Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Budu-li živ, kandiduji na předsedu TOP 09. Z Pospíšila má radost

Volební štáb TOP 09 při eurovolbách: Zleva Kalousek, Schwarzenberg, Niedermayer a Jiří Pospíšil
Volební štáb TOP 09 při eurovolbách: Zleva Kalousek, Schwarzenberg, Niedermayer a Jiří Pospíšil  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
16. června 2014
11:37

O současných poměrech v opoziční TOP 09 promluvil její místopředseda Miroslav Kalousek. Opět ujišťuje, že stranický lídr Karel Schwarzenberg má stále dost energie na to, aby stranu vedl. Zároveň připustil, že je připraven nastoupit v případě potřeby na jeho místo. Exministr financí pak okomentoval také volební úspěch Topky (a Jiřího Pospíšila) v eurovolbách.

S knížetem tvoří duo, které vede TOP 09 v dobrém i zlém. Exministr financí Miroslav Kalousek zároveň v rozhovoru pro časopis Týden říká: "Karel Schwarzenberg je pořád nabitý energií. To, že není v novinách tak často, ještě neznamená, že by usilovně nepracoval."

Na otázku, zda je připraven vést stranu poté, co se kníže rozhodne skončit, ale Kalousek bez vytáček uvedl: "Abych neodpovídal alibisticky: až se někdy – a já nevím kdy – Karel Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, tak budu-li v té době živ a zdráv, samozřejmě budu kandidovat na předsedu TOP 09." Předpokládá však, že nemusí být zdaleka jediným kandidátem. 

Radost z Pospíšilova úspěchu

Těsnou prohru s ANO a zároveň lichotivé druhé místo v nedávných eurovolbách Kalousek nepřeceňuje, situaci vidí realisticky. "To, že jsme spoluvítězi, bylo jistě způsobeno i nízkou volební účastí," poznamenal v Týdnu. Topka stejně jako Babišovo hnutí získala čtyři mandáty. A vůbec nejúspěšnějším jejím kandidátem se stal "parašutista", člověk zvenčí, exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se před volbami ve zlém rozešel s ODS.

Kalousek má prý z Pospíšilova volebního úspěchu velkou radost. "Byl v podstatě na odchodu z politiky a já si myslím, že talentovaní lidé, kterým ještě nebylo čtyřicet, by v politice měli zůstat. Zároveň nepopírám, že v TOP 09 jsem si zažil několik namáhavých chvil, když jsem jednotlivé regionální organizace přesvědčoval o tom, že je ta kandidatura vhodná," uvedl Kalousek, že za nasazení Pospíšila jako dvojky stranické kandidátky lobboval.

Pospíšil: Nemohu to vyloučit

Nestraník Pospíšil se stal vůbec nejúspěšnějším eurokandidátem co se preferenčních hlasů týče. Není na místě, aby se nyní stal řadovým členem Topky, když tak úspěšně reprezentoval její barvy? "Je to především jeho rozhodnutí. Pokud se rozhodne vstoupit do TOP 09, tak vstoupí," uvedl Kalousek.

Pospíšil na to zareagoval. "Myslím si, že by to v tuto chvíli nebylo úplně vhodné. Po okolnostech, za jakých jsem skončil v ODS," odpověděl Pospíšil na dotaz Blesk.cz, ale jedním dechem dodal: "Na druhou stranu to zároveň nemohu do budoucna vyloučit." Váží si prý toho, že se dostal se za TOP 09 do europarlamentu a chce plnit program, s jakým do voleb v barvách Topky šel. Možnsot, že se právě s Kalouskem jednou sejde ve vedení strany, však vyloučená není.

reeh ( 16. června 2014 22:27 )

Tak, tak..... http://vtipy.netroof.eu/item/12484/kalousku-kalousku/

reeh ( 16. června 2014 22:26 )

http://vtipy.netroof.eu/item/13466/tak-to-je-on/

pepatiso ( 16. června 2014 22:15 )

Do té noblesní společnosti už chybí pouze ruční granát!

jana999 ( 16. června 2014 16:26 )

no aspoň by nám ty slizáky nemuseli ukazovat na fotce, vždycky se mi zvedne kufr,

ivoadler ( 16. června 2014 16:01 )

Schwarzenberg byl pro Topku výhrou. Pořád se najde dost lidí, kteří si myslí, že šlechtic je něco extra. Přitom Schwarzenberg se vrátil do Česka jen proto, aby pomohl sudeťákům vrátit majetek. A my jsme z tohoto nevyučeného hajného udělali politického supermana. "On usilovně pracuje." Větší srandu si z nás pan Kalousek už udělat nemohl. Ale předsedování Topky Kalousovi mu přeju a Topce přeju takovýho předsedu. Záleží ovšem na tom, jak dlouho dokáže být střízliví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa