Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečasovi přibývají vrásky: Bojí se o proces s Bártou

Premiér Nečas má starosti: Kritice podrobila vládní reformy ústavní soudkyně Wagnerová (uprostřed), zároveň se premiér obává průběhu soud s Vítem Bártou
Premiér Nečas má starosti: Kritice podrobila vládní reformy ústavní soudkyně Wagnerová (uprostřed), zároveň se premiér obává průběhu soud s Vítem Bártou  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
13. března 2012
16:21

Události uplynulých dní přidělávají Petru Nečasovi (ODS) další vrásky. Nejen vzrůstající tlak ze strany ČSSD, ale především průběh Bártova procesu. Premiér se totiž nechal slyšet, že má obavy, aby verdikt soudu příliš neovlivnilo veřejné mínění. Ve svém vlastním sporu s ústavní soudkyní Eliškou Wagnerovou pak Nečase rozhodila ostrá kritika vládních reforem, které soudkyně označila za šílené.

Soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová se nebývale tvrdě opřela do vládních reforem. "Pokud to mám říct otevřeně, tak jsou šílené, asociální," sdělila soudkyně deníku Právo.

Reakce Petra Nečase (ODS) na sebe nenechala dlouho čekat. Podle premiéra Wagnerová, které odtikávají poslední dny ve funkci, hrubě porušila nezávislost soudu a bude jedině dobře, až v druhé polovině března skončí.

"Jestli toto má být výrok nezávislého ústavního soudce, tak tedy klobouk dolů," a dodal, že den odchodu paní Wagnerové z Ústavního soudu "bude velkým svátkem české demokracie."

Nečas si tak kritiku líbit rozhodně nenechal, soudkyně Wagnerová si však v hodnocení reforem padla do noty s opozicí i jejím slovníkem. Za asociální označila reformy vládního kabinetu již i ČSSD, která by ráda předčasné volby.

Nečas varoval před veřejným tlakem na soud s Bártou

Je však třeba podotknout, že co se vládních reforem týče, někteří Nečasovi podřízení si skutečně příliš obratně nepočínají. Platí to třeba pro ministerstvo školství či sociálních věcí. A z obliga nejsou ani ministři spravedlnosti (Pospíšil) a koneckonců ani financí (Kalousek).

Nečas se však vyjádřil i k další palčivé záležitosti, kterou je tolik diskutovaný proces s Vítem Bártou. Ten však již (naštěstí) do ministerské partičky nepatří, již před časem dal vale resortu dopravy.

Premiér si však při tom lehce naběhl. Sám totiž upozorňoval, že by se ústavní činitelé měli komentářů k procesu s Vítem Bártou vyvarovat. Přesto se nechal slyšet, že se obává, aby správně zafungovaly demokratické principy a soudci se nenechali zviklat veřejným míněním.

Bártův soud přitom v minulém týdnu vyslechl kolem tří desítek svědků a bude opět pokračovat začátkem dubna. A přinesl také nepříjemné problémy velké vládním Věcem veřejným.

kung-fu-jane ( 16. března 2012 22:18 )

...a den odchodu koko.. Nečase a celé jeho zkorumpované vlády do útulné cely na Pankráci bude supervelkým svátkem české demokracie. Pane Bože slibuji, že ho budu slavit víc, než Silvestra....

rudyptak48 ( 14. března 2012 14:31 )

Takový správně vedený proces je moc nebezpečný. Stačí malý plamínek a shoří nám ideály všech korupčních stran.

radekgelnar ( 14. března 2012 12:11 )

Nečasi,neboj se o Bártu! Boj se o sebe,protože všichni jste zralí na soud! A druhý Norimberský proces vůbec není sci-fi!!!http://chcemezmenu.webnode.cz/

hurvinek4 ( 14. března 2012 09:28 )

KSČM??uveď značko kdoasi JEDNU KAUZU KDE JE NAMOČENA!TUNELOVÁNÍ?Uveď kde??Korupce??..NIKDE sorry.Je to asi mrzuté pro někoho,ale nikde... Návrh ústavy online Autoři návrhu nové islandské ústavy, která je k mání online na internetu, potvrdili, že se podle názorů Islanďanů budou řídit a dokument korigovat. Většinová diskuze proběhne prostřednictvím sociální sítě Facebook, ale připomínkovat dokument budou moci lidé i na Twitteru, Youtube a Flickru. Přitom se tuto spolupráci tisíců lidí, takzvaný crowdsourcing, bude snažit ústavodárné shromáždění do nové konstituční listiny promítnout. V roce 2008 na Islandu zbankrotovalo několik bank - i ta národní - a zhroutily se měna i trh. Demonstrující donutili konzervativní vládu odstoupit a byla zvolena levicová. Islandský parlament Althing je vůbec nejstarší na světě. Vznikl již v desátém století.

kdoasi ( 14. března 2012 08:38 )

ODS, ČSSD, KSČM, TOP09...jedna velká banda hajzlů,lhářů a tunelářů.Po revoluci nás Havel ubezpečoval,že si budeme 10 let utahovat opasky,ale pak bude líp...po 23 letech jsme totálně ve sra*čkách a je úplně jedno,kdo má zrovna v ruce kormidlo.Hlavně nahrabat pod sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa