Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zeman v Ázerbájdžánu orodoval za Evropu. Žehlil lidskoprávní roztržku

Autor: Vera Renovica - 
15. září 2015
15:20

Hned první den návštěvy v Ázerbájdžánu čekalo českého prezidenta Miloše Zemana (70) nepříjemné téma. Tamní parlament se totiž usnesl, že pozastaví členství v evropských meziparlamentních institucích kvůli nařčení Evropského parlamentu, že země porušuje lidská práva. Co dělal český prezident? Snažil se žehlit…

Zeman v úterý v hlavním městě Ázerbájdžánu, Baku, zahájil první den třídenní státní návštěvy. S prezidentem Ilhamem Alijevem podepsali deklaraci o strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.

Právě dnes ale proběhla světovými agenturami zpráva o tom, že Ázerbájdžán popudila rezoluce Evropského parlamentu z minulého týdne, která kritizuje údajné porušování lidských práv v zemi. A že zvažuje mimo jiné i odchod z projektu Východního partnerství, které posiluje spolupráci EU s postsovětskými republikami.

Přivítání prezidentských párů Přivítání prezidentských párů | Blesk - Petr Soukup

„Rezoluce (EU, pozn. red.) je založená na deformovaných faktech. Tuším, jaké síly za tím stojí. Tyto síly už nejednou vznesly bezdůvodná obvinění,“ řekl na společné tiskové konferenci Alijev a obvinil arménskou lobby. Právě s Arménií vede Ázerbájdžán vleklý spor o Náhorní Karabach.

Zeman ale klidnil emoce. „Východní partnerství nemá s touto rezolucí nic společného. To znamená: nevznikla z jeho iniciativy, nebyla ve Východním partnerství nikdy projednávána. Já ho naopak považuji za užitečné společenství a vysoce oceňuji roli, kterou v něm Ázerbájdžán dosud hrál,“ zdůraznil, zatímco Alijev pokyvoval hlavou.

Konkrétně o obviněních z toho, že země porušuje lidská práva například vězněním novinářů, kteří se zabývali korupcí vysokých činitelů, ale ani jeden z prezidentů nemluvil. Zeman přitom už před cestou čelil výzvám opozice, zejména europoslance Stanislava Polčáka (STAN), aby při jednáních s Alijevem tematiku lidských práv nastolil.

Prezidenti Zeman a Alijev při podpisu dohod Prezidenti Zeman a Alijev při podpisu dohod | Blesk - Petr Soukup

Jeho ázerbájdžánská cesta bude pokračovat také ve středu a ve čtvrtek. Mimo jiné se opět setká s Alijevem a zahájí česko-ázerbájdžánské podnikatelské fórum. Uvidí se také s předsedy parlamentu či skupinou tamních studentů, kteří studovali v Československu. Jako zastánce ekonomické diplomacie je ale i dle jeho slov hlavním cílem cesty pokračovat ve spolupráci mezi tamními a našimi podnikateli. Obzvlášť v oblasti stavitelství a energetiky.

tosca28 ( 15. září 2015 23:47 )

amplituda, mluv za sebe hnupe,kdyz to nevis ty, to neznamena, ze to nevi nikdo. Zkus se trosku vzdelat a necti jenom bulvar, jako je Blesk, Novinky a nebo Halo noviny, tam se takove veci urcite nedozvis, prde.

bb88 ( 15. září 2015 21:54 )

Super tuplovaný i s Topkou.

tosca28 ( 15. září 2015 19:13 )

 Zajimave je, ze ten senilni dedek vsude sebou taha externiho poradce Nejedleho, ktery dluzi statu 30 milionu a Mynare, toho kaspara bez proverky, ktery sedi po prave ruce mstiveho Zemana a vsem je uplne jedno, ze nema povereni, na takovych zasedanich sedet. No a ze tam sedi ten komunisticky blbecek, nedostudovany novinar Ovcacek, doplnuje jenom tu skvadru ceskeho hradniho hnusu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa