Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus smutní, Schwarzenberg a Nečas se shodují: Bárta musí zmizet z politiky!

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
13. dubna 2012
10:46

Bárta je zločinec, rozhodl dnes obvodní soud pro Prahu 5. A i když dostal faktický šéf Věcí veřejných za úplatkářskou kauzu pouze podmínku, zatímco Jaroslava Škárku čekají tři roky natvrdo, měl by z toho Bárta vyvodit odpovídající důsledky. K odchodu ho vyzývá třeba premiér Nečas, ministr Schwarzenberg (TOP 09) a samozřejmě i opozice, zatímco prezident Klaus je smutný.

Kauza uplácení uvnitř Věcí veřejných se dočkala v pátek třináctého svého rozuzlení. Její hlavní aktéři, Vít Bárta i Jaroslav Škárka, byli odsouzeni.

Bárta dostal za uplácení osmnáctiměsíční podmínku, Škárka za podvodné vylákání peněz s úmyslem Bártu zdiskreditovat tři roky natvrdo a na deset let je mu zakázáno vykonávat funkci poslance. "Jeho jednání bylo natolik hanebné, že veřejný zájem vyžaduje, aby nevykonával veřejnou funkci," pronesl během čtení verdiktu soudce Jan Šott na Škárkovu adresu.

Bárta i Škárka se přímo v soudní síni odvolali. Co si o rozsudku myslí české politické špičky?

Karel Schwarzenberg: Bárta by měl odejít 

"Tím je jasné, že pan Bárta z toho musí vyvodit důsledky. Na každý pád složit funkci. Asi by bylo prospěšné pro českou politiku, kdyby odešel ze Sněmovny. Když to jeho strana nastolila, měl by to dodržet," sdělil iDNES.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Premiér Nečas: Čekám, že Bárta splní slib. A zmizí

Petr Nečas po verdiktu soudu čeká, že Bárta splní slib a odejde z politiky. "Pakovat" by se spolu s ním měl i Škárka. Páteční rozsudek však prý dle premiéra vládu neohrožuje.

Prezident Klaus je smutný

Podle svého mluvčího nehodlá Václav Klaus komentovat rozhodnutí nezávislého soudu nad šéfem poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou.

Prezident je však smutný ze současného stavu v české politice, tedy z toho, že se u nás rozmáhají praktiky, kdy se místo formulace a prosazování myšlenek a hlasování o nich bojuje uplácením, odposlechy, vzájemným udáváním se a soudy.

Kalousek: Je to na zápis do Guinessovky

"Je to na Guinessovu knihu rekordů, aby byli v jeden den odsouzeni dlouholetý předseda parlamentní strany a předseda poslanecké frakce. To nezná v historii českého parlamentarismu obdoby, Věci veřejné tím obohatily českou politiku," poznamenal ministr financí a místopředseda T0P 09 Miroslav Kalousek.

Miroslava Němcová: Škárkův rozsudek mě překvapil

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová podobný rozsudek nad Vítem Bártou očekávala. "Nebyla jsem si jistá, jak může rozsudek dopadnout u pana poslance Škárky, to musím říct, že mě trochu překvapilo," sdělila Němcová s tím, že tři roky jí přijdou docela dost. A dodala: "Co z toho ale plyne, je, že pokud se nebudou odvolávat, tato kauza končí, a že se politická scéna začne zabývat tím podstatným, co se týká většiny občanů."

Opozice: Bárta musí skončit, VV podvedly voliče

Místopředseda ČSSD Michal Hašek v souvislosti s Bártovým soudem uvedl, že justice zafungovala bez ohledu na politiky a dala signál, že ČR je právní stát.

Také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si myslí, že by se poslanci měli vzdát svého mandátu: "Jako první krok by Bárta a Škárka měli udělat to, že odejdou ze Sněmovny. Ale to nestačí. Tato situace svědčí o celém tom seskupení. Řešení, které by dávalo naději, by bylo, aby z politické scény VV zmizely a umožnily nové volby. VV podvedly voliče. Na tomto základě by vláda minimálně měla požádat Sněmovnu o důvěru nebo podat demisi."

I podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) nemůže vláda Petra Nečase pokračovat dál v tomto složení.

A místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD si neopomněl rýpnout do VV. Prý se ukázalo, že jde o zločinné spiknutí a ne o politickou stranu. "Rozsudek potvrzuje, že tato strana se neštítí ničeho. Hlavním výsledkem, který z toho plyne, je, že tato strana nemá co dělat ve vládě," řekl Zaorálek pro Aktuálně.cz.

A co na to samotní aktéři?

"Zatím nebudu reagovat," poradím se s právníkem, napsal Škárka přímo ze soudní síně serveru Lidovky.cz.

"Kdybych byl v pátek odsouzen, končím ve vysoké politice. Znamená to odchod ze všech stranických funkcí i z pozice předsedy poslaneckého klubu," řekl ještě před rozsudkem lídr VV.

Guru Véčkařů Bárta pak po vynesení rozsudku novinářům opravdu sdělil, že pozastaví své členství ve straně a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu VV.

Skleslí Véčkaři: Budou volit nové vedení?

Rozsudek jistě příliš nepotěšil nejmenší vládní stranu Věci veřejné. Karolína Peake již informovala o zasedání mimořádného jednání Výkonné rady VV, které se podle stranického webu strany uskuteční v co nejkratším čase po ukončení soudního líčení.

Místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová se pak bezprostředně po vynesení rozsudku přidala k hlasům, volajícím po Bártově odchodu a vyzvala faktického šéfa strany, aby opustil politiku. "Vít Bárta nyní musí splnit slovo a opustit politiku. Domnívám se, že je na místě i rezignace na poslanecký mandát. Věci veřejné musí nyní projít hlubokou sebereflexí. Je třeba zvolit nové vedení strany," uvedla pro Aktuálně.cz

marie60 ( 15. dubna 2012 11:19 )

marie60 ( 15. dubna 2012 11:18 )

sakra ( 14. dubna 2012 16:22 )

 Prezident je však smutný ze současného stavu v české politice...??? Vždyť jste politiku k aroganci, narcismu a beztrestnosti za zlodějiny a rozkrádání republiky sám nasměroval!!!!!!

marmat ( 14. dubna 2012 12:38 )

NABÍZÍ SE VÁŠ "OBJEV" objeveného, ale je to velká škoda, když vada řeči, umocněná těžkým astma Vás a ostatní odvádí od jeho schopností, mezinárodní autority (potažmo známostí)ale i NEJNEUVĚŘITELNĚJŠÍCH glos tohoto BORDELU. Je totiž jediný, kdo ty prachy "nehltá" (nemusí). Nádherné je třeba:"Jak je známo, holky po mnoha vínech leccos nakecaj," řekl Karel Schwarzenberg na adresu nejnovější nahrávky Kristýny Kočí.

joudajoudovy ( 14. dubna 2012 11:47 )

Klaus smutni, protoze se mu uzavre kohoutek k peneznim darum, ktere Barta posilal na jeho nadaci. po Havlovi chteji pojmenovat letista a az vrchni tunelar odejde do vecnych lovist, bude se stavet novy Stalinuv pomnik. Betonová hlava mafianu, tunelaru, lobistu, korupcniku a ptaku bude se rozhlizet do dalky a na pametni desce bude stat : Toto byla zem plna vina i strdi,kterou za sveho zivota k upadku privedl. Cest jeho pamatce. Prilehly park, pak zpristupnime verejnosti a zridime zde prvni ekologicke zachodky. Misto kvetin, budeme zde ukladat lejna a vzpominat na cloveka, kteremu vdecime za zkazu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa