Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman kritizoval Angelu Merkelovou. Přidal hlášku ze Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Jak se prezident Miloš Zeman staví k Angele Merkelové a Václavu Klausovi?
Jak se prezident Miloš Zeman staví k Angele Merkelové a Václavu Klausovi?  (Autor: ČTK/Blesk/Reuters)
Autor: simao - 
25. října 2015
11:46

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech promluvil i o stále častější kritice německé kancléřky Angely Merkelové. Upozornil přitom, že zatímco před několika lety podporovala multikulturalismus, nyní jej podporuje tím, že vítá uprchlíky v Německu. Zeman přitom citoval z jednoho známého českého filmu. „Všichni jsme Gogo,“ říkal. Proč?

Co Zeman říká na současný postoj Angely Merkelové k uprchlíkům? „Minimálně je projevem změny názorů paní kancléřky. Ještě před 2 nebo možná 3 lety paní kancléřka prohlásila, že multikulturalismus je mrtev... Nyní tím, že vítá uprchlíky, samozřejmě podporuje multikulturalismus,“ uvedl Zeman v rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem.

„Je to svým způsobem falešný humanismus, protože se musíme zeptat, jaké uprchlíky vítáme,“ pokračoval Zeman v pořadu Blesk TV S prezidentem v Lánech. Podle Zemana došlo na obavy, že každý uprchlík se snaží být Syřan. Včetně lidí, kteří vůbec nemluví arabsky.

„Tento nešťastný výrok vedl k parafrázi toho hezkého výroku ‚Všichni jsme Gogo‘, to bylo v jednom filmu,“ uvedl Miloš Zeman s narážkou na film Čtyři vraždy stačí, drahoušku. 

Do německé kancléřky Angely Merkelové se pouští řada kritiků kvůli tomu, že prý otevřela náruč uprchlíkům a pozvala je do Evropy. A to jak počátečním německým štědrým přístupem k běžencům, tak i slovy o neodmítání syrských uprchlíků. Rázem se mnoho cizinců začalo vydávat právě za Syřany. Proti Merkelové se formuje opozice již i v německé vládní koalici CDU/CSU. Kancléřka se nadále snaží prosazovat přerozdělování uprchlíků na základě trvalého mechanismu – kvót.

Vedle toho se mluví i o tom, zda mohou uprchlíci opravdu pomoci ekonomice Německa. „Chci být objektivní a musím přiznat, že u Syřanů, pokud budou pracovat, je určitý přínos pro německou ekonomiku. Samozřejmě ne u všech. I u nich ale platí ta poznámka, že by více prospěli své zemi, kdyby v ní zůstali, kdyby ji budovali,“ uvedl v pořadu Blesk TV Zeman.

Poslechněte si kritiku Miloše Zemana, která míří k německé kancléřce:
Video Zeman se opřel do Angely Merkelové - Blesk TV
Video se připravuje ...

K otázce podpory Turecka, souseda Sýrie, kterou Angela Merkelová nyní vehementně prosazuje, Zeman přidal kancléřce vzkaz. „Paní kancléřko, každý politik má právo na flexibilitu svých názorů, jenom bych vám rád připomněl, že jste Turecku ještě nedávno nabízela tzv. strategické partnerství, což je pouze zdvořilá forma odmítnutí Turecka v EU,“ upozornil Zeman.

To bývalý prezident Václav Klaus na rozdíl od Merkelové zaujal tvrdý postoj vůči imigrantům. Sám se rozhodl iniciovat petici proti imigraci, kterou také jako první podepsal a následně představil v Lysé nad Labem. Vyzval k ní českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky. A to včetně využití policie a armády. Klaus přitom výrazně kritizuje kvóty, žádal i referendum, tedy nástroj, který jako prezident zrovna dvakrát neuznával.

Na časy, kdy se společně s Klausem domluvil Zeman na opoziční smlouvě o spolupráci ČSSD a ODS, zavzpomínal v pořadu také. "Myslím si, že to byl jeden z největších úspěchů v mé politické kariéře, který stabilizoval český politický systém," dodal Zeman.

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech najdete ZDE

Video se připravuje ...
Další videa