Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman ve Vatikánu: Františkovi veze 5 barevných aktovek! Kdo byl nejstylovější papež?

Autor: Vera Renovica, zrk - 
24. dubna 2015
07:27

Něco na tom papeži Františkovi je… Nemá rád luxus, zve na večeři bezdomovce a všude s sebou tahá aktovku. Díky Miloši Zemanovi teď bude mít svých oblíbených tašek celou sbírku!

Český prezident, kterého dnes má přijmout papež ve Vatikánu, se totiž vydal do svatého města s opravdu netypickým dárkem. Rovnou pěti koženými aktovkami, které vyrobila česká firma Sněžka. Jedna je černá a odpovídá současnému vkusu papeže Františka.

Další čtyři jsou pak barevné a vlastně také praktické – může je totiž sladit k jakémukoliv rouchu! „Katolická církev má čtyři základní liturgické barvy: Je to červená, zelená, fialová a bílá. Ty odrážejí barvy liturgických rouch podle toho, jaká část roku se slaví, připomíná,“ řekl Blesku ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt (37). Kromě aktovek pak dostane František od Miloše také kopii sošky Pražského Jezulátka.

Záhada papežovy aktovky od jeho zvolení v roce 2013 nedá veřejnosti ani novinářům spát. Jeho předchůdci totiž s ničím podobným nechodili. Jen jednou se papež vyjádřil, že v tašce »rozhodně nemá klíč k atomové bombě«.

„Co je uvnitř? Moje žiletka, breviář, denní program, knížka ke čtení…“ vyjmenoval tehdy. Teď může starou černou aktovku dát do skříně a díky šikovným českým rukám zvolit stylovější doplňky. A kdoví, Zemanův dar třeba spustí novou módní vlnu v katolické komunitě a z věty »sladíš roucho s aktovkou« se stane jedenácté přikázání!

Podle oficiálního plánu cesty dnes čeká prezidenta asi půlhodinové soukromé setkání s papežem, pak se připojí zbytek delegace, kde bude i první dáma Ivana Zemanová (49). Dojde i na předání dárků. Papež také požehná symbolickým základním kamenům dvou českých hospiců. I po skončení audience má Zeman program celkem plný. Pomodlí se u oltáře sv. Václava, položí květiny k hrobu papeže Jana Pavla II. (†84). Doprovodí ho též český kardinál Dominik Duka (71).

Kdo byl nejstylovější šéf církve?

1. Benedikt XVI. (88)

Benedikt XVI. (88) Benedikt XVI. (88) | Foto: Zbyněk Pecák, ČTK/AP

Módu uměl Františkův předchůdce Benedikt XVI., který nosil výrazný červený klobouk a červené boty. Dlouho se tvrdilo, že ty byly od světoznámé – a velmi drahé – italské značky Prada. Po jeho odchodu se ale zjistilo, že je vyrobil místní švec.

2. František (70)

Má aktovku, a ještě si ji nosí sám! Slavné zavazadlo papeže Františka zajímá celý svět. Má aktovku, a ještě si ji nosí sám! Slavné zavazadlo papeže Františka zajímá celý svět. | Foto: Zbyněk Pecák, ČTK/AP

No toto? Prestižní magazín Esquire Františka v roce 2013 prohlásil nejlépe oblečeným mužem na světě. A to kvůli jeho skromnosti. Papež totiž nosí černé boty místo červených a také si vybral nejméně dekadentní papežský prsten.

3. Papež Pius XII. (†82)

Papež Pius XII. (†82) Papež Pius XII. (†82) | Foto: Zbyněk Pecák, ČTK/AP

Byl to trochu skandál. Kontroverzní papež se na konci 30. let rozhodl, že bude mít soukromého krejčího, a tak oficiální papežský krejčí, jistý Gammarelli, neměl takřka dvě dekády co dělat. Pius si liboval také v brýlích se zlatými obroučkami a nosil všechny papežské šperky.

dzery ( 25. dubna 2015 18:06 )

Vidět se modlit komunistu to tedy musí být zážitek.

mazd ( 24. dubna 2015 14:34 )

Proč by dělal ve Vatikánu ostudu?

mazd ( 24. dubna 2015 14:32 )

Parádní dárky

paganini ( 24. dubna 2015 11:37 )

Kdo si to dovoluje Francce Čížkové fušovat do řemesla? Přece jen ona m právo hodnotit "outfit" kohokoliv, včetně papežů! To by neměla Šmuclerová trpět!

spoon ( 24. dubna 2015 11:22 )

Snad mu do zadne z nich ten ozrala nenabluje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa