Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Prezident je s čínskou misí spokojený, vzkázal Ovčáček v kravatě od Zemanové

Autor: zst - 
8. září 2015
12:21

Mimořádně úspěšná – tak označil Miloš Zeman skrze svého mluvčího v neděli ukončenou cestu do Číny. Jiří Ovčáček to dnes řekl na pravidelné tiskové konferenci, na niž si vzal i dárek od prezidentovy manželky. Ivana Zemanová mluvčímu v Číně koupila červenou kravatu.

Naše společné vztahy rostou jako jabloň, kterou jste mi dal,“ citoval dnes Jiří Ovčáček prezidenta Číny, který tak prý vyjádřil své potěšení, že ho Zeman opět navštívil. Jabloň od českého prezidenta dostal při minulé návštěvě. Čínský prezident by se jako první hlava státu asijské země měl objevit také v Praze, zřejmě příští rok.

Podle Ovčáčka prezident v Číně přispěl k podepsání dohod o prodeji částí v podnicích Travel Service, Lobkowicz nebo Médea Group (mj. TV Barrandov). „Spustil jsem řetězovou reakci, která ale nekončí výbuchem,“ tlumočil slova Miloše Zemana Ovčáček. Stejná společnost – čínská CEFC – už koupila také fotbalovou Slavii, Martinický palác na Hradčanech či budovu bývalé Živnobanky v Praze.

Kritici Zemanovy ekonomické diplomacie ale nemluví o úspěchu, spíše o čínské investiční invazi či o začátku skupování českého majetku. „Čínská CEFC investuje v Česku, jako kdyby vyrazila na víkendový nákup do obchodního centra,“ komentoval aktivity firmy analytik David Marek.

I Zemanova předchozí návštěva nejlidnatější země světa prý přinesla konkrétní ovoce – otevření pobočky Bank of China nebo přímé letecké spojení Česka s Čínou.

Sám Jiří Ovčáček na dotaz jednoho z novinářů také prozradil, že tiskovou konferenci pořádal v červené kravatě, kterou mu darovala první dáma České republiky. „Je to dárek, který jsem dostal od paní Ivany Zemanové,“ připustil mluvčí.

Zeman podle Ovčáčka zatím nekomentoval případné změny azylového zákona. V Česku totiž uprchlíci nesmějí první rok pobytu pracovat, zatímco v Německu mohou už po třech měsících.

Žádný konkrétní komentář nemá hlava státu ani k požadavkům Evropské komise, aby Česko přijalo 3000 uprchlíků. Zeman podle Ovčáčka dál říká povinným kvótám jednoduše NE.

 

koncime ( 23. září 2015 01:45 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

kkkastr ( 8. září 2015 17:24 )

Určotě chlastá míň než notorik Havel kterej nás rozdal světu

tgbg ( 8. září 2015 16:09 )

 Zeman, věčně opilý bolševický páprda, který Česku nejen v Číně, ale po celém světě dělá ostudu na 100 let dopředu.

kkkastr ( 8. září 2015 14:31 )

Konečně president který něco buduje a ne likviduje jako opilec Havel

ivoadler ( 8. září 2015 13:24 )

Rozvíjení styků s komunistickou Čínou nemůžou naši antikomunisté rozdejchat. Tak hledají kdejaké vady. Mají strach, že si budou muset nechat udělat šikmý oči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa