Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka volá po mediální regulaci. Ale dvoje noviny Babišovi nechá

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce regulovat mediální trh jen tak, aby se nedotkl byznysu svého vládního kolegy Andreje Babiše (ANO)
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce regulovat mediální trh jen tak, aby se nedotkl byznysu svého vládního kolegy Andreje Babiše (ANO)  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: ČTK, kal - 
24. června 2015
19:15

Česko by do budoucna mělo více regulovat mediální trh, aby se nestalo, že ho celý bude ovládat jen jeden dominantní hráč. Myslí si to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého mají být limity stanoveny například procentuálním podílem na mediálním trhu. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se ale prý nemusí bát, že by ho chtěl premiér zbavit jeho deníků.

„Já myslím, že dva celostátní deníky se do toho ještě vejdou,“ poznamenal Sobotka na adresu Babišových mediálních aktivit. Součástí vicepremiérova Agrofertu jsou listy MF Dnes a Lidové noviny.

A k čemu má být Sobotkův návrh dobrý? Jako příklad uvedl regulaci hospodářské soutěže, kde se jinak pohlíží na subjekt, který má pět procent na trhu, a jinak na subjekt, který ovládá 60 procent.

Návrh má zabránit mediálnímu monopolu

„Takže já si myslím, že bychom obdobné regulace mohli zavést i v mediální oblasti. To znamená, aby tady byla jistá bariéra, která by bránila tomu, aby například jedna firma nebo dvě firmy totálně ovládly mediální prostředí v České republice,“ uvedl.

„To, co asi do budoucna budeme muset řešit z hlediska naší mediální legislativy, je otázka určitého křížení vlastnictví, tak abychom tady v České republice neumožnili vytvoření nějakého monopolu na vlastnictví médií. A tady je potřeba, abychom se inspirovali ve vyspělých zemích.“

O možných návrzích se podle premiéra nyní vede debata na ministerstvu kultury, které vede lidovec Daniel Herman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa