Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež přijal Zemana, nechyběla ani Ivana. S sebou vzali sboristky a barevné aktovky

Autor: ČTK, simao - 
24. dubna 2015
11:30

Miloše Zemana v pátek dopoledne přijal ve Vatikánu papež František. Na audienci v Apoštolském paláci vyrazila s prezidentem také Ivana Zemanová, první dáma tentokrát v černém a s černým kloboučkem.

Zeman na setkání přivezl papežovi několik darů – kopii sošky Pražského Jezulátka a také pětici aktovek. „Nejenom klasickou aktovku, která je trochu podobná té, kterou tak rád nosí, ale – a v tom je taková trochu nadnesenost – čtyři další aktovky ve čtyřech základních liturgických barvách církevního kalendáře: zelenou, bílou, červenou a fialovou,“ řekl k daru šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Právě toho Zeman papeži představil jako možného budoucího velvyslance Česka ve Vatikánu. „Dovolte, abych vám představil nejdůležitějšího člena delegace, hluboce věřícího katolíka a doufám, že budoucího velvyslance ve Vatikánu,“ poznamenal Zeman.

Video Zeman ve Vatikánu: Podívejte se, jak ho přijal papež - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Do Vatikánu se Zemanem přiletělo přes 30 členů pěveckého sboru Stojanova gymnázia, které sídlí na Velehradě. Papežovi tak měli symbolicky přivézt také kus Velehradu, kam loni nemohl přijet na oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Ještě na Kbelském letišti v Praze si Zeman před odletem poslechl v jejich podání moravskou lidovou a na chvíli se i přidal. „Zpívali jste nádherně, ani ten cimbál mi k tomu nechyběl,“ chválil Zeman sboristky. Od ředitele gymnázia Michala Hegra dostal lahev slivovice, ale postěžoval si, že se toho novináři nějak ošklivě chopí. „To by vznikaly ošklivé pomluvy, tak já to hned nechám odnést,“ prohodil Zeman.

Českého prezidenta do Vatikánu doprovodili také kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný.

Na závěr audience František požehnal základním kamenům dvou hospiců. Jeden bude postaven v Hradci Králové, druhý vyroste v Újezdu u Brna. Stavba hospiců je oblíbeným Zemanovým tématem. Prezident již dříve řekl, že by církev na jejich budování měla využít prostředky, které získá v rámci restitucí od státu. "Spolu s těmito kameny s sebou odvážím také osudy řady lidí, kteří budou vysvobozeni ze ztráty lidské důstojnosti," řekl při posvěcení obou kamenů Zeman.

Během dalšího programu český prezident uctil památku bývalého papeže Jana Pavla II. a kardinála Josefa Berana. Navštívil také českou papežskou kolej Nepomucenum, kde byla v plánu diskuze s českými bohoslovci, kteří na koleji žijí.

tacoo ( 29. dubna 2015 20:28 )

tacoo ( 29. dubna 2015 20:27 )

tesarl ( 25. dubna 2015 01:41 )

 Milý dědku, dej si pohov. Ty se nedáš číst.

gogo ( 24. dubna 2015 22:02 )

Ale no ták.. Co Ti na bulvárních diskuzích vadí ? Povídej.. Je tu všeho chuť...

gogo ( 24. dubna 2015 22:00 )

Je starý o bojí se smrti. I králové a císaři odevzdávali majetky papeži v bláhové naději.. A dnes je to Kalousek a jeho Kašpárek Kája...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa