Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ovčáčkova tajemná komnata: Zemanovi z duše mluvil v sále se skrytými popelníčky

Autor: vr - 
11. listopadu 2015
05:02

Kdyby zdi hradního kinosálu mohly mluvit, vzpomněly by na prezidenty včetně Antonína Novotného (†70) či Václava Havla (†75). Rudí papaláši tu cenzurovali filmy, Havel zase promítal oblíbené snímky Zdeňka Svěráka. Teď ale sál říká „pane“ Zemanovu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. Právě zde se totiž nově konají jeho pravidelné tiskové konference.

Až dosud Ovčáček novinářům tlumočil myšlenky prezidenta Miloše Zemana v takzvané návštěvní hale. Hledal ale vhodnější prostor a objevil zapomenutý kinosál.

„Uvědomili jsme si, že tady máme kinosál, který nebyl vůbec využíván. Tedy popravdě řečeno byl používán jako sklad,“ řekl Blesku. Místnost, kterou si pro svoje filmové potřeby nechal v 60. letech vybudovat tehdejší prezident Antonín Novotný a která se naposledy používala za Václava Havla například k tiskovým konferencím, nechal Ovčáček doplnit jenom o snímek Pražského hradu z fotoaparátu Herberta Slavíka.

Vejde se sem zhruba sto lidí, sedačky jsou původní, stejně tak i v nich zabudované popelníčky. „Neprováděli jsme žádné úpravy,“ potvrdil hradní mluvčí.

Kinosál vznikl na popud komunistické hlavy státu Novotného poměrně násilně. Původní malé místnosti totiž musely být probourány a sál zasahuje svojí výškou dokonce přes dvě patra.


„Velice pravděpodobně zde probíhalo takzvané předcenzurní promítání za účasti posudkové komise,“ napsal Blesku David Šebek ze Správy Pražského hradu. Potvrzuje to i historka, že právě tady roku 1966 Novotný vypěnil, když viděl film O slavnosti a hostech režiséra Jana Němce.

V alegorii o mocenských mechanismech viděl Novotný urážku svého majestátu a promítání filmu bylo omezeno. To za Havla se zde zase promítaly filmy pro zaměstnance, například od Zdeňka Svěráka.

Na první tiskové konferenci „v novém“ Ovčáček mimo jiné popřel, že by z britského hotelu přišla Hradu faktura za zakouřenou místnost. Zeman si v něm měl zapálit i přes přísný zákaz. Ovčáček také odmítl, že by Zeman plánovaným vystoupením na Albertově 17. listopadu podporoval protiislámské demonstranty. Naopak prý oni podporují jeho.

Jirko, podej mně popelníček

S touto obvyklou prosbou se v kinosále ale prezident Zeman na svého mluvčího obracet nebude. Každé sedadlo je totiž vybaveno popelníčkem, a to ne ledajakým. Je vysouvací, ze slavné Škody Spartak. „Nebudeme nic odstraňovat. Prezident Gustáv Husák byl velmi silný kuřák, a tak když se zde se svými soudruhy díval na filmy, patrně ty popelníčky užívali,“ řekl Blesku Ovčáček. Podívejte se, jak hradní mluvčí prostory okomentoval:

Video Jiří Ovčáček představuje kinosál s popelníčky - Vera Renovica, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

realistaii ( 11. listopadu 2015 23:28 )

Ovčák je primitiv a šplhoun.

tgbb. ( 11. listopadu 2015 16:19 )

Myslíš na krematorium?

eyhel ( 11. listopadu 2015 14:54 )

eyhel ( 11. listopadu 2015 14:48 )

Třeba stihne i Star Dance 2016

ruprecht286 ( 11. listopadu 2015 14:32 )

Česká televize bohužel zařízla pořad Na stojáka. Je bohulibé, že se pan Ovčáček snaží na tento druh zábavy v televizi znovu navázat. Dočká se při svých Stand-up(ech) i standing ovation ?? Měl by se snažit, tikají mu hodiny, odstříhává se metr. S novým prezidentem přijde i nový mluvčí a za panem Ovčáčkem se zavře... popelníček..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa