Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečko o návštěvě u Bárty: Všude byly sochy Napoleona

Autor: ČTK, Josef Šťastna - 
5. dubna 2012
08:48

Obálková kauza Víta Bárty a vlastně celé strany Věci veřejné pokračuje. Podnikatel Roman Jurečko uvedl, že Bárta se obklopil sochami Napoleonem a Kočí popsala, jak si nahrávala kolegy - štěnici si strčila do výstřihu a zakryla šátkem. 

Senát zabývající se kauzou korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV) dnes vyslechl poslankyni Kristýnu Kočí. Vrátil se k nahrávce nedávno zveřejněné VV, na které Kočí hovořila o přípravě vnitrostranického puče s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV).

Kočí se bývalému stranickému kolegovi omluvila, nenahrávala ho prý vědomě. Ani s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) prý nejednala o žádné nabídce, jak tvrdila na nahrávce.

Kalouska prý Kočí potkala o pauze mezi koaličními jednáními. Mezi řečí jí údajně řekl, že to už nejde a zda jsou ve VV "takoví debilové". Prý nechápe, proč je ve VV a proč nejde do TOP 09.

Jako první před soudem hovořil místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko. Odpovídal především na otázky ke svému vztahu k plzeňskému klubu VV. Uvedl, že byl standardní a stejný jako k organizacím jiných stran. Se Škárkou ho prý seznámil Bárta.

Soudce Jan Šott oznámil, že rozsudek padne 13. dubna v pátek.

JEDNÁNÍ SOUDU JSME SLEDOVALI MINUTU PO MINUTĚ:

10:20 - Soudce Jan Šott uvedl, že zítra zazní závěrečné řeči. Rozsudek by měl padnout v pátek 13. dubna.

10:11 - Kočí také vysvětluje, kdo je ten, o němž na nahrávce hovoří jako "tatínek od Jirky". Prý je to otec jejího spolužáka z vysoké školy, na jehož příjmení si prý přesně nevzpomíná. Koči uvedla, že tento tatínek pracuje v ODS.

10:03 -Kočí také uvedla, že nikdy v životě nedostala od Miroslava Kalouska nabídku, aby přestoupila do TOP 09. Kalousek jen při cigaretě poznamenal, že snad nejsou u véček "všichni debilové", aby v rozhádaném klubu zůstávali.

9:49 - Jako štěnici používala Kočí Mp3 přehrávač. Schovávala si ho vždy do šátku. Mp3 prý patřila jejímu tehdejšímu příteli. Kočí uvedla, že nahrávací zařízení nechtěla vypnout již u Bárty v bytě, protože si nebyla jistá, kde všude jsou kamery.

Kočí chodí se šátkem i k soudu Kočí chodí se šátkem i k soudu | Blesk

9:47 - U soudu se řeší také dopis, který poslala do médií Kateřina Klasnová. Na adresu svého manžela tehdy uvedla, že ve VV rozhoduje autoritářsky. Kočí s těmito slovy souhlasí. "Obdivovala jsem ji, vystihla tehdy můj pocit," uvedla Kočí.

9:38 - Kočí také vysvětluje, co myslela větou "Víta Bártu odpálím", kterou na jedné nahrávce řekla ministrovi Kamilu Jankovskému. Nejednalo se prý o připrovaný puč, prý tím měla na mysli, že ho odpálí v příštím rozhovoru pro MF Dnes.

9:35 - Kočí se hájí, že nahrávka, kterou předala Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a která zachycuje schůzku véčkařů známou jako "řeči po několika lahvích těžkého francouzského vína", neměla mít nic společného s kauzou uplácení Vítem Bártou.

9:21 - Svědčit bude Kristýna Kočí. Ve vlasech má rudý květ. Hned po příchodu požádala soud, aby si mohla sundat sako. "Je tady děsné vedro," řekla. Počítá snad s tím, že se bude škvařit?

9:20 - Jurečko také popsal, že mu Škárka při venčení pejsků vyprávěl o sledování  politiků na Praze 1. "To bylo i na mě hodně," uvedl Jurečko a dodal, že Škárka na tom byl psychicky špatně.

9:26 - Bárta je přesvědčen, že Jurečko hrál aktivní roli v tom, co se stalo. Že měl na Škárku takový vliv, že ten pak vytáhl proti vedení VV.

9:21 - "Je to standardní prostor ministra dopravy, kde se přijímají návštěvy. Nevidím na tom nic špatného," odráží Jurečkův útok Bárta a podivuje se, že u soudu se řeší jeho manžetové knoflíčky.

9:15 - Jurečko také popsal, jak se s Bártou sešel na ministerstvu dopravy. "Cestou do místnosti jsem viděl několik soch Napoleona, Bárta měl manžetové knoflíky ve tvaru lva," popsal u soudu Jurečko.

9:10 - Jurečko uvedl, že se zná s Bártou i Kočí, ale pouze okrajově. "S panem Škárkou jsme chodili venčit psy," popisuje, jak zná dalšího účastníka nechutné kauzy.

9:01 - U soudu svědčí plzeňský podnikatel Roman Jurečko. Včera zaznělo, že plzeňská ODS ovládala místní véčkaře.

Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí šéf poslaneckého klubu VV a exministr dopravy Vít Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí (oba dříve VV).

Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Trestní senát by dnes měl znovu vyslechnout Kočí nebo místopředsedu plzeňské ODS Romana Jurečka. Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV.

Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl. Kočí soudu dříve řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Kočí se hájí, že nahrávka, kterou předala Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a která zachycuje schůzku Véčkařů známou jako "řeči po několika lahvích těžkého francouzského vína", neměla mít nic společného s kauzou uplácení Vítem Bártou.

svendy69 ( 5. dubna 2012 10:51 )

Stává se z toho pěkná komedie, nakonec to vyšumí do ztracena a nebude nikdo potrestán. www.chcemezmenu.webnode.cz Chceme skutečnou změnu všech politiků!

jurajjanosik ( 5. dubna 2012 10:29 )

kde je ten priamy prenos ?

cvanhak ( 5. dubna 2012 09:38 )

I tento "císař" má svůj ostrov Svaté Heleny jenom ho nalodit

zada ( 5. dubna 2012 09:13 )

A co kauza Vondra, Hřebíček, Janoušek.....???

marie60 ( 5. dubna 2012 09:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa