Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemanův poločas očima poražených soupeřů: Jak ho exkandidáti ohodnotili?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    10. 9. 2015
    05:00

    Byla to historická událost - vůbec první přímá volba české hlavy státu. Vyhrát mohl jen jeden, poražení po 2,5 letech od inaugurace Miloše Zemana dostali od Blesk.cz v anketě možnost zhodnotit první poločas Zemanovy vlády. Oplatili Zemanovi porážku kritikou? Odpovídali přitom i na dotaz, zda přemýšlí, že by kandidovali na hlavu státu znovu. Co přitom dnes sami dělají?

  • 1.Jiří Dienstbier

    "Já si myslím, že asi největší zrada, kterou lze mít, je, že nesplnil svůj slib a společnost nespojuje, naopak zcela úmyslně rozděluje," uvedl ve středu při příchodu na jednání české vlády pro Blesk.cz ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. "Jistě by se daly uvést věci, které byly z jeho strany zajímavé a dobré. Tradičně zmiňuji například nominaci soudců Ústavního soudu, ke které přistoupil mnohem vyrovnanějším způsobem, než jeho předchůdce," poznamenal syn slavného otce - chartisty, bývalého místopředsedy Čalfovy vlády a exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera staršího.

     

    Zda se jméno Dienstbier opět objeví na kandidátce v další přímé volbě hlavy státu v lednu 2018, je ve hvězdách. "Je to naprosto předčasné. Hlásit se do soutěže dneska, to o vás někdo musí stát," reagoval Dienstbier mladší. Vládní angažmá je nyní to, co politika narozeného ve Washingtonu (kde v té době jeho otec dělal zahraničního korespondenta Československého rozhlasu) zaměstnává především.

    Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier | Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 2.Vladimír Franz

    Hudební skladatel, výtvarník a vysokoškolský profesor Vladimír Franz se stal nečekaným úkazem první přímé volby. Bezprostřeností strhl hlavně mladé, a díky své potetované vizáži neušel ani pozornosti médií za hranicemi. Franz se věnuje skládání i nadále a je mimochodem i autorem oratoria (dvacetiminutové skladby) Prezidentská volba, tragikomické grotesky. Miloše Zemana ve druhém kole volil, prezidentův první poločas však hodnotit odmítl. "Takové věci já vůbec nehodnotím, to není moje povolání. On tam chtěl, tak tam je. Dělá, co dělá, a já také dělám, co dělám. Mně je to úplně jedno, a když bude hodnotit on moje skladby, tak já budu hodnotit jeho práci. Jinak mě nezajímá," řekl Blesk.cz Franz.

     

    Na dotaz, zda by kandidoval znovu, Franz odpověděl: "Vzhledem k tomu, že to vzniklo formou poptávky, tak kdyby byla poptávka, tak by se o tom dalo třeba uvažovat. Ale aby a priori už s tím člověk počítal a byl takový notorický kandidát... Vždyť to je směšné přece. Aby se vnucoval, sliboval lidem koblihy, to jsou takové zbytečné věci. To musí vzniknout přirozenou cestou a pak to stojí za úvahu, protože je to oběť a je to i dost protivné." 

    Podporovatelé Vladimíra Franze při schůzce na pražské Letné Podporovatelé Vladimíra Franze při schůzce na pražské Letné | Foto Blesk - Jiří Hadač

  • 3.Jan Fischer

    "Miloš Zeman v roli prezidenta nepřekvapil. Ani své voliče, ani ty, kteří mu svůj hlas nedali. Svými politickými postoji, stylem politiky, vystupováním," vzkázal Blesk.cz v SMS expremiér Jan Fischer. A na druhou část dotazu dodat: "Přemýšlím teď o úplně jiných věcech, než je dva a půl roku vzdálená prezidentská volba."

     

    Fischer se po neúspěchu v přímé volbě hlavy státu vydal nakonec do zahraničí. Porážka od Miloše Zemana pro něj byla zvlášť hořká, protože patřil od začátku ke spolufavoritům. Nedostal se však ani do 2. kola. Bývalý (a poměrně oblíbený) předseda úřednické vlády nakonec před druhým kolem Miloše Zemana podpořil. Co dnes Jan Fischer dělá? Po návratu do české části energetické skupiny CE Group je nyní již v důchodu.

    Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 4.Jana Bobošíková

    Politička a někdejší známá televizní moderátorka Jana Bobošíková na sebe nedávno strhla pozornost poté, co se poněkud překvapivě stala předsedkyní spolku Lidických žen. A brzy se mezi jeho členkami vznesla vlna nevole, začaly dokonce odcházet. Bývalá europoslankyně Bobošíková předtím neuspěla v bojích o europarlament, na svou další šanci ve vrcholné politice tak stále čeká.

     

    O dvou a půl letech prezidenta Zemana v úřadu řekla: "Já si myslím, že Miloš Zeman dělá, to co sliboval, takže to co dělá, rozhodně není překvapením. Já se liším v jeho názorech na Evropskou unii, euro a eurofederalizaci, takže tam s ním nesouhlasím. Jinak ale jako člověk, který slíbil občanům, že bude cosi dělat, svůj slib drží, s občany se setkává. Já mu dávám jedničku s tou výhradou, že si myslím, že je příliš velký eurofederalista, eurooptimista a eurofil." O další prezidentské kandidatuře prý Bobošíková nepřemýšlí. 

    Jana Bobošíková na premiéře filmu Kandidát Jana Bobošíková na premiéře filmu Kandidát | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 5.Taťana Fischerová

    "Já samozřejmě víc vidím negativ než pozitiv. Jako pozitiva bych snad mohla uvést určitou odvahu, dělat některé věci, které se běžně nedělají. Na druhou stranu to zas je vyvažováno v mých očích do mínusu tím, že jsou za tím spíše skryté lobbistické kruhy lidí, kteří na něj působí a tu osobní odvahu bych já viděla úplně jinak se projevit a jinde. Jinak mi samozřejmě vadí mnoho věcí počínaje tím, že podle mě nenaplňuje ústavu tím, že nejmenuje profesory, že nemá vůbec úctu k intelektuálům, naopak, ani k občanské společnosti. Že jimi v podstatě opovrhuje úplně stejně jako Václav Klaus a že samozřejmě rozděluje společnost, místo aby ji spojoval. I když se domnívám, že to ani nikdy neměl v úmyslu, protože toho není schopen," odpověděla Blesk.cz občanská aktivistka Táňa Fischerová.

     

    I ona v minulosti působila také jako moderátorka, ve svém životopise však má i herecké či spisovatelské výkony. Angažuje se v českém politickém spolku Klíčové hnutí, jehož je předsedkyní. Předsedá také Českému helsinskému výboru, který u nás v minulosti navázal na činnost Charty 77 a působí v oblasti dodržování lidských práv a boji proti rasismu a nesnášenlivosti. "Já bych kandidovala jedině v případě, že by se totálně proměnila atmosféra ve společnosti a byl by opravdu požadavek po něčem jiném a novém, což nevidím. V takovém případě bych o tom uvažovala, ale ve stávajících poměrech v žádném případě," dodala Fischerová pro Blesk.cz.

    Táňa Fischerová je předsedkyní Českého helsinského výboru Táňa Fischerová je předsedkyní Českého helsinského výboru | ČTK

  • 6.Přemysl Sobotka

    "Prezident Miloš Zeman při svých předvolebních slibech říkal, jak bude sjednocovat národ. Přitom se mu ho podařilo dokonale rozdělit asi tak padesát na padesát, takže to není dobrá vizitka. Dále musím říct, že s některými jeho názory je možno souhlasit, ale s některými nesouhlasit. Když bych chtěl známkovat, tak 3-," nevystavil Zemanovi nejlepší hodnocení kandidát ODS Přemysl Sobotka.

     

    O další kandidatuře neuvažuje. "Vzhledem k tomu, jaká byla minule podpora od mé vlastní politické strany, to znamená záporná, takže určitě ne," sdělil Blesk.cz místopředseda Senátu, který je přitom členem občanské demokracie již od roku 1991.

    Senátor Přemysl Sobotka Senátor Přemysl Sobotka | Archiv Blesk

  • 7.Karel Schwarzenberg

    Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg nedávno přiznal, že s jeho zdravotním stavem to není úplně nejlepší. Věk nedokáže zastavit ani on, obává se přitom, aby se u něj nerozvinula hluchota. Již delší dobu se spekuluje, že jej po listopadovém kongresu strany nahradí v čele Miroslav Kalousek.

     

    K prezidentu Zemanovi je kníže tradičně kritický. "Velice nadšený nejsem. Nepodařila se mu řada věcí, nepodařilo se mu zlepšit obraz České republiky venku a ukazují to i průzkumy. Nepodařilo se mu, řekněme, dosáhnout smíření různých táborů v Čechách. Primární úkol hlavy státu je, aby byl nad stranickými půtkami, aby se snažil o smíření, nikoliv aby k něčemu podněcoval jako například teď v té štvanici proti uprchlíkům. Mohl by to zhoršit," řekl Parlamentním listům. Blesk.cz se jej zastihnout nepodařilo, po tiskové konferenci k uprchlické krizi odjel mimo Prahu. Již dříve avizoval, že by se novým prezidentem měl stát někdo z mladší generace, další kandidatura se od něj předpokládat nedá.

    Karel Schwarzenberg Karel Schwarzenberg | David Malík, archiv

  • 8.Zuzana Roithová

    O dalším působení Zuzany Roithové rozhodli voliči. I když důvěru v prezidentské volbě nedostala, stala se alespoň českou zástupkyní v Evropském parlamentu. Její vyjádření však do prezidentské ankety z Bruselu včas nedoputovalo. "Omlouvám se, nemám pro vás doposud žádnou zprávu, protože se mi nedaří paní doktorku zastihnout," vzkázala Blesk.cz mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová.

    Zuzana Roithová ve volebním štábu KDU-ČSL Zuzana Roithová ve volebním štábu KDU-ČSL | Foto Blesk - Dan Černovský

  • 9.Tomio Okamura

    Kdo se naopak vyjádřil, byl politik, který sice hbitě sbíral podpisy pod petici, aby se mohl pustit do boje o Hrad, jenže po odpočtu mu klesl počet podpisů pod 50 tisíc. A tak Tomio Okamura (stejně jako šéf Hospodářské komory a exministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý) do historicky přímé první volby prezidenta nakonec nezasáhl. Nechybělo přitom mnoho. Okamura se o získání politických vavřínů nesnaží nyní již jako lídr Úsvitu, ze kterého ho jeho někdejší spojenci vyštípali. Po sporech (především o rozdělování peněz uvnitř strany a přijímání nových členů) si založil vlastní stranu Svoboda a Přímá Demokracie (SPD).

     

    "Byla to z daných kandidátů nejlepší možná volba. Prezident hned na začátku zabránil návratu korupční vlády Nečasovy ODS a Kalouskovy TOP 09 a zabránil tak, aby politici zametli kauzu premiérovy milenky. A i dnes prezident hájí zdravý rozum proti bruselofilské Sobotkově vládě, jak v případě ukrajinské krize, tak i ve vztahu k islámskému nebezpečí a vlně migrace nepřátelských cizinců. Představa, že by dnes z Hradu imigranty vítal některý ze sluníčkářských kandidátů, je dost děsivá a děkujme za to, že máme prezidenta, který zastupuje občany a nikoli americko-bruselskou lobby," vzkázal Blesk.cz Okamura.

    Tomio Okamura Tomio Okamura | Foto CNC - Karel Kopáč

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

koncime ( 23. září 2015 01:42 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

bb88 ( 11. září 2015 10:12 )

Zvolili jsme dobře a doufám, že nám bude vládnout dalších 100 let. Pevné zdraví, pane presidente.

bb88 ( 11. září 2015 10:09 )

xiioma ( 10. září 2015 13:49 )

Říká se pravdivě, že máme takové politiky jaké si zasloužíme, v případě Zemana už se to už ale zdá poněkud kruté. To už je spíš zaslepená pomsta než spravedlivý trest.

putinovaprdel ( 10. září 2015 13:23 )

Já vím, já vím, je těžké si přiznat, že voliči Zemana šlápli do hovna . Musí to být pro ně hořké zklamání a už z principu se ho musí zastávat, jinak by se ztrapnili, kdyby přiznali porážku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa