Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident Zeman je v poločase svého vládnutí. Jak plnil předvolební sliby?

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. září 2015
05:02

Je to více než tři roky, co Česko zažilo první předvolební kampaň přímé prezidentské volby. Pozdější hlava státu – Miloš Zeman – během ní slibovala a slibovala. Ne že by se jeho konkurenti také nečinili, ale u nich zůstalo u pomyslného „kdyby“. Miloš Zeman se skutečně prvním českým přímo zvoleným prezidentem stal. A jak si v plnění svých slibů vede?

Dva a půl roku strávil už Miloš Zeman v čele České republiky. Podle svých slov si za svými názory stojí a dál hodlá pokračovat ve své ekonomické diplomacii, která je tak úspěšná například v obchodech s Čínou.

„Priority jsou stejné. Podpora českých exportérů a přitahování zahraničních investic do České republiky, od vlády bych si přál, aby postupně směřovala k modelu skandinávského sociálního státu,“ řekl prezident České televizi.

Co ale Miloš Zeman slíbil ještě před volbami? Vybrali jsme tři z jeho předvolebních slibů.

1. Postoj k vládě

Slib: „Nikdy bych veřejně nevystupoval proti vládě.“

Plnění: Ne

Současná hlava státu kritikou vlády Bohuslava Sobotky nešetří. Několik příkladů za všechny: postoj k ukrajinské krizi nebo kritika vlády poté, co neposkytla mimořádnou dotaci zadluženým Klokánkům. V přímém přenosu Českého rozhlasu tento slib dokonce porušil explicitně: „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, že podlehla panu Kalouskovi a zku*vila služební zákon.

S tím souhlasí i místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN). „Myslím, že kde může, tam si rýpne. Ale ve skutečnosti mu jeho pravomoci příliš neumožňují vládě nějak škodit – tak to maskuje tím, že je na ni jakoby vlídný. Miloš Zeman je chytrý politik…“ řekl Blesku.

Že Zeman své sliby obecně příliš neplní, si myslí i jeden z členů vlády. „Nedodržuje spoustu věcí. Když připomenu, třeba složitá uprchlická krize – místo aby zmírňoval napětí, tak ho populisticky zneužívá,“ říká ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

2. Návštěva krajů

Slib: „Navštívím jednotlivé kraje České republiky, kde bych se rád setkal s vynikajícími osobnostmi v těchto krajích bez ohledu na to, zda v těchto volbách volili mého protikandidáta nebo mě.“

Plnění: Ano

Hejtmani jsou v rámci možností spokojeni a s nimi i starostové. „Osobně znám plný kalendář ministrů. Prezidentův bude ještě plnější. Tomu samozřejmě odpovídají možnosti návštěv krajů a setkání s osobnostmi,“ řekl šéf Svazu měst a obcí ČR a bývalý ministr pro místní rozvoj František Lukl.

„Třeba v našem Jihomoravském kraji, kde jsem v Kyjově starostou, vím například o prezidentově setkání se starostou z TOP 09, který měl v době návštěvy Miloše Zemana v klopě portrét Václava Havla,“ dodal Lukl k Zemanově slibu, že nebude dělat rozdíly mezi svými voliči a nevoliči.

3. Státní rozpočet

Slib: „V případě, že by byla konjunktura, bych podpořil zákon o přebytkovém státním rozpočtu. V případě, že by byla krize, bych podpořil zákon o deficitním státním rozpočtu, pokud by se tento deficit vynaložil na investice, a nikoliv na spotřebu.“

Plnění: Ne

Zeman na podzim roku 2012 slíbil, že bude prosazovat v případě pozitivního vývoje české ekonomiky plusový rozpočet. Přesto po jednání s Andrejem Babišem v Lánech podpořil plán rozpočtu na rok 2016. Ten počítá se 70miliardovým deficitem. Zákon by přitom mohl vetovat.

Konjunktura je a přebytkový rozpočet nemáme, takže tenhle slib se asi úplně nepodařilo splnit,“ komentuje Zemanovy aktivity ekonom Jan Bureš. „Nemyslím si, že by nutně musel být rozpočet přebytkový, nicméně v době, kdy se daří, by se měly ty strukturální bilance rozpočtu spíše vylepšovat. A to se neděje,“ dodal.

V době ekonomického růstu, kterým se ostatně vláda Bohuslava Sobotky často chlubí jako svou zásluhou, je ale podle Bureše prostor pro ambicióznější plán, i kdyby šlo stále o deficitní rozpočet. „Nemyslím si, že by (rozpočet) nutně musel být z roku na rok přebytkový jen proto, že máme konjunkturu. To by asi ani nebylo ku prospěchu věci,“ komentoval současnou situaci ekonom.

„Prezident Zeman jako zkušený politik dobře zná ekonomické reálie ČR a ví, že tato vláda musela nejdřív vrátit lidem vše, co jim předchozí pravicoví politici vzali,“ myslí si místopředseda hnutí ANO Jan Volný, který je zároveň členem sněmovního rozpočtového výboru. „I přesto se ministerstvu financí daří snižovat státní dluh a schodek držet na slibných 70 miliardách. Je proto logické, že v dané situaci (prezident) rozpočet této vlády plně podporuje,“ dodává Volný.

koncime ( 23. září 2015 01:44 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

oldedek ( 10. září 2015 10:33 )

Nó a nyní bez ironie ... Stále si tu svoji vesnickou hlavu lámu jak to máme nyní s tím přítelem/NEpřítelem. Kdyby něco "nedejbože" ošklivého přišlo a našeho vrchního velitele by museli Jindřišek Forejtů spolu s dalšími třemi chlapy - vedoucím hradu a podhradí Ovčáčkem, stále prověřovaným Mynářem a všeumělcem cokoliv opravdu cokoliv vysvětlit, Kmoníčkem - vytlačit na krásnou maršálskou bílou kobylu, Jindřišek by mu podal hůlku, nó a teď dál to vůbec ale vůbec nevím ... Kam by s tou hůlkou nám za ním stojícím vesničanům se sudlicemi a cepy ukázal - na Západ nebo na Východ ?!? ?!? ?!? Co si může náš vrchní velitel s šéfem NATO Stoltenbergem asi povídat – tak možná asi jen židovské vtipy – nó a ty pak může předat Putinovy na analytické rozkódování… Dyť já nevím čí jsem !!!

japos22 ( 9. září 2015 23:12 )

Aha - ty patříš do té party z m r d ů, co prohrála, a pořád to nemůže pochopit

japos22 ( 9. září 2015 23:09 )

Ty jsi byl, debile, kde?, když se volilo?

japos22 ( 9. září 2015 22:50 )

Nevhodný příspěvek můžou škrtnout, jenže se nemůže vyjádřit nikdo -

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa