bolívii udělal šatnu z restaurace Burger King. Papež si v Bolívii udělal šatnu z restaurace Burger King. | ČTK

Papež, známý svou bezprostředností a nekonformními činy, požádal prostřednictvím svého doprovodu vedení restaurace, aby mu poskytlo prostory na převlečení po půlhodinové jízdě v papamobilu, po níž bezprostředně následovala mše. Na ní František odrazoval věřící od konzumního způsobu života, který podle něho zahrnuje pravidlo, že každá věc může být konzumována a její hodnota vyjednána. K hodnotnému naplnění života je ale prý zapotřebí opaku.

Šéf restaurace Alfredo Troche podle agentury AP popsal, že za ním před mší přišli členové papežova doprovodu a "požádali o pomoc, neboť jsme byli vhodné místo, a tak jsme zavřeli". Po mši provozovna opět otevřela, ačkoli v ní ještě byl uskladněn oltář použitý Františkem při bohoslužbě.

rudyptak48 ( 4. října 2016 15:53 )

Proč nadáváš na něco, čemu nevěříš a čemu nerozumíš? Ty věříš v materializmus, věříš, že lidi se vyvinuli z opice, tak pros tvůrce této teorie Darwina, ať ti pomůže.

sores ( 10. července 2015 12:05 )

Velice ráda bych slyšela od papeže, jak je možné když je Ježíš všemohoucí a dovolí taková svinstva ve světě co se dějí, války, umírání nevinných, rakoviny a znásilňování dětí a žen atd.atd. Všemohoucí je, že může vše! Proč se k někomu modlit a uznávat ho, když nehne prstem na pomoc nevinným. Nevidím v tom logiku. Myslím ale, že by se z toho papež vykecal!Bůh by měl pomáhat alespoň těm hodně nemocným a postiženým, ale kašle na ně. Jen fyzická osoba může pomoci ale ne smyšlená z lidské fantazie,že.  

ruudazvostravy ( 10. července 2015 11:28 )

 Pačemů bi měl bejt svätý otec nas*ratý?Dyk ten slavnej kchómunyzmus vimislel palestýnskej Lenin - Žit Jézus Krystus,tak snat vo ho*uno de,ny?

mikade ( 10. července 2015 11:26 )

prezident Bolívie má české kořeny a nebo tady musel v poslední době nějaký čas pobývat. Důvod. Předal papeži dar, který přece symbolizuje to, že za ukřižování J.Krista "mohou komunisti" ..!!. což je typické pro nositele novodobých českých tradic!!! Prezident má gule!!!!!

moiaza ( 10. července 2015 08:15 )

Proč by měl být papež překvapený? Vdyť církev má na svědomí mnohokrát více životů, než komunisté. Navíc třeba naše církev 40 let s KSČ kolaborovala. Najednou takové překvápko.

Zobrazit celou diskusi