Protesty proti přívalu uprchlíků do Evropy jsou v Česku stále četnější, v Praze je organizovala nejprve skupina Islám v ČR nechceme, poté se přidali i další. Třeba kontroverzní postava – aktivista Adam B. Bartoš. Ten svolal akci, na které se však objevily šibenice v rukou demonstrantů.

Vedle toho se však lidé scházejí i na podporu uprchlíků. A právě dvě takové skupiny oddělovali v centru Prahy těžkooděnci. Policisté přitom zasáhli proti aktivistům, kteří chtěli zablokovat pochod odpůrců imigrantů k Úřadu vlády tím, že si sedli na chodník. Postup policie však zkritizoval premiér Sobotka. Kvůli šibenicím a nečinnosti policie.  

Pokládám za absurdní a zvláštní situaci, že policie zasahuje vůči demonstrantům, kteří blokují cestu silně zfanatizovanému průvodu s šibenicemi v rukou, aniž by ji jakkoliv zajímaly právě tyto šibenice a to, co je s nimi spojeno,“ reagoval Sobotka na dění při protestech v Praze v rozhovoru pro iDNES.cz.

Sobotka: Nenechám se zastrašit

Policie se hájí. Šibenice jsou na demonstracích novinkou. „Co se týká nošení šibenic, to je obecně nový prvek na demonstracích, takže požádáme naše právníky o analýzu a stanovisko, jak v těchto případech správně postupovat,“ uvedla Jana Macalíková z Policejního prezidia.

Sobotka upozornil, že respektuje svobodu shromažďování a projevu, ale... „Svoboda projevu by ale neměla být zneužívána k šíření nenávisti, k rasistickému vyhrožování celým skupinám obyvatel a k vyhrožování smrtí těm, kdo prosazují jiné než fašistické postoje,“ pokračoval premiér. „Já se nenechám zastrašit,“ vzkázal demonstrantům, kteří nesli šibenice s nápisy „Za vlastizradu“.

Trestní oznámení na Okamuru i Brichtu

Na demonstraci však došlo ke spáchání až sedmi trestných činů, upozorňují Lidové noviny. A pokud selhali organizátoři akce, měla zasáhnout patrně policie. Ministr vnitra Milan Chovanec již vyzval k prošetření jejího postupu. „Policie musí zůstat neutrální, ale nemůže tolerovat rasistické útoky či vyhrožování násilím,“ míní Sobotka. „Výsledek prošetření postupu policie vedení sdělí do konce příštího týdne,“ uvedla mluvčí prezidia Macalíková.

Celá demonstrace přitom může mít soudní dohru. Aktivista Philipp Janýr již podal trestní oznámení na trojici řečníků proti imigrantům – Adama B. Bartoše, Tomia Okamuru a zpěváka Aleše Brichtu. Dopustit se podle něj měli například podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa či rasy nebo násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Dnes jsem pro pana Okamuru, Aleše Brichtu a Bartoše vyrobil dárek. Nazval jsem ho trestním oznámením a poslal jsem ho na...

Posted by Philipp Janýr on 2. červenec 2015

Ke své účasti na demonstraci se přitom vyjádřil i Aleš Brichta. „Pro všechny, kdo mají výhrady proti mé účasti či některým účastníkům a hodlají se jimi ohánět, mám jednu radu. Až budete na palubě potápějící se lodi, neřešte, z jaké strany je člověk, který vám pomáhá pumpovat vodu, abyste se zachránili,“ napsal na svém profilu na Facebooku a dodal: „Já vnímám ty ‚rádobyuprchlíky‘ jako obrovské riziko.“ Jako jedno z rizik zmínil např. přístup „zabíjet všechny, kteří nevěří v Alláha“ a finanční zátěž pro stát, který má vlastní problémy se sociálním systémem.

Zelení: Šibenice naposledy používali komunisté

I vzhledem k podezření na spáchání trestných činů se nadále přetřásá policejní postup. Ozvala se i Strana zelených. Požádala o důsledné prošetření chování policie i vyvození důsledků.

„Šibenice jsme tu v minulosti již několikrát měli. Naposledy je používali komunisté, před nimi nacisté. Je nepřípustné, aby se za dohledu policie v demokratické společnosti takové symboly objevovaly jako výhrůžka smrtí. V den odchodu Nicholase Wintona, muže, který zachránil osudy stovek dětí, stovek lidských životů, stovek uprchlíků, přichází někdo, kdo takové činy popírá. Akce na Václavském náměstí ukazuje radikalizaci společnosti, proti které je třeba bojovat a důsledně jí předcházet například již ve školách,“ upozornila na stránkách zelených jejich předsedkyně Jana Drápalová.

Babiš: Honění bodů na rasismu je nebezpečné

K otázce imigrantů se na svém Twitteru vyjádřil i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „O imigraci musí probíhat debata na celosvětové úrovni. Honění politických bodů postavené na rasismu a nenávisti nic neřeší a je nebezpečné,“ prohlásil muž, který by pro uprchlíky nejraději postavil záchytný tábor už v Africe.

Fotogalerie
9 fotografií