Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ovčáček se chystá na pražskou kavárnu. Kvůli soutěži o nejlepšího pianistu

Startuje soutěž pianistů spojená s pražskými kavárnami. Znalec prostředí, mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček Blesku přislíbil, že jazz by si poslechnout přišel.
Startuje soutěž pianistů spojená s pražskými kavárnami. Znalec prostředí, mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček Blesku přislíbil, že jazz by si poslechnout přišel.  (Autor: Profimedia/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
7. listopadu 2015
05:50

Soutěž kaváren New York Café hledá pianisty pro pražské kavárny. Mohou se hlásit amatérští i profesionální hudebníci různých žánrů. V porotě zasedne mimo jiné skladatel Petr Malásek. Mluvčí prezidenta republiky a milovník československého jazzu Jiří Ovčáček „pražské kavárně“ slíbil, že si vítěze přijde poslechnout.

Soutěžit se bude v rozmanitých hudebních žánrech, hrát se bude vážná hudba, ale i pop, lidovky, jazz; také se bude improvizovat. „Pianista roku je soutěž podle mého gusta. Soutěžící musí podat brilantní výkon, zaujmout publikum a prokázat stylovou pohotovost, přirozenou muzikálnost a ještě něco navíc...  říkejme tomu třeba ten pověstný x-faktor. Zkrátka to všechno, proč má smysl se zabývat něčím tak krásným a těžkým, jako je hra na hudební nástroj. Všichni mají můj obdiv a držím jim palce,“ uvedl porotce Malásek.

Spolu s Maláskem zasedne v porotě koncertní klavíristka a pedagožka Jitka Fowler Fraňková a výrobce strunných nástrojů a pořadatel koncertů akustické hudby Rostislav Čapek. Přihlásit se je možné do 15. ledna a hlasovat budou i lidé na internetu.

Ovčáček: do pražské kavárny? Za jazzem ano

Soutěž je úzce spojena s prostředím pražských kaváren, o němž ví své hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Přišel by si poslechnout finalisty, pokud obdrží pozvánku?

„Pokud mi to program dovolí, přijdu,“ řekl pro Blesk.cz Ovčáček. Ze všeho nejraději by si poslechl jazz. „Jednoznačně československý jazz, jmenovitě mimo jiné Evu Olmerovou,“ dodal svůj oblíbený hudební žánr.

Neveřejná výběrová část se uskuteční na konci ledna a 15 postupujících změří svůj talent v pěti veřejných kolech v pražském New York Café. Finále se pak uskuteční 3. dubna v Sukově síni pražského Rudolfina.

Pianista roku má kořeny v Maďarsku, kde se první ročník uskutečnil v tamním New York Café před třemi roky. Karel Ziegler, ředitel provozu restaurací hotelu Boscolo Prague, tuto myšlenku přenesl i do pražského New York Café a spojil síly s výrobcem klavírů a pianin Petrof.

Soutěžící si tak ve finálové části zahrají na mistrovský kousek této značky Ant. Petrof AP 275. Hlavní cenou je výhra 30 tisíc korun, ale především zajištění veřejných vystoupení. Zájemci se více dočtou na www.pianist.cz.

byvalyvoliccssd4 ( 7. listopadu 2015 10:05 )

Před listopadem soudruzi bojovali proti třídnímu nepříteli, nyní soudruzi bojují proti "kavárně".

Zobrazit celou diskusi