Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek přijde o plat! Za komunistického fízla se neomluví

Miroslav Kalousek se nehodlá omluvit poslanci KSČM Ondráčkovi, který sloužil u SNB
 (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Youtube)
Autor: ČTK, oj - 
25. září 2014
14:42

Smí se o člověku, který před revolucí mlátil lidi demonstrující za svobodu obuškem, říkat komunistický fízl? Tím se dnes zabývala Sněmovna, když řešila omluvu exministra financí Miroslava Kalouska jeho kolegovi z KSČM Zdeňku Ondráčkovi.

Poslanci rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, že se Kalousek musí Ondráčkovi omluvit, nezrušili. Přesto se místopředseda TOP 09 omlouvat nebude a je připraven nést případné následky, tedy možnou pokutu do výše 56.000 korun.

"Já to rozhodnutí pokládám za ostudné, pokládám ho za hanbu stran vládní koalice, které mají většinu ve výboru, a samozřejmě to rozhodnutí neuposlechnu. Předpokládám, že ponesu nějaké následky, ale kdybych se omluvil, tak bych urazil ty zástupy lidí, kterým komunističtí fízlové ničili životy," prohlásil Kalousek.

O zrušení verdiktu žádal Kalousek, svůj výrok za vulgarismus nepovažuje. Poukázal na to, že Ondráček za předlistopadového režimu sloužil u pohotovostního pluku tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, který se podílel na potlačování protikomunistických demonstrací.

Mlátičky, gustapáci, fízlové

Kalousek namítl, že slova jako "gustapáci", "fízlové" nebo "mlátičky" se na adresu lidí, kteří před listopadem 1989 potlačovali opoziční vystoupení, běžně používala a používají. Je v nich podle něho jistá dávka opovržení. "Jde o názorový střet, jak vnímáme činnost těchto lidí," řekl místopředseda TOP 09 k verdiktu výboru.


Sněmovna se případem zabývala půldruhé hodiny. Poslanci rozebírali nutnost pravidel slušného chování v dolní komoře a potřebu, aby se její členové vzájemně neuráželi. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc mimo jiné uvedl, že se z případu stala volební kampaň před senátními a komunálními volbami a že se proto hlasování účastnit nebude.

Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola uvedl, že Sněmovna je kolbištěm a poslanci by měli být schopni přijmout i silnější výrazy. "Kolega Ondráček by se měl zachovat jako chlap a měl by svou stížnost vzít zpět," dodal ministr kultury Daniel Herman.

salto ( 26. září 2014 08:30 )

Smrkolo, zažil jsi kulový a ještě s přehazovačkou - kolik ti bylo? Buď píšeš krávoviny a nepamatuješ si je anebo máš bludné představy podle toho jaké prášky ti cvokař nasadí

wandzi ( 25. září 2014 18:44 )

Za pravdu netřeba se omlouvat!

212809 ( 25. září 2014 17:57 )

…zvláštní, kolik hlupáků jako je santixkauz tady blábolí na diskusích,....

reknirmareno ( 25. září 2014 17:11 )

Kalousek se nikomu nemusi omluvit! Kalousek rikal pravdu. Stejne by se ted nemusel omluvit Havlovi(kdyby to tehdy rekl),ze jeho "Sametovy puc" byl rizenej KGB a byl jenom poslusnou loutkou.

momoko ( 25. září 2014 17:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa