Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Exkluzivní průzkum: Babiš je útočná piraňa a vláda je plná líných kaprů

Autor: Jan Kálal - 
7. července 2015
05:02

„Potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry,“ burcoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svůj ministerský tým. Blesk.cz teď nahlédl pod hladinu vládního rybníka. A v exkluzivním průzkumu agentury Phoenix Research zjistil, že česká vláda je líných kaprů plná. Ba co víc, za jednoho z nich lidé označili samotného premiéra.

Sobotka je na tom ale pořád lépe než ministr zahraničí, Lubomíra Zaorálka (ČSSD) veřejnost vnímá jako leklou rybu. Nad kolegy výrazně ční vicepremiér Andrej Babiš (ANO) – z průzkumu vyšel ještě dravější než štika. Babiš je útočná piraňa!

Budíček, volal premiér. Podle lidí má probudit i sebe

Je to měsíc, co premiér Sobotka po setkání vedení sociální demokracie prohlásil: „Je třeba budíček, chtěl bych, aby ministři přidali.“ A právě příměrem k dravým štikám a líným kaprům motivoval svoje vládní kolegy k vyšším výkonům.

Blesk.cz nechal veřejnost oznámkovat jednotlivé členy vlády pomocí rybí stupnice. Agentura Phoenix Research se dotazovala reprezentativního vzorku 791 respondentů od 25. června do 1. července. Kromě líných kaprů a dravých štik dostali lidé ještě dvě další možnosti: útočnou piraňu a leklou rybu.

Výsledek? Piraňa a leklá ryba je ve vládním rybníku jediná, štiky jsou jen čtyři, zato hned desítku ministrů mají lidé za spokojené líné kapříky. Výjimku dostala Kateřina Valachová (za ČSSD), která je ve vedení ministerstva školství jen pár dní.

Hodnocení vlády podle exkluzivního průzkumu pro Blesk Hodnocení vlády podle exkluzivního průzkumu pro Blesk | Phonenix research, Blesk.cz

Sobotka: Výzkum beru jako motivaci

S výsledky začněme u samotného premiéra. I jeho lidé mají nejčastěji za líného kapra, a to ve třetině případů. Je ale nutné dodat, že pro 30 procent respondentů je dravou štikou. A pro čtvrtinu naopak leklou rybou. Jako útočnou piraňu ho vnímá pouze jeden člověk z každé osmičky.

„Ekonomika rekordně roste, nezaměstnanost klesá, roste minimální mzda, urychlili jsme čerpání evropských fondů, ale stále je co zlepšovat. Beru výzkum jako motivaci,“ reagoval Sobotka pro Blesk.cz.

Podle ředitele Phoenix Research Jana Kubáčka lidé na premiérovi oceňují, že zmizely konflikty a hašteření známé u předchozích vlád. „Občanům ale chybí energické vystupování, zadávání úkolů ministrům a zřetelnější bilancování jejich práce. Tedy skutečná premiérská „lídrovská“ role,“ zmínil.

Babiš: Jsem piraňa v boji proti lžím a korupci

Vicepremiéra Babiše vnímají lidé nejčastěji jako piraňu, a to ve 45 procentech případů. Další dvě pětiny respondentů ho označily jako dravou štiku. Za líného kapra ho má jen 12 procent oslovených. Možnost leklé ryby v Babišově případě zaškrtla jen tři procenta oslovených.

„Dravá štika jsem. V boji proti korupci, lžím a netransparentnosti jsem útočná piraňa,“ okomentoval výsledek výzkumu vicepremiér. „Andrej Babiš si hodnocení získal především pro svou slovní razanci. Lidem se líbí, že mu rozumí, že mluví ostře, jasně a stručně. Oceňují i to, že se často vyhýbá nic neříkající „politické hatmatilce“. Mnohým se líbí i jeho solitérní rozhodování a energičnost. Výsledky už neřeší,“ doplnil pak Kubáček.

Štiky: Chovanec, Němeček, Dienstbier a Pelikán

Teď ve zkratce výsledky dalších ministrů. Dravé štiky jsou podle veřejnosti čtyři: ministr vnitra Milan Chovanec, šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (všichni ČSSD) a konečně nestraník za ANO ve vedení resortu spravedlnosti Robert Pelikán.

Nejpřesvědčivější kapři? Mládek a Herman

A jak to vypadá v kapří desítce? Nejpřesněji do této kategorie zapadá ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a lidovecký šéf ministerstva kultury Daniel Herman. Za líné kapry je označily dvě třetiny respondentů. Zhruba polovina lidí tak vnímá i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Další ministři sice také dopadli nejčastěji jako kapři, ale část lidí pro ně má i alternativní hodnocení. Příkladem je vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Kaprem je za 30 procent, chybělo ale málo a mohl se překulit buď do kategorie dravé štiky, ale také leklé ryby. „Klidná síla,“ glosuje svůj výsledek Bělobrádek.

Zbytek kaprů už jen po jménech: Martin Stropnický (obrana, ANO), Michaela Marksová (práce a sociální věci, ČSSD), Marian Jurečka (zemědělství, KDU-ČSL), Karla Šlechtová (místní rozvoj, za ANO) a už zmíněný premiér Bohuslav Sobotka.

Novou ministryni školství Kateřinu Valachovou průzkum hodnocení ušetřilo, v době průzkumu byla v úřadu příliš krátkou dobu. Novou ministryni školství Kateřinu Valachovou průzkum hodnocení ušetřilo, v době průzkumu byla v úřadu příliš krátkou dobu. | Ladislav Křivan

„Leklý“ Zaorálek doplácí na diplomatický tón

Na závěr se zastavme u jediné leklé ryby ve vládním rybníku, u ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. U něj dodejme, že ho tak označila téměř polovina respondentů. Dalších 35 procent ho vnímá jako líného kapra. A jen nemnoho lidí v něm vidí aspoň trochu dravosti.

„Lubomír Zaorálek doplácí na povinný diplomatický tón, když už musí vážit každé slovo, vyčkávat a mluvit neurčitě. Což veřejnost dráždí o to víc, když Česko čelí vypjatým situacím. Nejistotě okolo eura, okolo migračních vln, terorismu a latentní válce v blízkosti. Podvědomě chtějí slyšet jasnější vyjádření a návrhy řešení dalšího postupu,“ soudí Kubáček.

merrylou212 ( 30. července 2015 09:42 )

Vláda českého státu, který má dluh 1 663 000 000 000 korun (slovy jeden bilión šest set šedesát tři miliardy korun) a schválený schodek rozpočtu pro rok 2015 sto miliard, rozdala za první letošní pololetí na odměnách pro své úředníky bezmála 220 miliónů korun.

jarfel ( 7. července 2015 18:02 )

Pane Sobotko, už se probuďte ze svého snu!! Za chvíli budou volby a děláte všechno možné pro to, abyste zažil totální propadák. Takhle prošustrovat růst HDP mrzí i mě, jako stálého příznivce ČSSD. To, co děláte, Vám lidi neodpustí!!!!!! Prohrajete volby a jako opozice budete k ničemu. Začněte už reálně uvažovat. Děkuji.

sores ( 7. července 2015 10:27 )

 Ne jen líný kapři ale hlavně z.loději a milionáři! Všichni čeští politici si žijí na hodně vysoké noze z čeho asi tak??? Za co kupují drahé domy a pozemky?? Hnu.sák Kalousek má luxusní rezidenci kolovalo to v PC jak si to lidi přeposílali.Jak je to možné když vstupovali do politiky s nahým zadkem??Klaus propustil mega zloděje z basy protože z nich měl a má. Také je z něj multimilionář jako ze všech českých politiků.Je to sebranka,hnus!

mrdlafka ( 7. července 2015 08:18 )

jj. ta ko.kotí hlava

mrdlafka ( 7. července 2015 08:15 )

ty bys nejraději Jakeše, ty blbe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa