Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež káral ruského prezidenta: Putinovi dal anděla, který poráží války

Autor: shp, ČTK - 
10. června 2015
22:32

Papež František vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se osobně zasadil o vyvinutí "upřímného a velkého úsilí" k dosažení míru na východě Ukrajiny. Oba se shodli na potřebě "obnovy ovzduší dialogu na Ukrajině a dodržování minské dohody". Putin pak od svatého otce dostal anděla, který poráží všechny války.

Dohoda sjednaná v únoru v běloruské metropoli Minsku předpokládá dodržování klidu zbraní na východě Ukrajiny ovládaném proruskými separatisty. V oblasti se ale dál střílí a umírají tam lidé.

Oba představitelé se po roce a půl sešli ve Vatikánu, kam Putin zamířil po návštěvě světové výstavy v Miláně, kde jednal s italským premiérem Mateem Renzim. Jednání ve Vatikánu, které bylo zaměřeno také na situaci na Blízkém východě, trvalo 50 minut, informoval také úřad papeže ve svém prohlášení.

Papež a Putin se shodli, že je zapotřebí, aby se na Blízký východ vrátily podmínky pro normální život všech složek společnosti, "včetně náboženských menšin, zejména křesťanů".

Papež daroval Putinovi medailónek představující "anděla míru", "který poráží všechny války" a "hovoří o solidaritě mezi národy", sdělili novináři, kteří byli svědky ceremonie. Papež se prý tvářil vážně, a to i když se zřejmě atmosféra na konci rozhovoru více uvolnila.

Ruský prezident předal papeži jako dar výšivku protkanou zlatou nití představující moskevský chrám Krista Spasitele, který byl zničen během sovětského období a pak znovu postaven. Putin se naposledy sešel s papežem původem z Argentiny naposledy v listopadu 2013.

Vatikán opakovaně vyzývá k usmíření na Ukrajině a k zastavení bojů mezi "bratry" křesťany. Papež se ale také dočkal kritiky ze strany ukrajinských řeckých katolíků uznávajících autoritu římskokatolické církve za to, že nikdy přímo neodsoudil ruský podíl na nepokojích na východě Ukrajiny.

marais ( 12. června 2015 13:11 )

když má papež takovou moc, proč nepropleskne Porošenka , at přestane válčit na Ukrajině a neseřve Mekelovou at přestane to finančně podporovat!

eliska963852 ( 11. června 2015 15:31 )

Copak oni umí něco vyrobit nebo vypěstovat? Ani svoje nerostné bohatství neumí pořádně využít, protože Rusko chátrá a obyvatelstvo je zdecimované.

eliska963852 ( 11. června 2015 15:26 )

Putin přitvrdí situaci doma a pak se ohlíží, co by si vzal za hranicemi. Prošla mu Gruzie, teď Krym, východní Ukrajina. A nic se neděje. I k nám nasadil kolaboranty: Zeman, tomu peníze firmy Lukoil napomohly, že se stal prezidentem, Mládek, který se snaží naše hospodářství směřovat tak, aby bylo v budoucnu co nejvíce závislé na Rusku o komouších nemluvě....a tito lidé jsou Putinem bohatě dotováni. Vatikán nemá velkou moc, není to impérium, ale má moc duchovní, co řekne papež, to se šíří, proto tihle pazdráti, jako Zeman nebo Putin za ním lezou.

handgood ( 11. června 2015 14:21 )

Od papeže, jako soukromé osoby by to sedělo, že upozorňuje na roli Putina a Ruska v konfliktu na Ukrajině, protože svým životem a skutky dokazuje, že je opravdový křesťan. Pokud jej však bereme jako představitele řím.kat. zkorumpované církve, bylo by lepší zamést si před vlastním prahem. Proč ještě doposud tato církev neuznala, že v období reformace zničila životy mnoha lidí, a to jen proto, že poukazovali na hříchy jejich představitelů? Jana Husa měla již dávno kanonizovat. Jinak by se v dějinách pak vyvíjel i přístup lidí k církvi. To byl vlastně začátek ateizmu v Čechách. V jednom evangeliu Ježíš říká: "Nechte maličkých přijíti ke mně, neboť jejich je Království nebeské". Tihle maličtí jsou vlastně obyčejní věřící, toužící po Bohu. "Kdo ublíží těmto maličkým, jako by mně ublížil", říká se dále. A také se říká, že tito, představitelé církve, budou podle toho souzeni a odsouzeni. Kdo má totiž velké pravomoci, nese i velkou zodpovědnost.

rudyptak48 ( 11. června 2015 14:05 )

Jak ho asi musí štvát, že je i skrze své bondovké nadání populární pouze v Rusku. Dokonce i ten černoch Obama je populárnější a hřebík do rakve jeho sebevědomí zatlouklo zřejmě Německo a jeho kancléřka Merkelová, která teď vlastně ovládá celou EU. Nakonec se přece tomu Adolfovi splnil sen o třetí říši. Sice Evropu Němci neovládli vojensky, ale finančně a hospodářsky, co je dlouhodobější efekt, než Áda mohl tušit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa