Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janoušek a spol.: Víme, odkud se v Česku skutečně vládne

Autor: Eva Pospíšilová - 
10. dubna 2012
10:06

Odkud se skutečně tahá za otěže moci? A kdo je vlastně drží ve svých rukou? Události zejména posledních dní ukazují, že z Úřadu vlády a od premiéra Petra Nečase (47, ODS) či z Pražského hradu to není. Blesk proto mapoval místa v centru Prahy, kde se scházejí mocní a vlivní a kde se třeba u dobře propečeného steaku i politikaří.

Nejdůležitějším místem a centrem veškerého politického dění, alespoň podle událostí a odposlechů z poslední doby, se zdá být Galerie Myšák v centru Prahy. Kancelář tu má a návštěvy tu totiž přijímá lobbista Roman Janoušek. Kmotr, který se zná s celou řadou politiků nejen se svým dvojčetem a Kotětem, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem. Janoušek ovšem občas úřaduje i z nedaleké Branické Formanky...

Ne všichni, kteří se s lobbisty znají, s nimi ale chtějí být viděni v jejich kancelářích. Proto po centru metropole existuje celá řada podniků, kde se politici nerušeně potkávají s byznysmeny a lobbisty a ještě se při tom dobře nají, napijí nebo se prostě jen pobaví.

Restaurace a bary uvedené v infografice Blesku nejsou ale zdaleka jediné, kde se protínají politicko-ekonomické zájmy. Další celá řada jich je u Poslanecké sněmovny, kam se třeba za zábavou chodí do proslulého baru Blue Light. Dobrými místy na vyjednávání jsou zase Malostranská beseda nebo nedaleký irský bar. K utajeným schůzkám se pak využívají přilehlé hotely. Opravdová politika se tak nedělá na Úřadu vlády, ani v Poslanecké sněmovně.

Infografika: Odkud se u nás vládne Infografika: Odkud se u nás vládne | Infografika Blesku

Kde koho Blesk přistihl?

Obecní dům – Loni na konci listopadu se tu konala tajná schůzka pražských politiků ODS s lobbisty. Blesk po ní mimo jiné vyfotografoval Tomáše Hrdličku s Vladislavem Husákem, kterého nakonec kontakty s kmotry stály místo náměstka policejního prezidenta…

Mazanej králíček – Narozeniny tu letos v lednu oslavil třeba exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby se uprostřed oslavy nevykolébal na ulici »namazaný« exšéf poslanců ODS Petr Tluchoř a nezačal z aktovky vytahovat pětitisícovky…

La Vita e Bella – Jedna z nejoblíbenějších restaurací smetánky. Coby premiéři sem chodili Jiří Paroubek i Mirek Topolánek, kterému tu společnost dělal třeba lobbista Marek Dalík. Nedávno tu Blesk vyfotil Ivana Langera.

Bártův byt – I podle odposlechů, které vyplouvají na povrch, se česká politika »peče« u neformálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty. Dveře se u něj dodnes netrhnou…

Café Louvre – Ideální místo na snídani… Rádi sem chodí šedé eminence politiků. Blesk tu třeba nedávno nad novinami zastihl Jiřího Sezemského od premiéra Petra Nečase.

pepzed ( 12. dubna 2012 19:43 )

Tak je třeba vzít houfnici,pořádně zamířit a Pal.To byste viděli,jak se budou krysy kroutit a utíkat.A určitě je jich tam plno.Pepíno.

blooroses ( 10. dubna 2012 13:08 )

Čínské "kmotry" nějací Bártíci, Janoušci, Topolánci a Dalíci vůbec nezajímaj a pochybuju, že o jejich existenci vůbec vědí. Oni maj totiž daleko víc starostí s mnohem většíma rybama, jako jsou například Rockefellerové.

tonyno ( 10. dubna 2012 13:07 )

- musíš mít pravdu Františku jsi přece z ODS - mám pravdu milý Františku?

tonyno ( 10. dubna 2012 12:56 )

- máš pravdu Františku

tonyno ( 10. dubna 2012 12:55 )

- máš pravdu Františku

Zobrazit celou diskusi