Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sněmovna o uprchlících: Kvótám řekneme ne, lodě s migranty potopíme

Ministr Chovanec přišel se speciálními opatřeními proti uprchlíkům.
Ministr Chovanec přišel se speciálními opatřeními proti uprchlíkům.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: bru, ČTK, ljš - 
18. června 2015
19:12

Poslanci se sešli na mimořádné schůzi Sněmovny kvůli migrantům. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Evropa je na osudové křižovatce, dál dodal, že povinné kvóty jsou podle něj špatným řešením. Ministr vnitra Milan Chovanec zase poslal ostrý vzkaz převaděčům a prozradil, že česká policie zvýšila kvůli migrantům kontroly.

„Trváme na tom, že to musí být národní vlády, které mají mít šanci kontrolovat migrační toky do svých zemí,“ upozornil premiér.
Bohuslav Sobotka zároveň upozornil, že neregulované migrační toky mohou rozložit jakýkoliv sociální systém.
„Kvóty mohou zapůsobit jako pozvánka do EU a jako povzbuzení zločinu převaděčů,“ vysvětlil premiér. „Navrhované kvóty nepřinesou řešení, přinesou rozptýlení, vytvoří se neočekávaný tlak na kapacity členských států včetně České republiky,“ popsal Sobotka rizika.

„Obávám se, že (pozn. red. – pokud budou kvóty přijaty) to bude jen živá voda pro extremisty, živá voda pro xenofoby, pro okrajové proudy, které v konečném důsledku mohou zesílit do té míry, že vůbec rozloží Evropu,“ míní premiér.

„Jsme v regulérní válce s mafií, která sem vozí lidi,“ řekl na schůzi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přímo z jednání také poslal vzkaz převaděčům. „Budeme potápět vaše lodě, budeme vám zabavovat peníze, to, co děláte, neschvalujeme, to, co děláte, budeme trestat,“ řekl Chovanec nekompromisně.

Ministr vnitra zároveň prozradil, že Česko kvůli migrantům posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska. Totéž se prý děje na vybraných silnicích v příhraničí.

Podle premiéra je migrační krize stejně vážná, možná vážnější než situace na východní Ukrajině. Ze zemí, v nichž se rozložila ústřední kontrola, do Evropy proudí statisíce lidí. Za loňský rok se podle něj na starý kontinent centrální středomořskou trasou dostalo 170 000 migrantů, letos jen do Itálie už 47 000 lidí.
Mimořádnou schůzi Sněmovny vyvolaly opoziční TOP 09, ODS a hnutí Úsvit. Poslankyně za ODS Miroslava Němcová dnes vyjádřila přesvědčení, že by Česko mohlo spíše investovat více peněz například do uprchlických táborů blízko zemí původu uprchlíků, než je přijímat v Evropě.
Zavedení kvót pro uprchlíky by podle Marka Ženíška (TOP 09 a Starostové) mohlo mít záporný dopad na samotný projekt Evropské unie. Poslanec se obává toho, že by věc zneužily xenofobní nebo protievropské strany. Podle předsedy poslanců Úsvitu Marka Černocha problém s uprchlíky eskaluje po celé Evropě a v dohledné době by mohl být i v Česku.
Jednání Sněmovny ovšem skončilo ostudou. Když si totiž poslanci měli odhlasovat, zda budou o uprchlících debatovat i po 21. hodině, ukázalo se, že jich v sále není dost. Z dvou set jich bylo na svém místě pouhých 67 a schůze se tak musela přerušit. To ostře zkritizovala Miroslava Němcová, podle které se ukazuje, že pro vládní strany není tento problém tak důležitý, jak se kasají před voliči.

Kvóty odmítá i Senát

Senát v souladu s vládou odmítl zavedení kvót pro přemisťování uprchlíků v rámci EU. Doporučil spíše stabilizovat situaci v zemích původu migrantů. Horní komora se na tom dnes shodla při posuzování návrhu Evropské komise na opatření ve prospěch Itálie a Řecka, které se potýkají s přílivem uprchlíků z Asie a Afriky.

valkaamir ( 21. června 2015 10:42 )

No a nebude dlouho ze bude horet Evropa jestli tou agresivni strachofobii budou stvat NATO proti Rusku.

valkaamir ( 21. června 2015 10:37 )

Tak to vidite kake mame blbecky ve vlade .Drzi se protoze byli zvoleni a Kym!!!Kolik je tech co je volili ted s nimi??

valkaamir ( 21. června 2015 10:32 )

Zmcknite si =WWW.youtube.com watch?v=hUn9p ThGdm4 Takkovo.kak Putin Tam aspon jsou lide veseli a kaslou na Emigranty.

erikcom ( 19. června 2015 16:59 )

české námořnictvo se svym mořem mácháč bude potápět lodě hahahahahhahahahha

alice2 ( 19. června 2015 15:26 )

Neradujte se, je to dočasné. Dnes již Francie a Anglie a jih Německa nejsou , co dřív. Dočkáte se jich i tady. Množí se velmi rychle.

Zobrazit celou diskusi